fbpx
Vrouw in Afghanistan

Stijgers op de Ranglijst Christen­vervolging

Welke landen op de Ranglijst Christenvervolging hebben te maken met een verslechtering van de situatie voor christenen? Welke landen zijn nieuw op de lijst, en zijn er ook plekken waar de vervolging juist afneemt?

De meest opvallende stijgers in de ranglijst zijn de landen: Kirgizië, Kazachstan, Tsjaad en Tadzjikistan. Zowel Kirgizië als Tsjaad zijn ook nieuw in de top 50. 

Twee landen op de ranglijst zijn opvallend gedaald: Colombia en Vietnam. Niet dat het nu zoveel beter gaat in die landen, we zeggen liever: het gaat wat minder slecht. Ook Syrië valt op in het lijstje met dalers, met een situatie die bijzondere aandacht vraagt. â€¯ 

Maleisië en Indonesië staan niet meer op de ranglijst. Maleisië valt nu net buiten de top 50, en dit geeft aan dat er vrijwel niets gewijzigd is: christenen worden gemarginaliseerd en het ziet er niet naar uit dat dit gaat veranderen. Dat Indonesië niet meer op de ranglijst staat, heeft vooral te maken met een daling van geweldsincidenten in het land: er waren minder moorden, arrestaties en aanvallen op kerken.

Christen in Kirgizië - Copyright Irene Strong, UNSPLASH
Copyright Irene Strong, UNSPLASH

Kirgizië

Nieuw op plek 47

Kirgizië is dit jaar een nieuwkomer op de Ranglijst Christenvervolging en komt binnen op plek 47. De druk op christenen is in vrijwel alle levensgebieden toegenomen, met name op het gebied van geweld. Vrouwen zijn hierbij vaak een doelwit. Een voorbeeld is Samira, die gedwongen werd om te trouwen met een moslim.

Ook de druk vanuit de regering is toegenomen. Tot 2021, voordat president Japarov aan de macht kwam, stond Kirgizië bekend als het minst autoritaire land van Centraal-Azië. Sindsdien zijn er echter tal van beperkende maatregelen ingevoerd die ook de religieuze vrijheid aantasten. Het geweld tegen kerken is toegenomen, variërend van vandalisme tot invallen tijdens kerkdiensten.

Kazachstan

van plek 47 naar 38

De stijging van Kazachstan op de ranglijst wordt veroorzaakt door een hogere geweldsscore, maar vooral ook door toenemende druk op het kerkelijk leven. De vrijheid van godsdienst wordt beperkt door wetgeving die teruggaat tot januari 2022, toen een nieuwe godsdienstwet werd aangenomen. De Kazachse overheid voerde de controle op christelijke activiteiten op, wat heeft geleid tot invallen tijdens kerkdiensten en kortdurende arrestaties. De overheid ‘waarschuwt’ de bevolking, onder andere via social media, voor christenen die evangeliseren.

Ook staan christenen onder druk vanwege de islam, de overheersende religie in het land. Moslimfamilies, vrienden en buurtgenoten zetten bekeerlingen onder druk om terug te keren naar de islam.  

Christen in Kazachstan
Christen in Tsjaad

Tsjaad

Nieuw op plek 49

Tsjaad is nieuw op de Ranglijst Christenvervolging en neemt plek 49 in. Belangrijkste oorzaak is een flinke toename van geweld tegen christenen. De groeiende invloed van radicale moslimgroepen zoals Boko Haram en gewapende Fulani-militanten leidt tot meer discriminatie, ontvoeringen en christenen die in eigen land op de vlucht slaan.

Dit is niet iets van het laatste jaar: de afgelopen vijf jaar nam de totaalscore van Tsjaad elk jaar toe, wat een graadmeter is voor de slechter wordende positie van christenen in het land. In het bijzonder in de regio N’Djamena, in het westen van het land, hebben christenen te maken met radicale groepen, waardoor ze ervoor kiezen hun geloof in het geheim te belijden.

Tadzjikistan

van plek 46 naar 39

Onderdrukking van christenen in Tadzjikistan is vooral aanwezig in het persoonlijke en kerkelijke leven. Deze druk is verder toegenomen. Ook is er sprake van een toenemend aantal gewelddadige incidenten. Er zijn meer christenen, en dan met name vrouwen, mishandeld door hun partner en familie, omdat ze christen zijn geworden.

De overheid voert de druk op niet-geregistreerde huiskerken op. Zo zijn er meer invallen geweest tijdens huiskerkdiensten, zijn meer voorgangers kort gearresteerd en ondervraagd en worden er veel beperkingen opgelegd aan kerkelijke activiteiten.

Christen in Tadzjikistan

Dalers op de Ranglijst Christen­vervolging

Christen in Colombia

Colombia

van 34 naar 46

Net als vorig jaar is Colombia een opvallende daler op de Ranglijst Christenvervolging. Het land ging toen van plek 22 naar 34 en zakt nu verder naar de 46e plaats. De belangrijkste reden voor de daling is dat er minder christenen vermoord zijn om hun geloof.

In de onderzoeksperiode van de ranglijst vonden namelijk onderhandelingen plaats tussen guerrillagroepen en de overheid. Daardoor waren er minder gewelddadige aanvallen. De onderhandelingen zijn echter op niets uitgelopen. Het land kent nog steeds onderdrukking vanuit inheemse gemeenschappen en soms ook geweldsincidenten vanuit seculiere antireligieuze hoek.

Vietnam

van plek 35 naar 44

Vietnam daalt flink op de Ranglijst Christenvervolging. Dit komt vooral doordat er minder christenen zijn gearresteerd of gevangengezet vanwege hun geloofsovertuiging. Dit lijkt erop te wijzen dat vervolging vanuit de overheid wat aan het afnemen is. Helaas neemt de druk vanuit familie en de gemeenschap juist weer toe.

Opvallend is ook het verschil tussen stad en platteland. In de stad zijn duidelijke verbeteringen te zien, terwijl op het platteland de situatie onveranderd is.

Christen in Vietnam

Syrië

van plek 12 naar 18

Syrië is een verhaal apart. Tijdens de onderzoeksperiode was er sprake van minder geweld. Er werden bijvoorbeeld minder kerken aangevallen. Een toename van criminaliteit, corruptie, discriminatie van christenen en politieke instabiliteit zorgde er wel voor dat minder christenen zich thuis in eigen land voelden. De uittocht is al jaren geleden ingezet en gaat nog steeds door.

Buiten de onderzoeksperiode van deze ranglijst vallen de recente machtsovername door HTS en de vlucht van president Assad in december 2024. Deze gebeurtenissen veroorzaken veel onzekerheid in het land, vooral onder de religieuze minderheden. Worden beloften gehouden of zijn het lege woorden? Worden christenen gezien als volwaardige burgers van het land of worden ze in een ondergeschikte positie gedwongen?

Trappenhuis in een verwoeste kerk

Trends in de Ranglijst 2025

De nieuwste Ranglijst Christenvervolging laat opnieuw zien dat het geweld tegen christenen  groeit. Wereldwijd hebben 380 miljoen christenen – dat is 1 op de 7 – te maken met zware vervolging en discriminatie vanwege hun geloof in Jezus Christus. Welke ontwikkelingen laat de Ranglijst Christenvervolging van 2025 nog meer zien? We zetten vier trends op een rij. trend 1 Toename van geweld Geweld speelt een belangrijke rol in de veranderingen […]

Lees meer over de trends
David, een vervolgde christen in Colombia

Totstandkoming van de Ranglijst

Het tot stand komen van de Ranglijst Christenvervolging begint met een inventarisatie van de situatie van christenen in veel meer landen dan de vijftig die op wereldkaart van Open Doors terechtkomen. Als er aanwijzingen zijn dat christenen worden gediscrimineerd of in gevaar zijn, dan vindt er diepgaander onderzoek plaats. Dat gebeurt jaarlijks bij zo’n 150 landen. Bij elk land wordt gekeken naar de vrijheid van godsdienst op zes punten: de […]

Lees meer
Kinderen in Nigeria

Ranglijstposter 2025

Wil jij aandacht vragen voor vervolgde christenen? Doe dat door de poster met de Ranglijst Christenvervolging op te hangen. Thuis, in je kerk, op school in je klas of op het prikbord in het verenigingsgebouw. De poster is gratis! Hij is in A2- of A4-formaat verkrijgbaar. Voor kinderen is er een reispakket met daarin een speciale poster voor kinderen.  

Vraag de poster aan
Ranglijstkaart 2025 Ranglijst lite banner

De top 5

1

Noord-Korea

2

Somalië

3

Jemen

4

Libië

5

Soedan

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Nieuwe ranglijst

Breaking!

Ranglijst christen- vervolging 2025

Scroll naar boven