
DuurzaamÂheid
Open Doors heeft de roeping en missie om de vervolgde kerk te steunen en te versterken. We doen dat in een wereld waarin de gevolgen van klimaatverandering steeds meer zichtbaar worden, wat leidt tot een brede maatschappelijke bezorgdheid. Die bezorgdheid over klimaat en milieu raakt ook Open Doors.
Uitgangspunten
Vanaf het eerste begin van Open Doors stond de ontmoeting met de vervolgde kerk centraal. Zonder hen op te zoeken en te ontmoeten kon de wereldwijde kerk niet bereikt worden. Daarom zochten en zoeken medewerkers en supporters van ons werk hun vervolgde broers en zussen op in het land waar zij wonen. Er gaat een ongekende bemoediging uit van ontmoetingen waar gelovigen elkaar opzoeken, verhalen delen en met elkaar bidden; dat horen we keer op keer terug van de vervolgde kerk en van onze reizigers. Een bijkomend aspect is dat reizigers niet zelden middelen meenemen waar de vervolgde kerk dringend behoefte aan heeft. Persoonlijke ontmoeting met vervolgde christenen op de plek en in de context van die vervolging is daarom een onopgeefbare voorwaarde voor onze missie.
Open Doors wil als christelijke organisatie op een goede, duurzame manier omgaan met Gods schepping. Daar waar uitvoering van de missie hiermee spanning oplevert, krijgt de missie van Open Doors prioriteit én werken we er actief aan om die spanning zo veel mogelijk te minimaliseren.
In Nederland laten we bij de keuze en het gebruik van middelen voor ons werk de duurzaamheid van die middelen steeds meewegen.
Hoe we werken
en welke duurzame maatregelen we genomen hebben
Op zichzelf is het werk van Open Doors niet erg belastend voor klimaat en milieu. Het zijn de producten die de organisatie nodig heeft en het reizen die voor enige milieubelasting zorgen. De afgelopen jaren hebben we diverse stappen gezet in het verduurzamen daarvan. Met name door de herbouw van ons pand is een belangrijke stap gezet.
Pand, Terrein & Energie
- In het pand aan de Harderwijkerweg maken we alleen gebruik van elektriciteit. We wekken zelf energie op middels 255 zonnepanelen. Verwarmen en koelen doen we met lucht/water-warmtepompen die gekoppeld zijn aan klimaatplafonds. Voor verlichting wordt gebruikt gemaakt van ledlampen. Met behulp van bewegingsmelders wordt verlichting automatisch aan- en uitgeschakeld per kamer / zone.
- Het pand heeft energielabel A.
- We bieden op ons terrein vier laadpunten aan voor elektrische auto’s. In 2023 werd hier ongeveer 350 maal gebruik van gemaakt.
Reizen & Vliegen
Moderne technologie stelt ons steeds meer in staat online te werken en elkaar online te ontmoeten. Open Doors heeft een beleid waarbij thuiswerken wordt toegestaan en aangemoedigd. Gemiddeld wordt er door medewerkers rond de 40 procent thuisgewerkt.
In het kader van onze doelstellingen kiezen we er bewust voor – beperkt – te blijven vliegen. Tegelijk erkennen en begrijpen we dat vliegen belastend is voor het klimaat. Daarom compenseren we de co2-uitstoot van al onze vliegreizen. Dit houdt in dat de veroorzaakte uitstoot elders wordt gecompenseerd door bij te dragen aan projecten die of co2 reduceren (bijvoorbeeld aanplant van bomen) of co2-uitstoot helpen verminderen (bijvoorbeeld aanleg van windparken).
Materiaalgebruik
Ons magazine (met een oplage van ongeveer 66.500 exemplaren) wordt gedrukt op duurzaam papier en verpakt in een afbreekbare verpakking op basis van suikerriet. Het papier en de enveloppen die we gebruiken hebben het FSC-keurmerk. Er wordt zo min mogelijk papier gebruikt; vrijwel alles gaat digitaal en vergaderen doen we paperless.