Nigeria

Wat is er aan de hand?

Het noorden van Nigeria is voornamelijk islamitisch, het zuiden christelijk. Boko Haram pleegt regelmatig gewelddadige aanslagen met als doel terrein veroveren voor een islamitische staat. Ook zijn er geregeld aanvallen door islamitische Hausa-Fulani herders. Sinds Muhammadu Buhari in 2015 president werd, is Boko Haram enigszins ingeperkt.
 

Hoe gaat het met de kerk?

Op staatsscholen worden christelijke kinderen gedwongen deel te nemen aan islamitische lessen. Jongeren wordt soms de toegang ontzegd tot hoger onderwijs. Christelijke gemeenschappen hebben vaak geen toegang tot schoon water, gezondheidszorg en goede wegen.

Christelijke meisjes worden soms ontvoerd en gedwongen te trouwen met een moslim. Steeds meer christenen uiten hun geloof niet meer in het openbaar, uit angst vermoord te worden. Gekleed als moslim verstoppen ze christelijke materialen onder hun kleding.

De druk op moslimbekeerlingen om hun geloof af te vallen is enorm. Radicale moslims vallen steeds vaker voorgangers aan, om potentiële bekeerlingen af te schrikken. Kerken hebben moeite om moslimbekeerlingen openlijk in hun gemeenschap op te nemen, uit angst voor represailles.
 

Wat doet Open Doors?

Open Doors versterkt vervolgde christenen in Nigeria via lokale kerken. Open Doors biedt een scala aan trainingen en traumahulp aan slachtoffers van vervolging, evenals noodhulp in crisissituaties en rechtsbijstand. Christelijke scholen ontvangen steun en er worden nieuwe lesprogramma’s ontwikkeld. Voor nieuwe gelovigen en weduwen van vermoorde voorgangers, zijn projecten opgezet waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien.