Doneer nu 
 

Jemen

Wat is er aan de hand?

Jemen bevindt zich in een verwoestende oorlog. Extremistische groeperingen zoals Islamitische Staat (IS) en al-Qaeda misbruiken de chaos om hun territorium te vergroten. Hierbinnen dwingen ze hun op de islam gebaseerde wetten af. Daarnaast heeft 80 procent van de bevolking humanitaire hulp nodig. De helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens en de hongersnood is ongekend groot.
 

Hoe gaat het met de kerk?

Om veiligheidsredenen verlaten de meeste buitenlandse christenen Jemen. De kerk bestaat nu voornamelijk uit enkele honderden moslimbekeerlingen, die op geheime locaties samenkomen. Wordt hun geloof ontdekt, dan volgt de doodstraf of vervolging door familieleden, de staat en radicaalislamitische groeperingen. Vervolging uit zich in doodsbedreigingen, huisarrest, gedwongen huwelijken, fysiek geweld en gevangenschap.

Als gevolg van oorlogsverwoesting zijn er geen functionerende kerkgebouwen meer in het land. Evangelisatie, Bijbeltraining en het uitgeven en verspreiden van bijbels zijn nagenoeg onmogelijk. Toch zijn er geluiden dat moslims zich door de oorlog en onzekerheid tot het christendom bekeren.
 

Wat doet Open Doors?

Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om informatie te geven over eventuele activiteiten in dit land. Open Doors roept christenen wereldwijd op te bidden voor vervolgde geloofsgenoten in Jemen.

 Lees meer over Jemen, klik hier 
 

Aanjagers van vervolging

IS en al-Qaeda zijn de voornaamste aanjagers van vervolging. Ze hebben het actief gemunt op christenen en vermoorden hen. Daarnaast zijn etnische groeperingen in Jemen sterker dan de overheid. Stamoudsten handhaven de wet en het recht, gegrond op islamitische tradities – ongeacht de nationale grondwet. Straf op ongehoorzaamheid kan dood of verbanning zijn.

Buitenlandse christenen – die er bijna niet meer zijn - zijn een gevoelig doelwit voor ontvoering voor losgeld. Door de chaos van de oorlog krijgt criminaliteit meer ruimte om te ontwikkelen.
 

Het leven van een christen in Jemen

De enkele honderden moslimbekeerlingen in Jemen, belijden hun christelijke geloof in het geheim. Jamil*, een christen met moslimachtergrond, zegt hierover: “De oorlog heeft ons gericht op wat echt belangrijk is: het volgen van de Here Jezus. Zelfs als het ons ons leven kost.” Hij en de andere bekeerlingen worden vervolgd door de autoriteiten, familie en radicaalislamitische groeperingen.

Voor alle christenen is aanbidding bijzonder riskant in gebieden die geregeerd worden door radicale moslims. Vrouwelijke christenen met een moslimachtergrond worden meestal nog steeds beschouwd als moslims. Er wordt van hen verwacht dat ze gesluierd door het leven gaan. Als hun geloof ontdekt wordt, riskeren ze gedwongen huwelijken en huisarrest.

* Jamil heet in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt zijn echte naam niet vermeld.
 

Incidenten in 2016

In 2016 zijn er meer moorden op christenen dan in 2015 gerapporteerd. Ook waren er in deze periode meer aanvallen op kerken en christelijke gebouwen. Het grootste antichristelijke incident was de aanslag op een katholiek bejaarden- en gehandicaptentehuis. Hierbij kwamen zestien mensen om het leven. Ook is er een Indiase priester ontvoerd.