Doneer nu 
 

Irak

Wat is er aan de hand?

Christenen in Irak bevinden zich tussen twee verschillende conflicten. De een is een strijd om een autonoom, Koerdisch land. De ander gaat om een religieuze zuivering door islamitische, terroristische groepen, waaronder de IS. Als gevolg van het uitgeroepen kalifaat in 2014, zijn christenen massaal gevlucht.
 

Hoe gaat het met de kerk?

In de gebieden waar IS regeert, zijn kerkgebouwen vernietigd of worden voor andere doeleinden gebruikt. Ook is hier elke vorm van kerkelijk leven nagenoeg onmogelijk: openbare bijeenkomsten die niet door IS georganiseerd zijn, zijn verboden.

In 2016 verlieten de meeste christenen IS-gebieden. Sommigen leven er nog in het geheim, maar de meesten zijn gedwongen bekeerd tot de islam.

Veel kerken liepen leeg. Dit is het gevolg van onveiligheid. Ook zijn kerkleiders vaak doelwit: zij worden vermoord door islamitische strijders om anderen angst aan te jagen. Hoopgevend is dat voorgangers in de noordelijke Koerdische regio steeds meer samenwerken.
 

Wat doet Open Doors?

Dankzij lokale partners en kerken in Irak ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk met trainingen, traumazorg, bijbels en christelijke boeken. Ook biedt Open Doors noodhulp en sociaal economische hulp. Daarnaast roept Open Doors christenen wereldwijd op om te bidden voor geloofsgenoten in Irak.

 Lees meer over Irak, klik hier 
 

Aanjagers van vervolging

Radicale islamitische groeperingen proberen Irak religieus te zuiveren, zodat er slechts moslims wonen. Onder invloed van de burgeroorlog in Syrië zijn steeds meer van deze groeperingen ontstaan.

In 2014 riep IS een kalifaat uit, waarmee ze strikte, islamitische regels implementeerde. IS-strijders zijn verantwoordelijk voor het meeste geweld tegen christenen in Irak. Christenen hebben te maken gehad met fysieke toetakeling, seksueel geweld en gedwongen huwelijken.

De christenvervolging in Irak wordt gekarakteriseerd door: straffeloosheid en tweederangs behandeling vanuit de overheid, de dreiging van aanvallen door islamitische strijders en corruptie. Christenen worden ontvoerd voor losgeld en hun huizen en land worden illegaal ingenomen.
 

Het leven van een christen in Irak

Het niveau van geweld tegen en de druk op christenen is extreem hoog. Christelijke vrouwen in verschillende regio’s gaan gedwongen gesluierd door het leven. Hoewel er in IS-gebied weinig christenen meer wonen, worden ze zwaar beperkt in aanbidding. Bekering tot het christendom is een doodvonnis.

Buiten IS-gebied is het leven voor christenen met een moslimachtergrond ook bijzonder lastig. Zij hebben het meest te maken met etnische vijandigheid. Daarbij worden hen oeroude normen en waarden opgelegd. Ook moeten ze hun geloof verbergen voor familieleden.

Een belangrijke ontwikkeling in 2016 was het verlies aan gebied van IS. Ook keerden christenen terug naar bevrijde dorpen. Iraakse voorganger Yacoub zegt hierover: “Waar de wereldwijde kerk voor heeft gebeden, namelijk bevrijding, is nu realiteit.”
 

Incidenten in 2016

Omdat veel christenen na de uitroeping van het kalifaat vluchtten, zijn er minder incidenten vastgelegd. Simpelweg omdat er minder christenen waren om doelwit te zijn. In 2016 is een alcoholverbod ingevoerd. In oktober 2016 werd een christelijke restauranteigenaar die toch alcohol verkocht voor zijn bedrijf vermoord.