De inwoners van Syrië lijden al jarenlang onder de burgeroorlog. Ondanks de inval van Turkije in de noordelijke provincies eind 2019 nam de onrust in het land af. De economische gevolgen van Covid-19 doen de instabiliteit echter weer toenemen.

De situatie voor christenen

De Syrische burgeroorlog die al jaren voortduurt, heeft van het land een broedplaats voor de vervolging van christenen gemaakt. Veel christenen kunnen nog steeds niet terugkeren naar hun voormalige woonplaatsen. Anderen bevinden zich als vluchteling in omliggende landen. Sommige extremistische moslimgroepen gebruiken de Turkse inval in het noorden van Syrië als dekmantel om christenen straffeloos te kunnen aanvallen.

In gebieden die officieel nog in handen zijn van radicale islamitische groeperingen, zijn vrijwel alle kerken vernietigd of ingenomen. Christenen kunnen er niet voor hun geloof uitkomen. Waar de macht van radicale moslimmilities gebroken is, bouwen christenen voorzichtig hun bestaan weer op. Maar hun situatie is nog allesbehalve zeker. De invloed van de radicale islam op de bevolking is sterk en jonge christenen worden nog steeds met regelmaat ontvoerd.

De Syrische overheid houdt scherp toezicht op ieder die zij ziet als een mogelijke bedreiging van de rust in het land, zoals moslimbekeerlingen. Hun bekering tot het christendom wordt gezien als een schande door hun families. Die zetten hen onder druk om terug te keren naar de islam. Als ze dit niet doen, lopen ze het risico verstoten te worden of erger.

Ontmoet pastor George

“Ik zie mannen, vrouwen en kinderen het uitschreeuwen van honger. Dat is erg tragisch. Onze kerk is naast deze mensen gaan staan om hen te steunen en Jezus’ liefde te laten zien in deze moeilijke tijden.”

Pastor George

Voorbeelden van vervolging 

 • In oktober 2019 nam een door Turkije gesteunde oppositiegroep 205 huizen en 120 bedrijven van 75 christelijke families in beslag. Zij waren hun stad in het noorden van Syrië ontvlucht vanwege de Turkse inval diezelfde maand.
 • In november 2019 werden een Armeens-Orthodoxe priester en zijn vader gedood tijdens een aanslag die door IS werd opgeëist. Een diaken raakte hierbij gewond.
 • In november 2019 werden twee auto’s en een motorfiets vol explosieven tot ontploffing gebracht dicht bij een Chaldeeuwse kerk in de christelijke wijk van de stad Qamishli. Zeven christenen kwamen om en minstens 70 mensen raakten gewond.
 • In de stad Idlib zijn 550 huizen en bedrijven die in het bezit waren van christenen, in beslag genomen. Zij hadden de stad tussen oktober 2019 en januari 2020 verlaten vanwege de oorlog die gaande was.

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Syrië met:

 • discipelschaps- en leiderschapstraining
 • noodhulp voor slachtoffers van oorlog en conflicten in de regio
 • het uitdelen van Bijbels
 • traumazorg
 • discipelschaps- en leiderschapstraining
 • noodhulp voor slachtoffers van oorlog en conflicten in de regio
 • het uitdelen van Bijbels
 • traumazorg

Bekijk het land op de 11e plaats: Irak.

Ga verder naar het land op de 13e plaats: Soedan.