Eritrea

Wat is er aan de hand?

Er is veel geweld in Eritrea. De autoritaire overheid heeft grote invloed op het leven van haar burgers. De regering onderhoudt banden met extremistische groeperingen als Al-Shabaab. Christenen worden gezien als ‘handlangers van het Westen’ en vormen daardoor een bedreiging voor de staat. Er is nagenoeg geen vrijheid voor religie en pers.
 

Hoe gaat het met de kerk?

De traditionele orthodoxe kerk van Eritrea accepteert geen andere denominaties. Zij beschouwt zichzelf als de enige rechtmatige kerk. Familie zet christenen, die zich tot het protestantisme bekeren, zwaar onder druk.

De overheid maakt het voor met name de protestanten lastig, gebruik te maken van de sociale voorzieningen. Ze worden gearresteerd en gevangen gezet in scheepscontainers. Anderen worden vermoord of moeten gedwongen dwangarbeid uitvoeren. Moslimbekeerlingen staan vooral onder druk door afwijzing en mishandeling in de familie.
 

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met de lokale kerk steunt Open Doors christenen in Eritrea. Daarnaast roept Open Doors christenen wereldwijd op tot gebed voor christenen in Eritrea.

 Lees meer over Eritrea, klik hier 
 

Aanjagers van vervolging

Het regime arresteert, intimideert en vermoordt christenen. Ze worden namelijk gezien als handlangers van het Westen. Daarmee zouden ze een bedreiging zijn voor de staat en overheid.

Daarnaast zijn ze intolerant tegen elke vorm van niet-geregistreerde organisaties. De traditionele religies zijn: de soennitische islam, de Eritrees-Orthodoxe Kerk, de Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk. Andere christelijke denominaties functioneren dan ook moeilijk, omdat ze de dupe zijn van vervolging.

Moslimbekeerlingen worden beschuldigd van verraad van de gemeenschap, familie en het islamitische geloof.
 

Het leven van een christen in Eritrea

Het privéleven van christenen wordt erg moeilijk gemaakt door de overheid. Zo worden veel christenen gearresteerd voor het bezitten van illegaal christelijk materiaal. Esther uit Eritrea bekeerde zich tot het christendom en vertelt: “Deze situatie leert ons dat de kerk niet in een gebouw is. De kerk is in je hart.”

Ook het familieleven wordt bedreigd. Vanwege de arrestatie, gevangenneming en ontvoeringen, ontwrichten veel families. Veel christenen ontvluchten het land, waardoor kwetsbare familieleden achterblijven. Het ten prooi vallen aan mensenhandel, komt helaas vaak voor bij vluchtelingen.

Het aanmelden voor militaire dienst is in Eritrea verplicht. Christenen die hieraan niet deelnemen, mogen niet studeren of een bedrijf starten. Maar de grootste beperking voor christenen is te vinden in de publieke sector, omdat er geen godsdienstvrijheid is.
 

Incidenten in 2017

Over de jaren heen zijn er duizenden christenen gearresteerd en voor langere of kortere tijd gevangen gehouden. In 2017 zijn honderden christenen gearresteerd. Een vrouw stierf tijdens hechtenis in de gevangenis. De pastors Haile Naigzhi, Kiflu Gebremeskel, Million Gebreselasie, Kidane Weldou en priesters Tekleab Menghisteab en Gebremedhin Gebregiorsis zitten al sinds 2004 gevangen.

Veel christenen vluchtten in 2017. Zij verkozen de dodelijke emigratieroutes door Soedan en Libië. Veel van hen zijn onderweg omgekomen of vielen ten prooi aan mensenhandelaars.