Doneer nu 
 

Eritrea

Wat is er aan de hand?

Er is veel geweld in Eritrea. De autoritaire overheid heeft grote invloed op het leven van haar burgers. De regering onderhoudt banden met extremistische groeperingen als Al-Shabaab. Christenen worden gezien als ‘handlangers van het Westen’ en vormen daardoor een bedreiging voor de staat. Er is nagenoeg geen vrijheid voor religie en pers.
 

Hoe gaat het met de kerk?

Met name protestantse christenen worden zwaar onder druk gezet door de regering van president Isaias Afewerki. Ze worden gearresteerd en gevangengezet in transportcontainers. Anderen worden vermoord. Dit zorgde er mede voor dat er nog maar weinig buitenlandse christenen in Eritrea zijn.

Traditionele kerken, zoals de Eritrees-Orthodoxe Kerk, domineren de niet-traditionele christelijke gemeenschappen. Deze gemeenschappen en met name bekeerlingen worden zowel door de regering als de Eritrees-Orthodoxe Kerk onderdrukt. Moslimbekeerlingen hebben vooral te maken met vervolging door familie.

Religieuze groepen moeten zich volgens de wet registreren, anders mogen ze niet bestaan. Toch zijn de registratievergunningen moeilijk te verkrijgen. Ook bemoeit de overheid zich met de verkiezing van religieuze leiders.
 

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met de lokale kerk steunt Open Doors christenen in Eritrea. Daarnaast roept Open Doors christenen wereldwijd op tot gebed voor christenen in Eritrea.

 Lees meer over Eritrea, klik hier 
 

Aanjagers van vervolging

Het regime arresteert, intimideert en vermoordt christenen. Ze worden namelijk gezien als handlangers van het Westen. Daarmee zouden ze een bedreiging zijn voor de staat en overheid.

Daarnaast zijn ze intolerant tegen elke vorm van niet-geregistreerde organisaties. De traditionele religies zijn: de soennitische islam, de Eritrees-Orthodoxe Kerk, de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk. Andere christelijke denominaties functioneren dan ook moeilijk, omdat ze de dupe zijn van vervolging.

Moslimbekeerlingen worden beschuldigd van verraad van de gemeenschap, familie en het islamitische geloof.
 

Het leven van een christen in Eritrea

Het privéleven van christenen wordt erg moeilijk gemaakt door de overheid. Zo worden veel christenen gearresteerd voor het bezitten van illegaal christelijk materiaal. Esther uit Eritrea bekeerde zich tot het christendom en vertelt: “Deze situatie leert ons dat de kerk niet in een gebouw is. De kerk is in je hart.”

Ook het familieleven wordt bedreigd. Vanwege de arrestatie, gevangenneming en ontvoeringen, ontwrichten veel families. Veel christenen ontvluchten het land, waardoor kwetsbare familieleden achterblijven. Het ten prooi vallen aan mensenhandel, komt helaas vaak voor bij vluchtelingen.

Het aanmelden voor militaire dienst is in Eritrea verplicht. Christenen die hieraan niet deelnemen, mogen niet studeren of een bedrijf starten. Maar de grootste beperking voor christenen is te vinden in de publieke sector, omdat er geen godsdienstvrijheid is.
 

Incidenten in 2016

Veel christenen vluchtten in 2016. Zij verkozen de dodelijke emigratieroutes door Soedan en Libië boven in het land blijven. In 2016 stierven op zijn minst drie christenen voor hun geloof. Op 23 februari 2016 stierven twee mannen van honger en dorst in de gevangenis. Een 28-jarige vrouw bezweek aan een onbehandelde infectie.