Doneer nu 
 

Soedan

Wat is er aan de hand?

President al-Bashir heeft de volledige sharia ingevoerd in Soedan. Zijn streven naar één geloof, één cultuur en één taal verstevigt de druk op christenen. Het regime bestaat voornamelijk uit extremisten. De vervolging van christenen wordt steeds systematischer. Het Internationale Strafhof heeft zelfs een arrestatiebevel voor al-Bashir uitgevaardigd.
 

Hoe gaat het met de kerk?

Christenen worden flink gediscrimineerd, in werk en toegang tot voorzieningen. De kinderen worden gepest, hun christelijke scholen zijn gesloten. Kerken hebben te maken met aanvallen en vernieling. Overal gelden de kledingvoorschriften van de islam. De antibekeringswet maakt spreken over het geloof lastig – ook voor pastors. Regelmatig worden christenen opgepakt.

In het Nuba-gebergte is een etnische zuivering gaande. De christenen daar worden ‘uitgeroeid door uitputting’: hun dorpen worden gebombardeerd, ze worden opgejaagd en krijgen geen voedsel en medicijnen.

Ook moslimbekeerlingen hebben het zwaar. Zij riskeren de doodstraf voor afvalligen. Zelfs voor hun eigen kinderen verbergen zij vaak hun geloof.
 

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners en de lokale kerk versterkt Open Doors gelovigen in de omgang met vervolging. De nadruk ligt op het toerusten van kerkleiders, het versterken van de gemeenschap en het bieden van praktische hulp.

 Lees meer over Soedan, klik hier 
 

Aanjagers van vervolging

De islam is volledig ingevoerd in Soedan, de grondwet is volledig op de sharia gebaseerd. Voor christenen zijn vooral de antibekeringswet en de wet op godslastering (blasfemie) struikelblokken. Het christendom – hoewel al langer in het land dan de islam – wordt gezien als westers.

President al-Bashir kwam aan de macht via een coup en regeert totalitair. Economisch heeft Soedan het lastig: de oliebronnen horen nu bij het afgescheiden Zuid-Soedan. De president schildert het Westen af als de grote vijand. Christenen lopen kans op beschuldigingen van spionage voor het Westen.
 

Het leven van een christen in Soedan

Demas is een van de christenen in het Nuba-gebergte. “De vliegtuigen bombarderen het gebied dag en nacht. Mensen hebben slapeloze nachten van de bombardementen. Ze rennen naar de grotten voor veiligheid.”

“De vliegtuigen verwoestten twee kerken, de mijne en die van een collega, en een school. Acht andere kerken werden ook al verwoest. In mijn kerk kwamen 22 mensen om door bommen en negentien door kogels. Er waren ook veel gewonden.”

“We vragen onze broeders ver weg om te bidden voor vrede in Soedan. Blijf bidden dat God de gelovigen in het Nuba-gebergte en de mensen in Soedan beschermt, zodat ze zullen geloven in de Here Jezus en worden gered.”
 

Incidenten in 2016

Zeker twaalf christenen werden in 2016 opgepakt. Vooral pastors zijn een doelwit. Er lopen nog steeds juridische zaken tegen twee christelijke pastors en een Tsjechische missionaris. Zij zijn beschuldigd van oorlog tegen de staat, spionage en haatprediking. In dezelfde tijd kwamen ook enkele christenen vrij dankzij druk vanuit de internationale gemeenschap.

Inmiddels zijn er twee arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de president. Al-Bashir trekt zich daar helaas niets van aan. Het beroven en vernielen van kerken, hospitalen en scholen gaat gewoon door.