In 2021 scherpte Iran het Wetboek van Strafrecht, dat ook gebruikt wordt om christenen te vervolgen, aan. Dit duidt erop dat Iran meer en meer verschuift naar een totalitaire staat. Staatscontrole neemt toe. De autoriteiten proberen steeds meer grip te krijgen het dagelijks leven en activiteiten in Iran, een houding die te zien was in het keiharde optreden tegen de protesten in het najaar van 2022.

De situatie voor christenen

Als Iraniërs zich van de islam tot het christelijk geloof bekeren, kunnen ze alleen samenkomen in geheime huiskerken. Zij lopen groot risico te worden gecontroleerd, lastiggevallen, gearresteerd en vervolgd voor “misdaden tegen de nationale veiligheid” – een beschuldiging die slecht gedefinieerd is, en misbruikt kan worden. Verschillende Iraanse huiskerkleiders en leden zijn op deze manier veroordeeld tot lange gevangenisstraffen waarbij ze lichamelijk en geestelijk werden mishandeld.

Iraanse christenen kunnen worden uitgesloten van onderwijs, hun baan verliezen en vervolgens vaak heel moeilijk weer werk vinden. Voor vrouwen is de situatie nog hachelijker omdat de Iraanse wet
vrouwen weinig rechten toekent. Als zij de Here Jezus volgen, lopen zij het risico door hun echtgenoten met geweld of een scheiding te worden gestraft; het komt ook voor dat hun kinderen bij hen worden weggehaald.

Ontmoet Ali

“Toen we in de isoleercel zaten, was gebed het enige wat ons kracht gaf. Alleen de Here God kan naar dat soort donkere plaatsen en gevangenissen gaan en Zijn kinderen kracht geven.”

Ali

Na hun bekering tot het christelijk geloof werden Ali en zijn gezin zo sterk vervolgd en gediscrimineerd dat ze naar Turkije zijn gevlucht.

Wat doet Open Doors?

Lokale partners van Open Doors steunen de Iraanse kerk op een aantal manieren:

  • via online pastorale zorg
  • door pleitbezorging
  • met verschillende initiatieven op christelijke multimedia
  • via online pastorale zorg
  • door pleitbezorging
  • met verschillende initiatieven op christelijke multimedia