Hoe begon het werk van Open Doors?

De organisatie werd in 1955 gestart door Anne van der Bijl tijdens een reis naar de Poolse hoofdstad Warschau. Daar trof hij een kerk, vragend om Bijbels. Snel daarna begon zijn eenmansmissie om vervolgde christenen te helpen. Open Doors werkt nu wereldwijd om de vervolgde kerk in ruim zestig landen te versterken.

Wie was Anne van der Bijl?

Anne van der Bijl (1928) verwierf bekendheid als God’s Smuggler (Gods smokkelaar), omdat hij Bijbels smokkelde naar landen waar de Bijbel een verboden boek was. Internationaal droeg hij de naam ‘Brother Andrew’. In 1955 ontdekt Anne in Polen de nood van de kerk. Aan de hand van de tekst uit Openbaring 3:2 “Wees wakker en versterk het overige dat dreigt te sterven” voelt hij de roeping om zich in te gaan zetten voor christenen die om hun geloof worden vervolgd en verdrukt. Die inzet zorgde voor een enorme groei van het werk. Na Polen volgden andere Oostbloklanden en de Sovjet-Unie (nu Rusland). Het werk breidde zich later uit naar China en Azië, Afrika, Latijns-Amerika en Open Doors werd zo een wereldwijde bediening.

Gebed als kernwaarde

Een kernwaarde van Open Doors is gebed. Zelfs nu wordt dagelijks gebeden bij de dagopeningen op ons kantoor. Maar ook komt gebed geregeld terug in onze publicaties en campagnes. Zo waren er gebedscampagnes voor Rusland, het Midden-Oosten, Noord-Korea en India. Bij elk magazine zit een gebedskalender waarmee we lezers uitnodigen voor hun vervolgde broeders een zusters te bidden. Zo betrekken we onze supporters ook door gebed bij ons werk.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.