Doneer nu 
 

Libië

Wat is er aan de hand?

Het land is vervallen tot anarchie. Islamitische groeperingen vormen een wankele overheid en voeren strijd met elkaar. Wie geen soennitisch moslim is, beschouwen zij als vijand. Rechtspraak is er niet; corruptie en misdaad regeren. Verschillende radicale islamitische groeperingen hebben hierdoor vrij spel. Zij winnen aan invloed onder de bevolking.
 

Hoe gaat het met de kerk?

Er is veel angst vanwege de grote hoeveelheid islamitische of criminele militante groepen. Jegens christenen heerst veel geweld. Dat geweldplegers ongestraft hun gang kunnen gaan, verergert het probleem. De in 2016 behaalde overwinning op de IS in Sirte, biedt enige hoop.

Familieleden van christenen zetten hen onder druk of mishandelen hen. Daarom houden velen hun geloof geheim. Ook Soedanese en Eritrese christenen die vluchten en in Libië komen, zijn hun leven niet zeker.

Daarnaast komt vervolging van de overheid en haar geheime dienst. Elke niet-islamitische bijeenkomst is verboden, behalve voor christelijke migranten. Toch groeit de belangstelling voor het christendom, dankzij christelijke televisieprogramma’s en christelijke websites in het Arabisch. 
 

Wat doet Open Doors?

Open Doors helpt lokale kerken in Noord-Afrika met trainingen, literatuur en met het vragen van gebed voor gelovigen in moeilijke situaties. Ook worden sociaaleconomische projecten opgezet.