David een vervolgde christen in Colombia

Hoe komt de Ranglijst tot stand?

Het tot stand komen van de Ranglijst Christenvervolging begint met een inventarisatie van de situatie van christenen in veel meer landen dan de vijftig die op wereldkaart van Open Doors terechtkomen. Als er aanwijzingen zijn dat christenen worden gediscrimineerd of in gevaar zijn, dan vindt er diepgaander onderzoek plaats. Dat gebeurt jaarlijks bij zo’n 150 landen. Bij elk land wordt gekeken naar de vrijheid van godsdienst op zes punten: de vijf levensterreinen én de mate van geweld tegen christenen. Op elk van deze gebieden krijgt een land punten.  

Maximaal 100 punten

Een land kan per levensterrein en op de mate van geweld maximaal 16,7 punten scoren. In dit geval betekent dat weinig goeds: hoe meer punten een land krijgt, hoe slechter de situatie van christenen is. De totaalscore bepaalt de positie van een land op de Ranglijst Christenvervolging. Een land kan maximaal 100 punten krijgen (zes keer 16,7 punten; vijf keer voor de levensgebieden, één keer voor geweld). Noord-Korea, is de koploper op de ranglijst met 96 punten. Christenen hebben daar geen enkele vorm van vrijheid om hun geloof te belijden. 

Is vervolging in land 1 zwaarder dan in land 50?

Noord-Korea staat op nummer 1 op de Ranglijst Christenvervolging, Turkije op nummer 50. Bij het samenstellen van deze lijst is Open Doors zich ervan bewust dat lijden iets persoonlijks is. Ook voor een christen die leeft in een land dat lager op de ranglijst staat of zelfs niet op de lijst voorkomt, kan het leven zwaar zijn door tegenstand of verdrukking. Om dezelfde reden als een christen in een land uit de top-10: er is geen vrijheid om je christelijk geloof vorm te geven zoals je zou willen. 

Ranglijstposter

Hang de poster met de Ranglijst Christenvervolging op! Vraag hem aan voor thuis, op school of in je kerk.

Wat maakt de ranglijst duidelijk?

Op de Ranglijst Christenvervolging zie je in welke landen christen zijn het gevaarlijkst is. Open Doors brengt de Ranglijst Christenvervolging al dertig jaar uit en ziet een schokkende ontwikkeling door de jaren heen: de vervolging van christenen is schrikbarend toegenomen. Open Doors onderscheidt drie categorieën in de mate van vervolging:  

  • 81 tot 100 punten: extreme vervolging  
  • 61 tot 80 punten: zeer zware vervolging  
  • 41 tot 60 punten: zware vervolging 

In 1993 hadden christenen in 40 landen te maken met ‘zware’ tot ‘extreme’ vervolging, in 2024 zijn dat 78 landen. Dat is dus bijna een verdubbeling ten opzichte van dertig jaar geleden! Op nummer 50 van de Ranglijst Christenvervolging staat Turkije, dat precies 64 punten heeft. In alle landen op de Ranglijst Christenvervolging is dus in elk geval sprake van zeer zware vervolging. Voor de eerste dertien landen op de Ranglijst Christenvervolging geldt dat er extreme vervolging van christenen is. Deze landen behaalden meer dan 81 punten.  

Welke bronnen gebruikt Open Doors?

Open Doors heeft in haar lange bestaansgeschiedenis in veel landen een netwerk opgebouwd. Daar maken we met het samenstellen van de Ranglijst Christenvervolging dankbaar gebruik van. Lokale medewerkers maken van dichtbij mee hoe vervolging er voor christenen in hun omgeving uitziet. Daarnaast krijgen we hulp van landenonderzoekers en –analisten en hebben we onze eigen onderzoeksafdeling. Ook putten we uit externe bronnen en instituten die onderzoek doen naar vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Denk hierbij aan PEW Research Center, Freedom House en Kerk in Nood.  

Hoe betrouwbaar is de Ranglijst?

Het International Institute for Religious Freedom (IIRF) voert elk jaar een onafhankelijke controle uit op de Ranglijst Christenvervolging. Dit internationale instituut voor godsdienstvrijheid kijkt onder meer naar de onderzoeksmethodiek die Open Doors hanteert en onderzoekt de resultaten grondig. Over de ranglijst van Open Doors oordeelde het instituut: ‘De Ranglijst Christenvervolging voldoet aan alle methodologische vereisten, baseert zich op een breed scala aan bronnen en onderbouwt de conclusies naar behoren’. Ook stelt het IIRF dat de Ranglijst Christenvervolging ‘over het algemeen een nauwkeurig, evenwichtig en gedetailleerd verslag geeft van de discriminatie en vervolging van christenen in de wereld’.  

Trappenhuis in een verwoeste kerk

Trends in de Ranglijst 2024

Het geweld tegen christenen groeit explosief. Dat is de conclusie die je kunt trekken uit de nieuwste Ranglijst Christenvervolging. Wereldwijd ervaart 1 op de 7 christenen op zijn minst een ´hoge mate´ van vervolging of discriminatie. Wat laat de Ranglijst Christenvervolging van 2024 nog meer zien? We zetten vier trends op een rij.   trend 1 Geweld tegen christenen in Afrika blijft zich uitbreiden Het geweld tegen christenen in Afrika blijft […]

Lees meer over de trends
Vrouw in Afghanistan

Stijgers in de ranglijst 2024

In welke landen op de Ranglijst Christenvervolging is de situatie voor christenen verslechterd? En zijn er ook landen waar de vervolging van christenen afneemt?  De opmerkelijkste stijgers van de nieuwste ranglijst zijn de landen Laos, Algerije, Nicaragua en Burkina Faso.  Dalers zijn er ook: Colombia en Indonesië zijn gedaald in plek op de ranglijst, maar dit wil niet altijd zeggen dat de situatie voor christenen minder heftig is geworden.   Laos […]

Lees meer over de stijgers
Bijbelstudie in de Filipijnen

Veelgestelde vragen

Waar worden christenen vervolgd? En hoe weet Open Doors eigenlijk dat er christenvervolging is in een land? De antwoorden op veel gestelde vragen over de Ranglijst Christenvervolging hebben we voor je op een rij gezet. Staat je vraag er niet tussen? Laat het ons weten!   Ranglijstposter Hang de poster met de Ranglijst Christenvervolging op! Vraag hem aan voor thuis, op school of in je kerk.

Bekijk de antwoorden

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven