Christen in Iran

Een misdaad tegen de nationale veiligheid. Zo wordt het door de Iraanse overheid gezien als moslims christen worden. Het christendom in het land laten groeien, is volgens Iran een poging van landen in het Westen om de islam en het islamitische regime in het land te ondermijnen.

Arrestaties van christenen komen veelvuldig voor en regelmatig belanden gelovigen in de gevangenis. Ze krijgen lange celstraffen, zweepslagen of worden voor een periode verbannen naar uithoeken van Iran waar het leven zwaar is. Ook zijn er christenen die de doodstraf opgelegd krijgen vanwege hun geloof.  

Waarom worden christenen in Iran vervolgd?

Iran werd een islamitische staat toen tijdens de Iraanse Revolutie in 1979 de koning werd verdreven en geestelijken uit de sjiitische tak van de islam de macht overnamen. Alle westerse invloeden moesten het veld ruimen. Christenen vallen daar volgens het Iraanse regime ook onder. Er zijn in Iran historische christelijke gemeenschappen, zoals de Assyrische en Armeense kerk. Zij worden door de staat erkend, maar deze gelovigen worden behandeld als tweederangsburgers. Het is uit den boze dat Assyrische en Armeense christenen contact zoeken met christenen met een moslimachtergrond. Zij mogen ook geen diensten houden in het Farsi, de Iraanse taal. Dat geldt ook voor het handjevol kerken waar buitenlanders samenkomen die in Iran werken. Sommige expat-kerken moesten hun deuren sluiten nadat lokale christenen met een moslimachtergrond hun diensten bezochten. 

Hoe is het leven voor christenen in Iran?

Heb je er ooit wel eens aan gedacht Kerst op een andere datum te vieren dan 25 december? Elahe maakt die keuze elk jaar. Het is veel te gevaarlijk om samen te komen op Kerstavond of Eerste Kerstdag. “Kerst is de tijd van het jaar dat de agenten van de geheime dienst ons het scherpst in de gaten houden.” Christenen zijn afvalligen in de ogen van het Iraanse regime. Christenen met een moslimachtergrond kunnen alleen in het diepste geheim samenkomen in kleine huisgemeenten. Dan nog ligt het gevaar op de loer om gepakt te worden en veroordeeld te worden tot een hoge celstraf. Dit lot treft ook Armeense en Assyrische christenen die hulp bieden aan ex-moslims die christen zijn geworden. Soms bezwijken christenen bijna onder de druk. Toen de geheime dienst Taher maar bleef achtervolgen nadat hij was vrijgelaten uit de gevangenis besloot hij met zijn gezin te vluchten.   

Ontmoet Yousef

‘Ook al ben ik als kind van God vele malen opgesloten vanwege Zijn naam, ik geloof nog steeds dat niemand ooit Zijn Woord kan opsluiten, waar dan ook. Gods Woord wordt overal verspreid. Ja, ik vertrouw op Zijn Woord.’ Dit zijn woorden uit de dankbrief die Yousef Nadarkhani schreef na zijn vrijlating uit de gevangenis. De Iraanse kerkleider werd meermaals gevangen gezet en zelfs ter dood veroordeeld.  

Wat doet Open Doors? 

De kerk in Iran heeft het zwaar. Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om informatie te delen over eventuele projecten in dit land. Open Doors roept christenen wereldwijd op te bidden voor vervolgde geloofsgenoten in Iran. 

Kaart van Iran

Mate van vervolging

Extreem
Geweld 65%
Persoonlijk leven 90%
Familieverband 87%
Gemeenschapsleven 81%
Publieke ruimte 95%
Kerkelijk leven 99%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking
  • overheidswantrouwen 

Over Iran

Regio
Midden-Oosten

Hoofdreligie
Islam 

Christelijke bevolking
1.245.000 (1,4%)

Regering
 Theocratische Republiek

Leider
Ayatollah Ali Hoseini-Khamenei

Bid voor christenen in Iran

Christenen in Iran hebben jouw gebed nodig om vol te houden. Bid je mee?

  • Bid voor christenen die pas tot geloof zijn gekomen en op zoek zijn naar verdieping van hun geloof. Bid dat ze bijvoorbeeld online in contact komen met mensen die hen kunnen helpen.  
  • Bid voor gelovigen die in de gevangenis zitten. Bid om kracht om vol te houden en om mogelijkheden om het evangelie te delen, zoals Farin deed.  
  • Bid om bescherming voor de huiskerken in Iran. Bid dat geheime diensten de weg naar de christenen die hier samenkomen niet weten te vinden. Vraag God om hun ziende ogen blind te maken, zoals Open Doors-oprichter Anne van der Bijl bad.  

Nieuws uit Iran

Vijf geloofsgevangenen in Teheran, Milad Goodarzi (2e van links) 15 december 2023

Vrijgelaten Iraanse voorganger opnieuw gearresteerd

Slechts enkele maanden nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten, is de Iraanse pastor Milad Goodarzi opnieuw gearresteerd. Na een verhoor, samen met zijn vrouw, mocht hij voorlopig naar huis. Milad (op foto tweede van links) was in maart vrijgelaten uit de centrale gevangenis van Karaj als onderdeel van een algemene amnestie die aan gevangenen werd verleend voor de 44e verjaardag van de Islamitische Revolutie. Hij zat een gevangenisstraf van […]

Lees meer
Man in Iran 30 juni 2023

Iran stuurt kerkleider na zweepslagen in ballingschap

Saheb, een 42-jarige huiskerkleider die al bijna vijf jaar in de gevangenis heeft doorgebracht en ooit is gegeseld voor het drinken van avondmaalswijn, is voor de tweede keer gegeseld. Hem wacht nu bovendien twee jaar ballingschap. Saheb was kort geleden van zijn huis in Rasht (Noord-Iran) naar Teheran gereisd. Hij had recent gratie gekregen en hoopte nu ook een eigendomsakte terug te kunnen krijgen, die hij lang geleden had ingediend […]

Lees meer
Iraans-Armeense voorganger 30 mei 2023

Strafvermindering voor Iraans-Armeense voorganger

De gevangenisstraf van Joseph Shahbazian, een Iraans-Armeense voorganger, is verminderd van tien jaar tot twee jaar. “Een sprankje hoop”, aldus Open Doors, “maar ook een onderstreping van de noodzaak van meer aandacht voor een eerlijke rechtsgang voor religieuze minderheden in Iran.” Shahbazian, die op 28 mei 2022 werd opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, was in hoger beroep gegaan tegen de eerdere strafmaat. De aanvankelijke beschuldigingen tegen hem betroffen […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Sahar

Dochter van God

Huilend zit Sahar in de taxi. Ze is zojuist op straat gezet door haar man, omdat hij ontdekte dat ze christen is. Zal ze haar kinderen ooit nog mogen zien? Wie moet hen nu ’s avonds instoppen? Sahar vond in het geloof wat ze haar hele leven had gezocht – maar tegen welke prijs? Op het eerste gezicht had de Iraanse Sahar het allemaal goed voor elkaar. Een liefhebbende man, […]

Lees het verhaal
Taher, Donya, Farah en Arezoo

Taher vond vrijheid in zijn cel

Toen Farah – de tienjarige dochter van de islamitische Taher en Donya – ernstig ziek werd, waren haar ouders ten einde raad. Ze brachten haar naar allerlei moslimleiders om voor haar te bidden, maar er veranderde niets. Uit wanhoop vroeg Donya uiteindelijk christelijke vrienden om te bidden voor Farah. Dit deden ze en kort daarna bleek Farah te zijn genezen. Donya bekeerde zich meteen tot het christelijk geloof. Na een […]

Lees het verhaal
Scroll naar boven