Nadat de taliban op 15 augustus 2021 de macht overnamen in Afghanistan, probeerden de meeste christenen het land te verlaten of doken onder. De machtsovername bleek levensveranderend, vooral voor vrouwen, zij zijn nu weer aan huis gekluisterd. Maar ook voor etnische en religieuze minderheden zoals christenen, die als afvalligen worden beschouwd, werd het leven een stuk moeilijker.

De situatie voor christenen

Afgelopen jaar stond Afghanistan op plek 1 en nu op plek 9 van de Ranglijst Christenvervolging. Toch is de druk op Afghaanse christenen nog steeds extreem hoog. De daling op de ranglijst komt omdat er minder christenen vermoord zijn dan in 2021. Bij de machtsovername door de taliban werd er jacht gemaakt op christenen in het land. Er vonden veel executies plaats waardoor Afghanistan op plek 1 terecht kwam. De christenen die niet zijn gesnapt, zijn het land uit gevlucht, zijn ondergedoken of volgen de Here Jezus in het diepste geheim.

Nu ‘scoort’ Afghanistan minder hoog op de ranglijst, bijvoorbeeld op het gebied van geweld. Niet omdat het er niet is, maar omdat het veel moeilijker is geworden om vast te stellen om welke redenen mensen in 2022 werden vervolgd. Ondertussen verstevigen de taliban hun machtspositie (al lijken ze nog verre van verenigd). Daarom moeten Afghaanse christenen zich aanpassen en schikken naar de rigide vorm van de islamitische samenleving in hun land.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Ontmoet Gulshan*

“De taliban gaan van deur tot deur om ons te vinden. Alleen God weet wie hen een lijst met namen en adressen van gelovigen heeft gegeven. Als ze ons vinden, vermoorden ze ons ter plekke.”

Gulshan is een geheime gelovige uit Afghanistan.

Wat doet Open Doors?

Open Doors roept christenen wereldwijd op voor vervolgde geloofsgenoten in Afghanistan te bidden. Daarnaast bieden we praktische hulp aan gevluchte Afghaanse christenen.

* Schuilnaam