Christen in Afghanistan

Als je het aan de Taliban vraagt, zijn er geen christenen in Afghanistan. Sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021 wordt er jacht gemaakt op religieuze minderheden die zich niet schikken naar het islamitische bewind. Duizenden Afghaanse vluchtelingen, waaronder ook veel christenen, leven in kampen net over de grens.

Een Afghaan hoort moslim te zijn. “Als ik nu in Afghanistan zou zijn, dan bracht ik het er niet levend vanaf”, zegt Nilufar, een christen die zijn vaderland ontvluchtte en in een land in Centraal-Azië terechtkwam. “Een christen wordt in Afghanistan gezien als een heiden, een ongelovige. Als hij wordt ontdekt, wordt hij direct gedood. En niet alleen de gelovige zelf, zijn hele familie wordt omgebracht.”

Waarom worden christenen in Afghanistan vervolgd?

De islamitische shariawetgeving wordt streng nageleefd. Voor christenen is geen plek. Sinds de taliban aan de macht zijn gekomen, verslechterde de situatie van christenen en andere etnische en religieuze minderheden. Open Doors hoorde van meerdere bronnen dat talibanstrijders een lijst afwerkten waarop namen stonden van mensen van wie werd vermoed dat ze christen waren. Ze gingen van deur tot deur om deze gelovigen op te sporen en gebruikten geweld tegen hen en hun familieleden. Er werden ook christenen geëxecuteerd. Abdulla, een Afghaanse christen die op tijd zijn land kon verlaten, zegt: “Als mensen ’s morgens hun huis verlaten, dan zeggen ze hun familieleden vaarwel. Er is geen enkele zekerheid dat ze ’s avonds weer veilig thuis zullen komen”.  

Hoe is het leven voor christenen in Afghanistan?

Het officiële standpunt van het land is dat er geen christenen zijn in Afghanistan, op een paar internationale militairen, diplomaten en medewerkers van NGO’s na. Volgens cijfers van Open Doors leven er enkele duizenden christenen in Afghanistan. Christenen met een moslimachtergrond zijn geheime gelovigen; zij kunnen hun geloof alleen in het diepste geheim belijden. Afghanistan heeft een historie waarin het christendom dan weer voet aan de grond kreeg en dan weer werd verdreven.

In de zeventiende eeuw kwamen Armeense kooplieden naar de hoofdstad Kabul. Ze begonnen er een christelijke gemeente. In 1871 werd de gemeenschap verjaagd. Een kleine eeuw later werden er pogingen gedaan om in Kabul een protestantse kerk te stichten. Daar kwam in 1973 een einde aan. Het schijnt dat in de kelder van de Italiaanse ambassade een officieel erkende kerk huist. Dat is dan de enige kerk in heel Afghanistan. De kerk is alleen toegankelijk voor buitenlanders die in Afghanistan werken, zoals ambassadepersoneel of mensen in militaire functies. Deze buitenlandse christenen kunnen geen enkel contact hebben met Afghaanse ex-moslims die christen zijn geworden.  

Ontmoet Hana*

Er zijn christenen die blijven, omdat ze zich door Jezus Christus zelf geroepen voelen om hun land te dienen. Die roeping willen ze trouw blijven. Ze voelen zich er thuis. Ze zijn geen bezoekers of toeristen. Ze voelen dat ze in Afghanistan zijn met het doel om Christus te zijn voor hun buurman, zelfs als die buurman erop uit is hem te doden.

Hana*

* Om veiligheidsredenen is Hana een schuilnaam. Ze werkt voor Open Doors in de Golf-regio. 

Wat doet Open Doors voor Afghaanse christenen?

Het is vanwege de gevoeligheid van ons werk en ter bescherming van onze medewerkers niet mogelijk te vertellen wat Open Doors voor christenen in landen liggend in de Golf-regio doet en hoe dit werk er concreet uitziet. Wat we wel kunnen vertellen, is dat we praktische hulp bieden aan Afghaanse christenen die hun land zijn ontvlucht.  

Kaart van Afghanistan

Mate van vervolging

Extreem
Geweld 28%
Persoonlijk leven 94%
Familieverband 95%
Gemeenschapsleven 91%
Publieke ruimte 98%
Kerkelijk leven 99%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking 
  • overheidswantrouwen  
  • georganiseerde misdaad 

Over Afghanistan

Regio
Azië

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
Duizenden

Regering
Islamitisch Emiraat Afghanistan

Leider
Hibatullah Akhundzada

Bid voor Afghanistan

Al onderdrukken de taliban christenen en bieden zij geen enkele ruimte voor Jezus Christus, jouw gebed kunnen ze niet tegenhouden. Bid samen met Afghaanse christenen voor verandering in hun land.  

  • “Ik vraag jullie te bidden voor simpele dingen. Ik vraag niets groots, maar bid voor doodgewone dingen, zoals onderwijs, werk en een vreedzaam leven”, vraagt Sitara*, een christen die Afghanistan is ontvlucht.  
  • Er zijn veel gelovigen die er alleen voor staan in Afghanistan. Zij zijn door de radio of tv tot geloof gekomen. Bid dat ze op een veilige manier in contact komen met andere christenen om gemeenschap met elkaar te ervaren.  
  • Bid om de Heilige Geest, die verandering kan brengen in de harten van talibanleiders.  

* Om veiligheidsredenen is Sitara een schuilnaam.  

Nieuws uit Afghanistan

Luchtfoto Kabul 11 oktober 2023

Taliban zetten netwerk van duizenden bewakingscamera’s op

Het regime in Afghanistan installeert met Chinese steun een netwerk van 62.000 bewakingscamera’s in de hoofdstad Kabul. Peking heeft ook een nieuwe ambassadeur benoemd, als eerste land sinds de machtsovername van de taliban in augustus 2021. “China’s diplomatieke benoeming kan gezien worden als een ondubbelzinnig signaal van hechtere betrekkingen tussen beide landen”, zegt Open Doors-analist Thomas Muller. De Chinese hulp om binnen vier jaar een landelijk netwerk van bewakingscamera’s in […]

Lees meer
Meisje in Afghanistan 18 januari 2023

Afghanistan van 1 naar 9: het is er niet beter op geworden

Op de Ranglijst Christenvervolging 2023 is Afghanistan flink gedaald: van de eerste plaats naar plaats 9. Betekent dit dat de situatie flink verbeterd is in Afghanistan? Dat is zeker niet het geval voor bekeerlingen uit de islam. Een toelichting. Grotere groep christenen onderzocht, inclusief buitenlandse christenen Er is nauwelijks wat veranderd voor bekeerlingen vanuit de islam. Tijdens de laatste onderzoeksperiode is echter het aantal christenen in Afghanistan gegroeid, door de […]

Lees meer
Bedekte vrouwen in Afghanistan 14 december 2022

Afghaanse vluchtelingen leven met dreiging en deportatie

Meer dan een jaar na de val van Kabul en met de winter voor de deur worden duizenden Afghaanse vluchtelingen aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen in buurlanden van Afghanistan. Jamal* kan uit angst geen hap door zijn keel krijgen. Toen hij vorige maand een deken bracht naar zijn zus die op een andere plek in het vluchtelingenkamp woont, werd hij tegengehouden door een groep mannen. Ze trokken hem een […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven