Forse gevangenisstraffen voor drie Iraanse christenen

Drie gevangengenomen Iraanse christenen

Drie Iraanse christenen zijn op 7 juni veroordeeld tot een gevangenisstraf, en vier anderen hebben boetes gekregen. Ze zijn bestraft op verdenking van het organiseren en stichten van huiskerken met “het oogmerk de nationale veiligheid te verstoren”.

De gevangenisstraffen zijn opgelegd aan de Iraans-Armeense voorganger Joseph Shahbazian en twee ex-moslima’s, Mina Khajavi (59) en Malihe Nazari (48). De voorganger kreeg tien jaar gevangenisstraf en zal na zijn vrijlating nog twee jaar in ballingschap moeten leven in een afgelegen deel van Iran. Na zijn vrijlating mag hij niet naar het buitenland reizen, mag geen lid worden van een sociale of politieke groepering en moet zich gedurende twee jaar regelmatig melden bij de Iraanse inlichtingendienst. De twee vrouwen zullen elk een gevangenisstraf van zes jaar moeten uitzitten. Eind juni kunnen de christenen tegen de uitspraak in beroep gaan.

Harde straffen tegen christenen

Volgens de mensenrechtenorganisatie Article18 was de rechter die de zaak voorzat, Iman Afshari, “hard op weg een reputatie op te bouwen van harde straffen tegen christenen”. In april veroordeelde Afshari, voorzitter van de Revolutionaire Rechtbank van Teheran, een andere bekeerde vrouw tot gevangenisstraf wegens “handelen tegen de nationale veiligheid” door het stichten en leiden van een huiskerk. Fariba Dalir zit momenteel een straf van twee jaar uit in de Evin-gevangenis in Teheran.

Reactie Iran op VN-rapport

Het nieuws van de straffen valt samen met de publicatie van een kritisch rapport van de Verenigde Naties over de mensenrechtensituatie in Iran. Teheran liet in een reactie weten dat de Iraniërs wel degelijk vrijheid van meningsuiting en van vergadering genieten. “Niemand wordt in Iran vervolgd voor het hebben van een mening of het behoren tot een bepaalde klasse of groep”, aldus de regering in een verklaring.

Iran staat op plaats 9 in de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Vijf geloofsgevangenen in Teheran, Milad Goodarzi (2e van links) 15 december 2023

Vrijgelaten Iraanse voorganger opnieuw gearresteerd

Slechts enkele maanden nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten, is de Iraanse pastor Milad Goodarzi opnieuw gearresteerd. Na een verhoor, samen met zijn vrouw, mocht hij voorlopig naar huis. Milad (op foto tweede van links) was in maart vrijgelaten uit de centrale gevangenis van Karaj als onderdeel van een algemene amnestie die aan gevangenen werd verleend voor de 44e verjaardag van de Islamitische Revolutie. Hij zat een gevangenisstraf van […]

Lees meer
Iraans-Armeense voorganger 30 mei 2023

Strafvermindering voor Iraans-Armeense voorganger

De gevangenisstraf van Joseph Shahbazian, een Iraans-Armeense voorganger, is verminderd van tien jaar tot twee jaar. “Een sprankje hoop”, aldus Open Doors, “maar ook een onderstreping van de noodzaak van meer aandacht voor een eerlijke rechtsgang voor religieuze minderheden in Iran.” Shahbazian, die op 28 mei 2022 werd opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, was in hoger beroep gegaan tegen de eerdere strafmaat. De aanvankelijke beschuldigingen tegen hem betroffen […]

Lees meer
Noord-Koreaanse gevangene 9 augustus 2022

Christenen doelwit van geweld en marteling in Noord-Koreaanse gevangenissen 

Noord-Koreaanse gevangenissen zijn een verlengstuk van de politieke structuur, zo staat in een nieuw rapport van twee mensenrechtenorganisaties, de International Bar Association en de Committee for Human Rights. De structuur is erop gericht dat elke bedreiging voor het leiderschap en de staatsideologie wordt uitgeschakeld. Christenen zijn daarbij een bewust doelwit.   Misdaden tegen de menselijkheid Uit het onderzoek van beide organisaties blijkt dat er “redelijke gronden zijn om te concluderen dat […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven