fbpx
Trappenhuis in een verwoeste kerk

Trends in de Ranglijst
Christen­vervolging

Het geweld tegen christenen groeit explosief. Dat is de conclusie die je kunt trekken uit de nieuwste Ranglijst Christenvervolging. Wereldwijd ervaart 1 op de 7 christenen op zijn minst een ´hoge mate´ van vervolging of discriminatie. Wat laat de Ranglijst Christenvervolging van 2024 nog meer zien? We zetten vier trends op een rij.  

trend 1

Geweld tegen christenen in Afrika blijft zich uitbreiden

Christen in Sudan

Het geweld tegen christenen in Afrika blijft toenemen. Het gaat dan om landen die onder de Sahara liggen, zoals Nigeria, Centraal-Afrikaanse Republiek en Soedan. De aanhoudende politieke instabiliteit en economische tegenspoed doen de bevolking geen goed. Regimes staan steeds vaker bemoeienis van China en Rusland toe, maar dit zorgt voor alleen maar meer geweld. Regeringen hebben de grootste moeite de opmars van het jihadisme en de sharia te beteugelen.  

Steeds vaker vallen radicale jihadisten doelgericht kerken, winkels en huizen van christenen aan. In Ethiopië en Burkina Faso nam het aantal aanvallen op kerken en christelijke scholen fors toe. Het aantal moorden blijft onverminderd hoog: In 2023 zijn in Afrika 4.565 christenen om hun geloof vermoord, waarvan 90 procent in Nigeria.  

Ranglijstposter

Hang de poster met de Ranglijst Christenvervolging op! Vraag hem aan voor thuis, op school of in je kerk.

trend 2

Kerken onder vuur in Nicaragua, China en India

Kerken zijn steeds vaker doelwit van aanvallen of gedwongen sluiting. De openlijke vijandigheid van de overheid tegen kerken groeit in Nicaragua het hardst van alle Latijns-Amerikaanse landen; het land gaat van plek 50 naar 30. De beperkingen op godsdienstvrijheid zijn niet langer indirect, maar volop zichtbaar. Zo worden steeds vaker priesters en bisschoppen beschuldigd van spionage en gearresteerd. De razendsnelle stijging van Nicaragua op de ranglijst is verontrustend, hoewel de situatie voor christenen in Cuba nog moeilijker is. 

In India is in sommige delen de situatie voor christenen flink verslechterd. Radicale hindoenationalisten beschouwen alle christenen als vreemdelingen in India en schrikken er niet voor terug om geweld te gebruiken om het ‘hindoeïstische’ India te zuiveren. Op diezelfde manier onderdrukt het communistische China ook de kerken in het land. De twee Aziatische grootmachten nemen ruim 12.000 aanvallen op kerken voor hun rekening. 

Christen in Nicaragua

trend 3

Christenen zien geen toekomst meer in eigen land

Christenen in met name Noord-Afrika en het Midden-Oosten voelen zich niet meer veilig in hun eigen land. Discriminatie, geweld en agressie tegen christenen wordt door de vingers gezien. Op steun van de regering hoeven ze dan ook niet te hopen.  

Veel christenen zien geen toekomst meer in hun eigen land. Zo is de situatie voor christenen in Syrië, dat in puin ligt door jaren van oorlog en een aardbeving, zorgelijk. Irak perkte de invloed van christelijke partijen in en ook Libanese christenen zien hun invloed en inbreng afnemen. Algerije voert een heuse campagne voor kerksluitingen, nog slechts vier protestante kerken in Algerije zijn open. In de hoop op een beter leven vertrekken of vluchten sommige christenen.

Christen in Syrië

trend 4

Lichtpuntjes in Mali, India en Laos

De ranglijst vermeldt een paar lichtpuntjes. Mali werkt aan een nieuwe grondwet die meer ruimte geeft aan de christelijke minderheid in het land. In India leed de regerende BJP een gevoelige nederlaag bij deelstaatverkiezingen in Karnataka, wat betekent dat antibekeringswetten kunnen worden teruggedraaid. In Laos groeit het aantal christenen tegen de verdrukking in, signaleerde een Open Doors-onderzoeker. Dat verdrukking paradoxaal genoeg groei van de christelijke kerk uitwerkt, biedt hoop.  

Christen in India
Vrouw in Afghanistan

Stijgers in de ranglijst 2024

In welke landen op de Ranglijst Christenvervolging is de situatie voor christenen verslechterd? En zijn er ook landen waar de vervolging van christenen afneemt?  De opmerkelijkste stijgers van de nieuwste ranglijst zijn de landen Laos, Algerije, Nicaragua en Burkina Faso.  Dalers zijn er ook: Colombia en Indonesië zijn gedaald in plek op de ranglijst, maar dit wil niet altijd zeggen dat de situatie voor christenen minder heftig is geworden.   Laos […]

Lees meer over de stijgers
David, een vervolgde christen in Colombia

Totstandkoming van de Ranglijst

Het tot stand komen van de Ranglijst Christenvervolging begint met een inventarisatie van de situatie van christenen in veel meer landen dan de vijftig die op wereldkaart van Open Doors terechtkomen. Als er aanwijzingen zijn dat christenen worden gediscrimineerd of in gevaar zijn, dan vindt er diepgaander onderzoek plaats. Dat gebeurt jaarlijks bij zo’n 150 landen. Bij elk land wordt gekeken naar de vrijheid van godsdienst op zes punten: de […]

Lees meer
Verbrande Bijbels

Ranglijst christen­vervolging

Open Doors doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar de vervolging van christenen. De Ranglijst Christenvervolging laat zien in welke vijftig landen christenen het zwaarst worden vervolgd. In deze landen lijden 317 miljoen christenen onder ‘zeer zware’ tot ‘extreme vervolging’. Daarnaast worden in 28 andere landen nog eens 48 miljoen christenen ‘zwaar vervolgd’. Wereldwijd kan 1 op de 7 christenen zijn geloof niet in vrijheid beleven. Klik op de landen in de interactieve […]

Bekijk de ranglijst

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven