Myanmar (Birma)

Wat is er aan de hand?

In Myanmar zijn de meeste mensen boeddhist. De islam en het christendom zijn minderheden, vaak ook in etnische zin. De boeddhistische monniken zijn machtig en strijden tegen de minderheden. Ook het leger is een machtsblok en strijdt tegen opstandelingen en etnische minderheden.
 

Hoe gaat het met de kerk?

Kerken staan onder toezicht en het leger valt regelmatig binnen. Het is lastig om goedkeuring te krijgen voor renovatie of bouw van een kerkgebouw. Lokale leiders moeten de plannen goedkeuren. Zij laten zich soms door boeddhistische monniken beïnvloeden om de kerk te dwarsbomen.

Moslims en boeddhisten die christen worden, hebben te maken met zware vervolging van familie, gemeenschap, vrienden en buren. De nieuwe wet ‘op ras en religie’ maakt veranderen van godsdienst moeilijk en bemoeit zich met het privéleven van minderheden. Kinderen volgen verplicht boeddhistisch onderwijs.

De gevechten in deelstaten Kachin en Shan nemen toe. Het is onduidelijk hoe het met christenen gaat in die regio’s.
 

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners versterkt Open Doors de vervolgde kerk met discipelschapstrainingen en leiderschapstrainingen. Ook voorziet Open Doors in benodigde christelijke lectuur en praktische hulp.