Turkmenistan

Wat is er aan de hand?

Turkmenistan is een zeer gesloten land. Er is geen vrijheid van meningsuiting, laat staan persvrijheid. De vondst van olie en gas zorgt voor economische groei, maar alleen de elite rond president Berdymukhammedov profiteert daarvan. De vervolging in het land wordt voornamelijk veroorzaakt door een onderdrukkende overheid die haar controle op alle leefgebieden wil vergroten.
 

Hoe gaat het met de kerk?

De Russisch-Orthodoxe Kerk kan relatief ongestoord diensten houden. Andere kerken kunnen zich vaak niet laten registreren. Ook als ze wel geregistreerd zijn, moeten de leden waakzaam zijn. Bij kerkdiensten zijn altijd informanten van de overheid aanwezig. Regelmatig worden kerken overvallen, gevolgd door boetes en arrestaties. Christelijke materialen worden in beslag genomen en christelijk onderwijs en evangelisatie zijn verboden.

In de media worden kerken voortdurend afgeschilderd als sekten. Daarom is het bijzonder moeilijk om openlijk christen te zijn. Christenen met een moslimachtergrond worden bovendien door hun familie en omgeving zwaar onder druk gezet.
 

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale kerken helpt Open Doors de vervolgde kerk in Centraal-Azië sterker te worden. Open Doors verspreidt christelijke boeken, verzorgt trainingsprogramma’s en verleent praktische hulp.