Doneer nu 
 

Pakistan

Wat is er aan de hand?

Er zijn vele radicale islamitische groeperingen in Pakistan, onder andere IS en Taliban. De cultuur islamiseert sterk door de rivaliteit tussen deze groepen. Christenen en andere minderheidsgroeperingen moeten vrezen voor aanslagen. Politici en leiders die het voor hen opnemen, worden zelf bedreigd en mogelijk vermoord.
 

Hoe gaat het met de kerk?

Moslimbekeerlingen ervaren vervolging het sterkst. Radicale islamieten zien hen als afvalligen. Hun familie en omgeving schaamt zich. Een verplichte scheiding (voor getrouwde bekeerlingen), huisarrest en onterving zijn maatregelen vanuit de familie.

Kerken hebben te maken met veel aanvallen en vernieling. De verplichte registratie is lastig te verkrijgen. Kerkgemeenschappen worden strikt in de gaten gehouden.

De blasfemiewet verbiedt elke uiting tegen de islam en kan tot de doodstraf leiden. Verder zien we terroristische aanvallen op christenen, moord en huisuitzettingen. Vrouwen en meisjes lopen risico op ontvoering, verkrachting  en een gedwongen huwelijk. Pakistan heeft daarmee de hoogste geweldsscore.
 

Wat doet Open Doors?

Open Doors vraagt aandacht en bemoediging voor christenen in Pakistan. In samenwerking met lokale partners steunt Open Doors de kerk met verschillende trainingen. Naast (Bijbel)trainingen voor voorgangers, zijn er ook beroepstrainingen en lees- en schrijflessen. Christenen die zwaar vervolgd worden, ontvangen noodhulp, counseling en traumatherapie.

 Lees meer over Pakistan, klik hier 
 

Aanjagers van vervolging

Voor de overwegend jonge bevolking is er nauwelijks werk of inkomen. Jongeren zijn daardoor gemakkelijk te ronselen voor radicale bewegingen. Bij protesten zijn er snel massa’s agressieve jongeren op de been. Zij noemen christenen expliciet als doelwit.

Corrupte grootgrondbezitters hebben hele delen van het land in hun macht. Zij spelen voor eigen rechter. Veel armen werken in moderne slavernij: ze doen zwaar werk tegen een schamel loon. Daarmee kunnen zij hun verplichte lening nooit afbetalen.

Ook veel christenen behoren tot deze armen en zijn weerloos tegen de overal aanwezige corruptie. Zij vinden geen gehoor bij politie en rechters.
 

Het leven van een christen in Pakistan

Kerken worden zo vaak aangevallen, dat er bewakers nodig zijn. Achter hoge muren en ijzeren hekken houden christenen hun diensten. De bewakers geven vaak aan overheid of islamitische groeperingen door wat er binnen het gebouw gebeurt.

Ook de vrouw van Khalil raakte gewond bij een aanval op de kerk door extremisten. Ze liep 22 verwondingen op. “Het is geweldig om te zien hoe ze is gegroeid door de muziektherapie. Ze huilde vaak, maar werd ook blij van het zingen. Haar lichaam sterkte zich in het proces. De weg naar herstel is lang, maar ik heb mijn vrouw weer terug.”
 

Incidenten in 2016

De paasaanslag in Lahore was een terroristische aanval specifiek gericht tegen christenen. In het park waar de bomaanslag plaatsvond, waren christelijke gezinnen Pasen aan het vieren. Tientallen christenen kwamen hierbij om.

Op dezelfde dag eiste een grote menigte de executie van alle godslasteraars, met name Asia Bibi. Ze is veroordeeld tot de doodstraf wegens godslastering en zit al jaren vast. Haar hoger beroep loopt nog.

Aanleiding van de aanslag en de opstand was de voltrekking van de doodstraf aan Mumtaz Qadri, een maand eerder. Qadri vermoordde de gouverneur van Punjab, omdat deze zich uitsprak tegen de blasfemiewet. Extremisten verheerlijken Qadri’s daden.