China

Wat is er aan de hand?

De Chinese overheid houdt controle over alle religies, zoals de sterk groeiende christelijke minderheid. Christenen zijn de grootste sociale groepering die niet onder de communistische partij valt. Er zijn groeiende pogingen, zelfs concept-wetten, om ze onder controle van de staat te krijgen. Gelukkig kunnen veel kerken relatief vrij hun gang gaan.
 

Hoe gaat het met de kerk?

Ook al heeft niet elke Chinese christen volledige vrijheid van godsdienst, voor steeds meer christenen is de situatie verbeterd. Toch mag de kerk niet overal zichtbaar aanwezig zijn.

In de provincie Zhejiang is het neerhalen van kerk-kruizen, wat in 2015 veelvuldig gebeurde, gestopt. Toch worden kerkbijeenkomsten nog vaak verstoord. In 2016 zijn veel kerken gesloten. Ook werden huurbazen onder druk gezet om geen gebouwen meer aan christenen te verhuren. Veel christenen verkeren nog steeds in gevangenschap.

Bekeerlingen met een islamitische of Tibetaanse achtergrond ervaren de zwaarste vervolging door familie, gemeenschap en religieuze leiders.
 

Wat doet Open Doors?

Open Doors roept de Chinese kerk op om de vervolgde christenen te helpen, met name die met een islamitische of Tibetaanse achtergrond. De nadruk ligt op Bijbel- en discipelschapstraining voor bekeerlingen, het liefst door lokale leiders. Ook verspreidt Open Doors studiemateriaal voor vervolgde christenen.