Oezbekistan

Wat is er aan de hand?

Oezbekistan kent een van de zwaarste dictaturen in Centraal-Azië. Het regime doet er alles aan om aan de macht te blijven: elke vorm van verzet of afwijking wordt tegengegaan. Religie wordt gezien als een ontwrichtend element in de samenleving dat het liefst uitgeroeid moet worden. 
 

Hoe gaat het met de kerk?

Religieuze activiteiten zijn verboden, telefoons van christenen worden afgetapt en er is mediacensuur. Protestanten worden gezien als extremisten en kunnen onmogelijk samenkomen. Er zijn regelmatig invallen in huizen van christenen. Hierbij worden boeken en andere materialen in beslag genomen.

Christelijke kinderen worden op school gediscrimineerd. Werknemers kunnen ontslagen worden als ze voor hun geloof uitkomen. Ook evangeliseren is niet toegestaan. Omdat Russisch-Orthodoxe kerken dit niet doen, kunnen zij in relatieve vrijheid bij elkaar komen.

In 2016 zijn veel gewelddadige incidenten jegens christenen gemeld. Bekeerde moslims houden hun geloof stil vanwege hoge druk van familie en vrienden.
 

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale kerken versterkt Open Doors de vervolgde kerk in Centraal-Azië met verschillende trainingen en sociaaleconomische projecten. Mensen die gevangenzitten of ontslagen werden wegens hun christelijk geloof, ontvangen steun. Ook verspreidt Open Doors medicijnen en christelijke boeken.