Doneer nu 
 

Noord-Korea

Wat is er aan de hand?

Noord-Korea is een absolute dictatuur. Inwoners aanbidden verplicht de leider van het land, Kim Jong-un. Hij bezit alle macht in het land en is hoofd van staat en leger. Door de gesloten economie – het land probeert zelfvoorzienend te zijn – zijn er in Noord-Korea veel tekorten. Voedselschaarste blijft een groot probleem.
 

Hoe gaat het met de kerk?

Noord-Koreanen zijn verplicht leider Kim Jong-un te aanbidden. Alle andere godsdiensten zijn verboden. Voor de show zijn er vijf kerken in hoofdstad Pyongyang, strikt onder staatstoezicht. In werkelijkheid worden christenen opgepakt en veroordeeld. Ook de familie van christenen loopt kans te worden opgepakt en naar heropvoedingskampen gestuurd te worden, christen of niet.

Harde cijfers zijn moeilijk te geven, maar het aantal vermoorde en veroordeelde christenen lijkt toe te nemen. Verontrustend is dat de moorden ook openlijker plaatsvinden. Daarnaast straft Noord-Korea gevluchte onderdanen steeds zwaarder. Helaas stuurt China de vluchtelingen, onder wie christenen, nog steeds terug naar Noord-Korea.
 

Wat doet Open Doors?

Open Doors helpt christenen in Noord-Korea overleven door het verstrekken van voedsel, medicijnen, kleding en andere hulpgoederen. Daarnaast worden Noord-Koreaanse christenen, ook in China, toegerust in geloof door christelijke boeken en radioprogramma’s.
 

 Lees meer over Noord-Korea, klik hier 
 

Aanjagers van vervolging

Als communistisch land beschouwt Noord-Korea elke religie als een vijand van volk en staat. Alleen goddelijke verering van de leider is toegestaan. Kim Jong-un is de derde generatie van de dictatoriale Kim-familie, en aan de macht sinds 2011.

Indoctrinatie via scholen en zelfkritieksessies is een onderdeel van het dagelijks leven. Via vergaande sociale controle houdt het land zijn burgers in de greep. Buren, vrienden of familie – iedereen kan een christen verraden bij de geheime politie. Christenen komen alleen in het diepste geheim bij elkaar.
 

Het leven van een christen in Noord-Korea

Christen-zijn in Noord-Korea betekent je leven op het spel zetten, en dat van je familie erbij. Het bezit van een bijbel is strafbaar. Bijeenkomen is uiterst gevaarlijk. Praten over het geloof is vrijwel onmogelijk.

Ouders durven hun kinderen niet te vertellen over het geloof, bang dat die zich zullen verspreken. Wie wordt ontdekt, kan rekenen op gevangenschap, marteling, dwangarbeid of executie. Van een eerlijk proces is geen sprake. Ook in China zit de geheime dienst gevluchte christenen op de hielen.

Een Noord-Koreaanse christen vertelt: “Jullie gebed en steun helpen ons, de ondergrondse gelovigen, om klaar te zijn voor de strijd in de gevechtslinie. Ons geloof is zo sterk geworden dat we niet struikelen.”
 

Incidenten in 2016

In 2016 nam het aantal vluchtelingen uit Noord-Korea voor het eerst sinds 2013 toe. Ook een hoge diplomaat vroeg in Londen met zijn gezin asiel aan. Opgepakte overlopers werden in 2016 zwaarder gestraft dan eerder.

Zo werd pastor Hyensoo Lim veroordeeld tot levenslang. Schokkend was ook de moord op pastor Han Choong-yeol op Chinees grondgebied. Niet eerder werd een moord door het Noord-Koreaanse regime zo publiek gepleegd.