Doneer nu 
 

India

Wat is er aan de hand?

Sinds 2014 is de hindoeïstische Bharatiya Janata Partij (BJP) in India aan de macht. Dit geeft het groeiende hindoeïstisch extremisme een extra steun in de rug. Radicale hindoes worden steeds gewelddadiger en het aantal gewelddadige aanvallen op christenen bereikt een alarmerend niveau. De regering weigert tegen hen op te treden.
 

Hoe gaat het met de kerk?

Christenen met een hindoeïstische achtergrond worden het zwaarst vervolgd. Familieleden, dorpsgenoten en hindoeleiders proberen hen te dwingen om terug te keren naar het hindoeïsme. Daarbij komt vaak mishandeling voor, soms zelfs moord. Kerken zijn regelmatig doelwit van radicale hindoes. Gelovigen worden bedreigd, aangevallen en ten onrechte opgepakt.

Veel kerkelijke activiteiten worden beschouwd als evangelisatie en daarom verstoord door hindoeïstische groeperingen. In 2015 probeerden parlementariërs een anti-bekeringswet in te voeren. In 2016 was deze wet in vijf staten van kracht.

Buitenlandse christenen en leden van historische kerken, kunnen nog redelijk samenkomen. Toch worden ook kerkgebouwen van deze laatste groep regelmatig vernield.
 

Wat doet Open Doors?

Open Doors verspreidt bijbels en christelijke materialen en verzorgt trainingen, onder meer voor pastors, vrouwen en jongeren. Indiase christenen zijn vaak arm. Dankzij scholing en beroepsopleidingen, kunnen zij beter in hun levensonderhoud voorzien. Ook ontvangen vervolgde christenen in crisissituaties praktische hulp.

 Lees meer over India, klik hier 
 

Aanjagers van vervolging

Als Christenen in India hebben vooral te maken met vervolging door radicale hindoes. Deze extremistische groepen zijn luidruchtig, overal aanwezig en zeer gewelddadig. Christenen worden ook vervolgd door moslims. Dit gebeurt voornamelijk in gebieden waar de meerderheid van de bevolking islamitisch is.
 

Het leven van een christen in India

Tegen evangelisatie en alles wat daarop lijkt wordt streng en gewelddadig opgetreden. Christelijke bijeenkomsten zijn lang niet altijd veilig. Radicale hindoes startten in 2014 een campagne om christenen en moslims terug te bekeren tot het hindoeïsme. In 2015 en begin 2016 kozen honderden mensen opnieuw voor het hindoeïsme.

Veel christenen met hindoeachtergrond zijn verplicht mee te doen aan rituele, hindoeïstische gebruiken. Fundamentalistische hindoes bedreigen christenen met fysiek geweld en hindoepriesters indoctrineren christenen. Ook wordt er op nationaal niveau geprobeerd een anti-bekeringswet in te stellen.

In de familiesfeer hebben vooral christenen met een hindoeachtergrond het zwaar. Er zijn voorvallen waarbij hindoebekeerlingen door hun eigen ouders zijn aangevallen en naar verluidt zelfs vermoord.
 

Incidenten in 2016

Het geweld steeg in 2016 ten opzichte van 2015. Tenminste acht christenen zijn vermoord vanwege hun geloof. Op zijn minst eenentwintig (huis)kerken zijn aangevallen. Meer dan honderd christenen zijn gedetineerd. Ten minste tien christenen zijn ontvoerd.

Op zijn minst tien christelijke vrouwen zijn verkracht. Meer dan achthonderd christenen zijn fysiek aangevallen. Ten minste twaalf huizen of gebouwen van christenen zijn aangevallen. Op zijn minst 164 christenen ontvluchtten geforceerd hun huis. Exacte cijfers zullen hoger zijn, omdat niet alle incidenten worden geregistreerd.