Soedan

Wat is er aan de hand?

President al-Bashir heeft de volledige sharia ingevoerd in Soedan. Zijn streven naar één geloof, één cultuur en één taal verstevigt de druk op christenen. Het regime bestaat voornamelijk uit extremisten. De vervolging van christenen wordt steeds systematischer. Het Internationale Strafhof heeft zelfs een arrestatiebevel voor al-Bashir uitgevaardigd.
 

Hoe gaat het met de kerk?

Christenen worden flink gediscrimineerd, in werk en toegang tot voorzieningen. Veel christenen verbergen hun geloof voor hun kinderen. Daarnaast zijn er alleen islamitische scholen.

Kerken hebben te maken met aanvallen en vernieling. De overheid oefent een enorme druk uit op de kerken om het leiderschap aan de overheid te geven. In 2017 hebben ze twintig kerken gesloten. De antibekeringswet maakt spreken over het geloof lastig – ook voor pastors. Kerkleiders worden regelmatig gearresteerd en geïntimideerd.

In het Nuba-gebergte is een etnische zuivering gaande. De christenen daar worden ‘uitgeroeid door uitputting’: hun dorpen worden gebombardeerd, ze worden opgejaagd en krijgen geen voedsel en medicijnen. Ook moslimbekeerlingen hebben het zwaar. Zij riskeren de doodstraf voor afvalligen. 
 

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners en de lokale kerk versterkt Open Doors gelovigen in de omgang met vervolging. De nadruk ligt op het toerusten van kerkleiders, het versterken van de gemeenschap en het bieden van praktische hulp.
 

Incidenten in 2017

  • In 2017 arresteerde de overheid veel christenen en sloot zijn twintig kerken.
  • Tenminste drie christenen zijn gedood, waarschijnlijk ligt dit aantal in werkelijkheid hoger.
  • Inmiddels zijn er twee arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de president. Al-Bashir trekt zich daar helaas niets van aan. Het beroven en vernielen van kerken, hospitalen en scholen gaat gewoon door.