Christen in Ethiopië

De meeste christenen in Ethiopië behoren tot de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. Deze kerk heeft een lange geschiedenis: sinds de 4e eeuw tot aan 1974 was het de staatskerk. Maar ook al is het christendom de hoofdreligie in Ethiopië, toch worden veel christenen vervolgd. De vervolging komt vaak uit onverwachte hoek.  

Waarom worden christenen in Ethiopië vervolgd?   

Ethiopië is een van de armste landen ter wereld en zeer instabiel. Niet zo lang geleden woedde er nog een burgeroorlog en dreigde er een humanitaire ramp. Op politiek, sociaal en religieus vlak zijn er bovendien beperkte vrijheden. De religieuze vrijheden worden vooral geschonden door de overheid, islamitische groepen en de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk.  

Je zou niet verwachten dat deze laatste groep een aanjager van vervolging is. Toch is dat wel zo. De Ethiopisch-Orthodoxe Kerk is een heel traditionele kerk die nauw verbonden is aan de cultuur. Overstappen naar een andere geloofsgemeenschap wordt dan ook gezien als verraad. Evangelische christenen worden beschouwd als volgers van een westerse religie die een bedreiging vormt voor de Ethiopische nationaliteit en cultuur. De overheid en de Orthodoxe Kerk zijn daarnaast sterk aan elkaar verbonden. Zo houden ze controle op de bevolking en onderdrukken ze christenen die hier niet aan mee willen doen.  

Toch maken velen de overstap naar baptisten-, evangelische en pinkstergemeenten. Deze kerken, die al lange tijd aanwezig zijn in Ethiopië, groeien snel.  

Naast de druk vanuit overheid en de Orthodoxe Kerk, ervaren christenen druk vanuit de (islamitische) gemeenschap. In Ethiopië leven zo’n tachtig verschillende bevolkingsgroepen. De spanningen tussen deze bevolkingsgroepen lopen soms hoog op, en christenen krijgen vaak de schuld.  

In regio’s waar de meerderheid moslim is, is het eveneens een probleem als je je bekeert tot het christendom. Bekeerlingen lopen kans te worden gediscrimineerd en vervolgd. 

Hoe is het leven voor christenen in Ethiopië?  

Wanneer je lid bent van de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk zul je niet snel in de problemen komen. Hoewel ook de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk zelf regelmatig tegenwerking ondervindt van de overheid. De regering oefent graag haar invloed uit binnen deze kerk.  

In sommige delen van Ethiopië is het christendom niet de hoofdreligie. Christenen lopen daar het risico gevangengenomen te worden vanwege hun geloofsovertuiging. Het kan ook gebeuren dat ze verstoten worden of dat ze geen toegang meer krijgen tot bijvoorbeeld noodhulp, de waterput of andere gemeenschappelijke zaken. Kerken worden aangevallen, beschadigd en geplunderd. 

Ook voor christenen met een moslimachtergrond is het leven moeilijk. Zij worden vaak gediscrimineerd en vervolgd door familieleden en dorpsgenoten. Ze kunnen zelfs de voogdij over hun kinderen verliezen. Vrouwen kunnen te maken krijgen met verkrachting, gedwongen huwelijk of scheiding. In het verhaal van Worke lees je hoe extreem vervolging kan zijn

Etnische en religieuze spanningen zijn ook bronnen van vervolging. Zo zijn er Ethiopische stammen die van lokale christenen verwachten dat ze partij kiezen in het stammenconflict. Gelovigen die dit weigeren, kunnen te maken krijgen met geweld vanuit de gemeenschap. 

Ontmoet Fasil en Ezana

“Op weg naar school werden onze zevenjarige zoons bespuugd en geslagen. En op school was het al niet veel beter. Ik was elke dag bang dat ze weer iets vervelends zouden meemaken.” 

De vader van de tweelingbroers Fasil* en Ezana*

Op school werden Fasil en Ezana gepest, geslagen en gediscrimineerd. Totdat er, met steun van Open Doors, op het terrein van de kerk een eigen school kwam. Lees over dit hoopvolle project.

Wat doet Open Doors? 

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Ethiopië op een aantal manieren, onder andere met: 

  • het opzetten van sociaal-economische projecten 
  • het geven van leiderschapstrainingen 
  • het trainen van christenen hoe om te gaan met vervolging
Kaart van Ethiopië

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 86%
Persoonlijk leven 59%
Familieverband 58%
Gemeenschapsleven 75%
Publieke ruimte 62%
Kerkelijk leven 72%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking 
  • kerkelijke superioriteit 
  • overheidswantrouwen 
  • etnische vijandigheid 

Over Ethiopië

Regio
Afrika

Hoofdreligie
Christendom

Christelijke bevolking
74.679.000 (60,3%)

Leider
Premier Abiy Ahmed Ali

Bid voor Ethiopië

Bekeerlingen in Ethiopië staan onder grote druk. Zij hebben jouw gebed hard nodig.   

  • Bid voor bekeerlingen uit de islam en de Ethiopisch-Orthodoxe kerk. Zij worden onder druk gezet door familie en gemeenschap. Bid om kracht en volharding. 
  • Bid dat bekeerlingen zich niet eenzaam hoeven voelen, maar dat ze andere christenen ontmoeten zodat ze elkaar kunnen bemoedigen. 
  • Bid om een zegen over het werk van Open Doors in Ethiopië. Bid om bescherming van de lokale partners. 

Nieuws uit Ethiopië

Landschap in Ethiopië 27 mei 2022

Mogelijk rampzalige gevolgen in Ethiopië door droogte

Een humanitaire ramp dreigt in de Hoorn van Afrika. In delen van Ethiopië, maar ook in Kenia en Somalië, heerst extreme droogte. Het gewapend conflict in de Ethiopische regio Tigray dwingt mensen bovendien te vluchten. De combinatie van hongersnood, oorlog en vervolging maakt christenen zeer kwetsbaar. De droogte die heerst in de Hoorn van Afrika is de ergste in veertig jaar tijd. Het is al het vierde opeenvolgende jaar dat […]

Lees meer
6 april 2021

Honderden doden in Ethiopië

De Ethiopische mensenrechtencommissie meldt in haar recent verschenen rapport dat ten minste honderd burgers zijn vermoord door het Eritrese leger. De moorden vonden plaats tussen 18 en 29 november 2020. Bronnen in de noordelijke provincie Tigray spreken over ten minste 750 tot 1000 burgerdoden. Ze beschuldigen de Ethiopische strijdkrachten (ENDF) van massamoord. Ook Amhaarse militia zouden bij deze misdrijven zijn betrokken. De onlusten begonnen op 4 november vorig jaar toen […]

Lees meer
Ethiopie 16 september 2020

Christenen zwaar getroffen bij massale moordpartijen in Ethiopië

In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en de omringende gebieden zijn sinds afgelopen zomer tenminste 280 mensen vermoord. Internationale nieuwsagentschappen spreken over etnisch geweld, maar partners van Open Doors in Ethiopië signaleren dat veel dodelijke slachtoffers christen zijn en behoren tot de etnische groep van de Oromo’s. Het land raakte in de ban van het geweld nadat op 29 juni de bekende muzikant en activist Hachalu Hundessa werd vermoord in […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven