India

Wat is er aan de hand?

Sinds 2014 is de hindoeïstische Bharatiya Janata Partij (BJP) in India aan de macht. Dit geeft het groeiende hindoeïstisch extremisme een extra steun in de rug. Radicale hindoes worden steeds gewelddadiger en het aantal gewelddadige aanvallen op christenen bereikt een alarmerend niveau. De regering weigert tegen hen op te treden.
 

Hoe gaat het met de kerk?

Christenen met een hindoeïstische achtergrond worden het zwaarst vervolgd. Familieleden, dorpsgenoten en hindoeleiders proberen hen te dwingen om terug te keren naar het hindoeïsme. Daarbij komt vaak mishandeling voor, soms zelfs moord. Kerken zijn regelmatig doelwit van radicale hindoes. Gelovigen worden bedreigd, aangevallen en ten onrechte opgepakt.

Veel kerkelijke activiteiten worden beschouwd als evangelisatie en daarom verstoord door hindoeïstische groeperingen. In 2015 probeerden parlementariërs een anti-bekeringswet in te voeren. In 2016 was deze wet in vijf staten van kracht.

Buitenlandse christenen en leden van historische kerken, kunnen nog redelijk samenkomen. Toch worden ook kerkgebouwen van deze laatste groep regelmatig vernield.