Doneer nu 
 

Somalië

Wat is er aan de hand?

Het geweld tegen christenen in Somalië neemt toe. Het moslimgeloof is er de enige staatsgodsdienst en is diep in de cultuur verankerd. De overheid heeft geen werkelijke grip op het land. Er is nauwelijks sprake van wetshandhaving. Buiten de steden jagen Al-Shabaab milities ongestraft op christenen.
 

Hoe gaat het met de kerk?

Christenen in Somalië zijn vrijwel zonder uitzondering moslimbekeerlingen. De shariawetten maken het onmogelijk om hun geloof te belijden. Zo is kerstfeest vieren officieel verboden. Wie zelfs maar verdacht wordt van christen-zijn, wordt vaak ter plekke door een boze menigte gelyncht. Huiskerken worden steeds verplaatst om ontdekking te voorkomen.

Kinderen leren verplicht over de islam op school. Ouders durven hen niet over het christelijke geloof te vertellen, voor hun veiligheid. Christelijke vrouwen zijn verplicht zich aan islamitische kledingvoorschriften te houden. Bij erfenissen, scheidingen en voogdijkwesties over de kinderen is er sprake van zware discriminatie tegen christenen. Een verdenking van bekering is daarvoor genoeg.
 

Wat doet Open Doors?

Samen met lokale partners steunt Open Doors de kerk met lectuur en projecten die de gemeenschap versterken. Ook vraagt Open Doors aandacht voor de situatie van christenen in Somalië en roept op tot gebed.

 Lees meer over Somalië, klik hier 
 

Aanjagers van vervolging

In Somalië is er geen plaats voor christenen. De officiële regering staat bij wet alleen de islam toe. Ook imams en leiders van Al-Shabaab ontzeggen christenen een plek in het land. De militante groepering wil volledige invoering van de sharia. Christenen brengen zij ongestraft om.

Maar christenen vrezen niet alleen overheid en militante moslimgroeperingen. De stammencultuur verbindt het individu stevig aan de sociale groep. Een bekering wordt gezien als verraad. De eigen stam, zelfs de eigen familie, zal de bekeerling intimideren, aanvallen en mogelijk doden. Christenen hebben geen enkele bescherming in Somalië.
 

Het leven van een christen in Somalië

Christenen in Somalië houden hun geloof uit angst voor vergelding stil. Zij bidden in het verborgene en komen in het geheim samen. De huisgemeenten zijn erg klein. Veel christenen hebben helemaal geen toegang tot een kerkgemeenschap en staan er alleen voor.

Bij ontdekking is familie doodsbenauwd dat zij ook voor christenen worden aangezien. De familie zal het geloof niet alleen afwijzen, maar de bekeerling mogelijk zelfs vermoorden.

Een Somalische christen vertelt aan Open Doors: “Ik was een conservatieve moslim en zou zelfs tegen jullie gepreekt hebben om jullie terug te brengen tot de islam. Maar nu ben ik christen en dat komt door jullie radioprogramma. De investering in mijn leven door jullie radioprogramma en jullie onderwijs was niet tevergeefs.”
 

Incidenten in 2016

Meer dan twaalf christenen werden in 2016 vermoord door militante moslimgroeperingen. Het werkelijke getal zal hoger liggen omdat familie wil niet geassocieerd wil worden met het christendom. Vaak verbergen zij de reden voor een moord.

Winkels en bedrijven van verdachte bekeerlingen werden verwoest. Meer dan zeventig bekeerlingen werden het land uitgezet.

In 2017 zijn er verkiezingen. Christenen zullen daar geen verbetering van ondervinden, maar mogelijk wel een verslechtering van hun situatie.