Strafvermindering voor Iraans-Armeense voorganger" />

Strafvermindering voor Iraans-Armeense voorganger

Iraans-Armeense voorganger

De gevangenisstraf van Joseph Shahbazian, een Iraans-Armeense voorganger, is verminderd van tien jaar tot twee jaar. “Een sprankje hoop”, aldus Open Doors, “maar ook een onderstreping van de noodzaak van meer aandacht voor een eerlijke rechtsgang voor religieuze minderheden in Iran.”

Shahbazian, die op 28 mei 2022 werd opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, was in hoger beroep gegaan tegen de eerdere strafmaat. De aanvankelijke beschuldigingen tegen hem betroffen onder meer het handelen tegen de staatsveiligheid door zijn betrokkenheid bij een huiskerk, het ophitsen van de bevolking en godslastering.

De Iraans-Armeense pastor is vrijgesproken van deze aanklachten. Het hooggerechtshof verklaarde dat er geen bewijs of documentatie was overgelegd om de beschuldigingen tegen Shahbazian te staven. Bijgevolg achtte het hof de maximumstraf ongerechtvaardigd.

In ballingschap

Shahbazian heeft al negen maanden van zijn gevangenisstraf uitgezeten. Hij heeft nog vijftien maanden te gaan tot het einde van zijn straf van twee jaar. Als hij vrijkomt, mag hij gedurende twee jaar geen lid zijn van maatschappelijke en politieke groeperingen. Ook mag hij niet naar het buitenland reizen. Hij moet na afloop van zijn opsluiting in interne ballingschap gaan in de stad Kahnuj, in het zuidoosten van Iran.

Open Doors is opgelucht over de strafvermindering. Tegelijk roept de organisatie de internationale gemeenschap op te blijven pleiten voor de bescherming van de godsdienstvrijheid in Iran en het recht van mensen om hun geloof te belijden zonder angst voor vervolging. Iran staat op de 8e plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven