Jemen

Wat is er aan de hand?

De burgeroorlog en het ingrijpen van Saudi-Arabië in Jemen hebben het land onstabiel gemaakt. In de chaos versterken groeperingen als IS en al-Qaeda hun greep op het land. Er is sprake van moord op christenen en kidnap, dat laatste vaak ook om geld.
 

Hoe gaat het met de kerk?

In Jemen leefden veel christenen uit Afrika en Azië. De meesten van deze groep zijn Jemen inmiddels ontvlucht vanwege de mishandelingen en discriminatie. In de grote gebieden waar al-Qaeda en IS het voor het zeggen hebben, kan geen enkele christen zijn of haar geloof uiten.

Wel zijn er naar schatting nog zo’n 2.000 moslimbekeerlingen in het land. Zij worden vervolgd door hun eigen familie, de overheid (gevangenisstraf) en de radicale moslimgroeperingen. De laatste groep dreigt vaak met moord als de christen zich niet herbekeert naar de islam. Toch groeit de christelijke gemeenschap te midden van het oorlogsgeweld.
 

Wat doet Open Doors?

Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om informatie te geven over eventuele activiteiten in dit land. Open Doors roept christenen wereldwijd op te bidden voor vervolgde geloofsgenoten in Jemen.
 

Aanjagers van vervolging

IS en al-Qaeda zijn de voornaamste aanjagers van vervolging. Ze hebben het actief gemunt op christenen en vermoorden hen. Daarnaast zijn etnische groeperingen in Jemen sterker dan de overheid. Stamoudsten handhaven de wet en het recht, gegrond op islamitische tradities – ongeacht de nationale grondwet. Straf op ongehoorzaamheid kan dood of verbanning zijn.

Buitenlandse christenen – die er bijna niet meer zijn - zijn een gevoelig doelwit voor ontvoering voor losgeld. Door de chaos van de oorlog krijgt criminaliteit meer ruimte om te ontwikkelen.
 

Het leven van een christen in Jemen

De enkele honderden moslimbekeerlingen in Jemen, belijden hun christelijke geloof in het geheim. Jamil*, een christen met moslimachtergrond, zegt hierover: “De oorlog heeft ons gericht op wat echt belangrijk is: het volgen van de Here Jezus. Zelfs als het ons ons leven kost.” Hij en de andere bekeerlingen worden vervolgd door de autoriteiten, familie en radicaalislamitische groeperingen.

Voor alle christenen is aanbidding bijzonder riskant in gebieden die geregeerd worden door radicale moslims. Vrouwelijke christenen met een moslimachtergrond worden meestal nog steeds beschouwd als moslims. Er wordt van hen verwacht dat ze gesluierd door het leven gaan. Als hun geloof ontdekt wordt, riskeren ze gedwongen huwelijken en huisarrest.

* Jamil heet in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt zijn echte naam niet vermeld.
 

Voorbeelden van vervolging

  • De immense druk vanuit de familie deed enkele moslimbekeerlingen besluiten te vluchten. Waar christenen kans zien om met anderen samen te komen, blijven zij vaak samen sterk.
  • Priester Tom Uzhunnalil werd in 2016 ontvoerd tijdens een aanval op een verzorgingstehuis. In 2017 werd hij vrijgelaten.
  • De burgeroorlog in Jemen veroorzaakt veel chaos in het land. Veel geweldsplegingen worden niet gemeld. Wel is bekend dat tenminste twintig christenen zwaar werden mishandeld vanwege hun geloof.