Officieel zijn er geen christenen in Afghanistan. Moslims die er tot geloof in de Here Jezus komen, kunnen daar niet voor uitkomen. Het is een schande om de islam te verlaten. Als hun bekering bekend wordt, moeten ze het land uit om niet vermoord te worden. Niet alleen radicale moslimgroeperingen, maar ook de eigen familieleden hebben er namelijk alles voor over om de eer van de islam te redden.

De situatie in Afghanistan

In Afghanistan is trouw aan je familie en stam belangrijker dan wat dan ook. Tussen verschillende etnische groeperingen is veel strijd. Dat is een van de redenen waarom het land al tientallen jaren geen vrede kent. Over één ding zijn de stammen het eens: een Afghaan is een moslim. De invloed van militante moslimfundamentalisten in Afghanistan neemt toe. Zo krijgen de strijders van de Taliban steeds meer gebied onder controle. Ook al-Qaeda en IS zijn actief in het land.

Het verlaten van de islam betekent in Afghanistan dat je alles kwijt kunt raken: je bezittingen, je sociale contacten, je rechten, je kinderen. Omdat bekering tot het christendom bij wet verboden is, kan een christen zelfs de doodstraf krijgen. Voor het zover komt, gebeurt het wel dat familieleden hem of haar in een inrichting laten opnemen. Ook komt geweld tegen christenen veel voor.

Christenen houden hun geloof daarom verborgen. Er zijn geen kerken. Samenkomsten kunnen alleen in het diepste geheim plaatsvinden. De sociale controle is namelijk erg hoog.

Voorbeelden van vervolging

  • In het afgelopen jaar zijn opnieuw diverse christenen in Afghanistan om hun geloof vermoord. Om veiligheidsredenen kunnen hier geen details genoemd worden.
  • Wanneer een Afghaan geïnteresseerd is in het christelijk geloof en bijvoorbeeld online op onderzoek uitgaat, loopt hij al groot risico. Als hij betrapt wordt, kan hij geïndoctrineerd, gearresteerd en zelfs gemarteld worden om hem terug te laten keren naar de islam.

Wat doet Open Doors?

Via lokale partners ondersteunt Open Doors christenen in de Golfregio, onder meer door:

  • bemoediging en pastorale zorg
  • distributie van christelijke boeken en andere materialen
  • sociaaleconomische projecten om hen aan werk en inkomen te helpen.
  • bemoediging en pastorale zorg
  • distributie van christelijke boeken en andere materialen
  • sociaaleconomische projecten om hen aan werk en inkomen te helpen.