Kerkgebouw

Neem contact op

Wil je een wijziging doorgeven van je adres of IBAN? Of wil je iets veranderen aan je machtiging of postvoorkeuren? Dat regel je zelf eenvoudig via het contactformulier.  

Heb je een vraag aan Open Doors? Kijk dan eerst even of je het antwoord vindt tussen de veelgestelde vragen. Staat daar niet wat je zoekt? Stel je vraag.   

Veelgestelde vragen

Wat doet Open Doors precies?

Open Doors is een internationale organisatie die wereldwijd christenen steunt die om hun geloof worden vervolgd of verdrukt. Denk aan christenen in Noord-Korea die alleen in het diepste geheim hun geloof kunnen belijden. Of aan christenen in Afghanistan, een land waar geen kerkgebouw te vinden is. Maar ook aan christenen in Egypte, die als tweederangsburgers worden behandeld. Op de Ranglijst Christenvervolging, een lijst die Open Doors jaarlijks samenstelt, zie je in welke 50 landen in de wereld christenen het zwaarst lijden om hun geloof.  

Open Doors helpt vervolgde christenen om staande te blijven als vervolging hen treft. Kort gezegd is ons werk voor de vervolgde kerk op te splitsen in drie hoofdtaken: 

– Het verspreiden van Bijbels en christelijke boeken en trainingsmaterialen 
– Het geven van Bijbels onderwijs en praktische trainingen 
– Het verlenen van praktische hulp, zoals noodhulp, medische zorg en hulp bij traumaverwerking 

Dit werk doen we om de missie voort te zetten die één man in 1955 begon: Anne van der Bijl.  

Smokkelen jullie nog steeds Bijbels?

Als vervolgde christenen om Bijbels vragen, dan proberen we daarin te voorzien. Open Doors werkt altijd op basis van vraag en behoefte vanuit de vervolgde kerk. Bijbels smokkelen zoals in de begindagen van Open Doors, toen Anne van der Bijl zijn Volkswagen Kever vol stopte met boeken, doen we niet meer.  

Dat is ook niet meer nodig, want gelukkig kunnen materialen steeds vaker gedrukt worden in de regio’s waar Open Doors werkt. Bovendien kunnen we in het digitale tijdperk waarin we leven ook steeds meer online hulp bieden en materialen verspreiden.  
 
Toch nog even proeven aan hoe het was in het verleden, toen Open Doors in auto’s, campers en caravans met dubbele bodems en geheime wanden Bijbels verstopte? In het Open Doors Bezoekerscentrum duik je in de geschiedenis van Open Doors en zie je hoe dat ging. Ook ontdek je er hoe Open Doors vandaag de dag vervolgde christenen helpt.  

Waarom richt Open Doors zich alleen op de vervolging van christenen? Er zijn toch veel meer mensen die het moeilijk hebben?

Het is waar dat er in de wereld heel veel mensen lijden onder vervolging en onderdrukking. Soms vanwege hun geloof, soms vanwege hun geaardheid, geslacht of afkomst. Dat Open Doors zich specifiek richt op christenen heeft alles te maken met de missie. In 1955 reisde Open Doors-oprichter Anne van der Bijl naar landen achter het IJzeren Gordijn, waar het communisme hoogtij vierde. De Bijbel was er een verboden boek.  

Toen Anne in Polen zijn Bijbel opensloeg, vielen hem de woorden uit Openbaring 3:2 op, waar staat: ‘Wees wakker en versterk het overige, dat dreigde te sterven’. Dat werd het begin van de organisatie Open Doors, waar inmiddels wereldwijd meer dan 1.400 medewerkers zich inzetten voor deze missie. Anne kreeg de bijnaam ‘God’s Smuggler’, Gods smokkelaar, omdat hij besloot de kerk in nood die hij aantrof in landen als Polen en de toenmalige Sovjet-Unie in het geheim te voorzien van Bijbels. 

Ik wil mijn spreekbeurt over Open Doors houden. Kan dat?

Absoluut! Daar zijn we hartstikke blij mee. Als jij het verhaal vertelt op school, horen steeds meer mensen dat er christenen zijn die worden vervolgd om hun geloof. Zo wordt hun verhaal gedeeld en worden ze niet vergeten. Om informatie voor je spreekbeurt te verzamelen, kun je gebruik maken van het spreekbeurtpakket. Woon je in de buurt van Ermelo of in Harderwijk? Je kunt met je klas naar het Open Doors Bezoekerscentrum en het Smokkelbos komen om nog duidelijker te maken waar het bij christenvervolging om gaat. Let er wel op dat een bezoek geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar. 

Kan ik Open Doors bezoeken?

Ja! Je bent van woensdag tot en met vrijdag en de laatste zaterdag van de maand van harte welkom in het Open Doors Bezoekerscentrum en het Smokkelbos. Denk er wel even aan om een ticket te reserveren, zodat onze rondleiders je kunnen verwelkomen. In het Bezoekerscentrum duik je in de rijke geschiedenis van Open Doors en ontdek je hoe we de vervolgde kerk van nu ondersteunen. Een bezoek aan Open Doors is een bijzonder uitje voor elke leeftijd. Kinderen lopen een speciale smokkelroute. Groepen kunnen op afspraak ook op andere dagen en in de avond langskomen.

Ik wil graag met mijn kerk, groep, bedrijf of school een project sponsoren. Hebben jullie hier specifieke informatie over?

Open Doors is er erg blij mee als je een actie op touw zet om geld in te zamelen om vervolgde christenen te steunen. Door de vervolgde kerk een stem te geven in je eigen omgeving zorg je ervoor dat we wereldwijd het Lichaam van Christus vormen. In het projectenoverzicht vind je alle projecten waar op dit moment geld voor nodig is. Zo wordt heel concreet waar je aan geeft. Kies een project dat je aanspreekt. Heb je materialen nodig om uit te delen of kunnen we je helpen met een spreker die over de vervolgde kerk kan vertellen? Nog een tip: kom naar het Open Doors Bezoekerscentrum. Daar komt de vervolgde kerk heel dichtbij. 

Hoe betaalt Open Doors kosten die in Nederland en België worden gemaakt?

Dan hebben we het over kosten die Open Doors maakt om de verhalen van vervolgde christenen in Nederland en België te vertellen. Open Doors betaalt deze kosten uit geld dat binnenkomt onder de noemer ‘Waar meest nodig’. 

Vraag je je af hoeveel geld naar de vervolgde kerk gaat en hoeveel we in Nederland en België aan besteden? Het percentage van alle inkomsten die Open Doors kreeg in 2022 dat daadwerkelijk naar de doelstelling van Open Doors ging, was 85,8 procent. Van elke euro ging dus bijna € 0,86 naar Bijbelverspreiding, training, hulpverlening en voorlichting. 

Voor fondsenwerving (om de verhalen in Nederland en België te vertellen en daarmee geld in te zamelen voor de vervolgd kerk) gaven we 8,5 procent uit van wat we daarmee aan inkomsten ophaalden. Onze eigen norm hiervoor is maximaal 15 procent.  

Hoe doneer ik vanuit het buitenland?

Bij het overmaken van een gift uit het buitenland heb je de volgende gegevens nodig: 

– IBAN-nummer: NL08 INGB 0000 007733 
– BIC-code: INGBNL2A 
– Vanuit België: rekeningnummer BE49 7350 6196 2271 (en BIC-code: KREDBEBB)

Is mijn donatie aan Open Doors fiscaal aftrekbaar?

Jazeker! Open Doors heeft een ANBI-status. Dit betekent dat je giften aan Open Doors mag aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Wil je dat je gift 100 procent aftrekbaar is? Dan heb je een periodieke schenkingsovereenkomst nodig. Hierin leg je vast dat je vijf jaar lang de vervolgde kerk met een bedrag naar keuze ondersteunt. 
 
Open Doors is door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) gekwalificeerd als ‘Erkend Goed Doel’. Wat dit betekent, lees je in het Erkenningspaspoort. Het paspoort bevat zowel kwalitatieve informatie over de doelstelling en activiteiten van Open Doors als cijfers over de financiële situatie. Deze zijn door het CBF gevalideerd. 

Hoe kan ik mijn adres wijzigen? 

Wil je een wijziging doorgeven van je adres of IBAN? Of je postvoorkeuren aanpassen? Je kan dit snel en eenvoudig doorgeven via het contactformulier.  

Hoe zet ik mijn machtiging stop? 

Wil je iets veranderen aan je machtiging of deze stopzetten? Dat kan via het contactformulier. Kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact op via de telefoon of het mailadres. 

Kan ik Airmiles sparen voor Open Doors?

Spaar je Air Miles en wil je jouw gespaarde punten een goede bestemming geven? Je kunt er Open Doors mee steunen. Op airmiles.nl kun je gratis een eigen account aanmaken. Als je ingelogd bent via jouw account, kun je vervolgens rechtsboven via ‘mijn Air Miles’ en ‘overboeken’ de hoeveelheid punten die je wilt doneren overboeken naar Open Doors. Je hebt hiervoor het Air Miles-nummer van Open Doors nodig. Dat is 419074082. Je kunt een overboeking van je Air Miles ook regelen door te bellen met de klantenservice van Air Miles via 085-0022209.

Graanvelden met blauwe lucht

Direct Contact

Telefoon

Nederland
0341-465000

Bereikbaar van
10:00 – 12:00 uur
en van
13:00 – 17:00 uur

België
02 4865400

Adres

Postadres
Postbus 47
3850 AA Ermelo

Bezoekadres Nederland
Harderwijkerweg 136
3852 AH Ermelo

Bezoekadres België
Leie 49A
9140 Temse

Overige gegevens

IBAN:

NL08 INGB 0000 007733

BIC:

INGBNL2A

IBAN België:

BE49 7350 6196 2271

BIC België:

KREDBEBB

KvK nr.

41035175

RSIN nr.

002779250

ANBI nr.

2779250

Snel zelf regelen

Wijzig eenvoudig je adres, IBAN of lopende machtiging door het formulier hiernaast in te vullen.

Gebruik dit formulier ook als je een vraag hebt en het antwoord niet terugvindt in de veelgestelde vragen.

Onze medewerkers proberen je zo snel mogelijk van antwoord te voorzien.  

Scroll naar boven