Christen in Syrië

Syrië is al jaren verwikkeld in een verwoestende burgeroorlog. De situatie van het land is verslechterd door de verschillende islamitische groeperingen die actief zijn. In de regio’s waar zij de macht hebben, worden kerkleiders lastiggevallen en ontvoerd, christelijke gemeenschappen aangevallen en kerken gesloopt of veranderd in islamitische centra.

Veel onschuldige burgers zijn slachtoffer geworden van deze instabiele situatie. Zij hebben geen baan of huis meer en zijn ook hun familieleden verloren. 

Waarom worden christenen in Syrië vervolgd?

Onder bewind van president Bashar al-Assad genoten christenen relatief veel vrijheid. Tot buitenlandse jihadistische strijders, onder wie terroristen van Islamitische Staat (IS), zich er vestigden. Zij hielden een klopjacht op christenen. Kerken werden in brand gestoken, christenen mishandeld en gedood. Talloze mensen, onder wie veel christenen, sloegen op de vlucht voor de gruwelijkheden. Het aantal christenen is de afgelopen jaren gedaald van 1,8 miljoen tot naar schatting 603.000. Nog altijd zijn er radicaalislamitische groeperingen actief in het land. Vrijwel dagelijks plegen zij aanvallen. 

Ontheemde christenen

In het noorden van Syrië wordt de bevolking, onder vuur genomen door Turkse strijdkrachten. Etnische en religieuze minderheden worden aangevallen, onder wie christenen en Jezidi’s. Als gevolg hiervan raakten zo’n 160 christelijke gezinnen ontheemd.  

Een hevige aardbeving in 2023 zette het land opnieuw op z’n kop. Velen raakten hun huis en geliefden kwijt. Het land verkeert sinds die tijd opnieuw in een staat van wederopbouw en christenen zijn bezig om te overleven.

Hoe is het leven voor christenen in Syrië?

De mate van vervolging in Syrië is afhankelijk van de regio. In de door de overheid gecontroleerde gebieden wordt het christendom getolereerd. Wel worden evangelische christenen hier gezien als ‘westers georiënteerd’ en ‘bekerend’. Zij zouden daarom een bedreiging vormen voor de sociale stabiliteit van het land. Als gevolg van deze gedachte, worden ze goed in de gaten gehouden en in sommige gevallen onderdrukt. Hierdoor is het moeilijker voor mannen, die vaak kostwinner in het gezin zijn, om aan een baan te komen. Als gevolg hiervan krijgen niet alle kinderen goed onderwijs. Veel christelijke jongeren zien weinig hoop voor hun toekomst.  

Vooral in de gebieden waar radicaalislamitische groeperingen aan de macht zijn, hebben christenen het zwaar. Om de kerk te ondermijnen, worden kerkleiders aangevallen en ontvoerd. Dit heeft vervolgens een enorme impact op de kerkgemeenschap. Deze gewelddadige aanvallen en de burgeroorlog zorgen ervoor dat veel christenen leven met angst en trauma’s.  

Moslims die zich bekeren tot het christendom krijgen te maken met de meeste tegenstand. Bekering wordt door de islamitische familie en gemeenschap als grote schande gezien. Als familieleden erachter komen, kunnen bekeerlingen worden verdreven uit hun woonplaats. Vrouwen kunnen worden verplicht om te scheiden, hiermee verliezen ze de voogdij over hun kinderen.  

Ontmoet Nariman*

Je huis ligt in puin door de oorlog, strijders ontvoeren je man en je zoon vlucht naar het buitenland. Wat doe jij? Nariman* maakte het mee.   

*Schuilnaam

Wat doet Open Doors? 

Open Doors werkt samen met lokale kerken in Syrië om christelijke gemeenschappen te versterken. Zo steunt Open Doors christenen in Syrië bijvoorbeeld met:   

 • verspreiding van Bijbels (voor kinderen) en christelijke studiematerialen  
 • noodhulp (hulp bij wederopbouw, voedsel, kleding en medicijnen) 
 • training voor kerkleiders en jeugdleiders, zodat zij anderen kunnen discipelen. 
 • traumahulp 
 • verstrekken van microkredieten zodat christenen een bedrijfje kunnen starten en in een eigen inkomen kunnen voorzien. 
 • retraites voor relatie- en huwelijksopbouw 
Kaart van Syrië

Mate van vervolging

Extreem
Geweld 66%
Persoonlijk leven 80%
Familieverband 86%
Gemeenschapsleven 83%
Publieke ruimte 86%
Kerkelijk leven 85%

Soorten vervolging

 • islamitische onderdrukking
 • overheidswantrouwen 
 • tribale vijandigheid 
 • georganiseerde misdaad 

Over Syrië

Regio
Midden-Oosten

Hoofdreligie
Islam 

Christelijke bevolking
579.000 (2,8%)

Leider
President Bashar al-Assad

Bid voor Syrië

Na jaren van burgeroorlog en een aardbeving, is de situatie voor veel mensen in Syrië uitzichtloos. Vooral jongeren zien geen hoop meer voor de toekomst. Ze hebben jouw gebed hard nodig. Bid je mee? 

 • Dank voor alle noodhulp en traumazorg die wordt geboden aan christenen die alles zijn kwijtgeraakt. Bid je mee voor de lokale partners en kerken?   
 • Bid om kracht en bescherming voor de christenen in Syrië. Bid dat ze kunnen delen van Gods liefde en van betekenis zijn voor de mensen om hen heen.  
 • Bid in het bijzonder voor Syrische jongeren. Ze zien geen toekomst meer in hun land en willen vluchten naar een ander land om een nieuw bestaan op te bouwen. In veel gevallen is dit onmogelijk. Bid om nieuwe kansen en openingen voor deze nieuwe generatie. 
 • Christenen die eerst moslim waren, hebben het zwaar. Bid dat ze kracht putten uit Gods Woord. 

Nieuws uit Syrië

Moslim in gebed in moskee tijdens ramadan 12 maart 2024

Syrische christenen zijn voorzichtig tijdens ramadan

De ramadan is begonnen. Voor christenen die te midden van moslims leven, is het vaak een spannende periode.

Lees meer
Verwoesting in Aleppo na de aardbeving 5 februari 2024

‘Psychisch hebben we nog steeds littekens’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die precies een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. De hulp was een ‘blessing in disguise’, die van de ramp toch ook een zegen maakte. Maar niet voor iedereen.  Hoewel vrijwel alle herstelwerkzaamheden een groot succes waren voor veel christelijke gezinnen in […]

Lees meer
Na de aardbeving herstellen Syriers hun huizen weer 3 februari 2024

‘Niet te geloven hoe mooi ons huis weer is’

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. “We konden niet geloven dat ons huis op een dag weer net zo mooi zou zijn als nu”, zegt Tony […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Anwar

‘Ik heb een Vriend gevonden: Jezus’

Anwar, een 25-jarige Syriër, groeit op in een religieus gezin. Zijn vader is een leider in de Alawitsche gemeenschap. Als tiener zoekt Anwar naar antwoorden op grote vragen: “Wie is Allah en houdt hij echt van mij? Wat moet ik doen om hem gelukkig te maken?” Maar antwoorden komen niet en hij voelt zich zo alleen en ellendig dat hij het leven niet meer ziet zitten. Als hij een uitweg zoekt, raadt zijn klasgenoot […]

Lees het verhaal
Aardbeving Syrië

De wederopbouw van Syrië na de aardbeving

In de vroege ochtend van 6 februari 2023 om 04.17 uur trof een zware aardbeving met een kracht van 7,8 Turkije en Syrië. In Syrië kregen Aleppo, Afrin, Idleb, Hama en Latakia de volle laag. Veertien dagen later deed een nieuwe aardbeving de grond trillen. De gevolgen waren groot: zo’n 5.100 mensen kwamen om, meer dan 15.000 mensen raakten gewond. Hoe is het nu in deze gebieden? Leyla Samar*, een […]

Lees het verhaal
Baher

Gered uit de steengroeve

Witte stofslierten dwarrelen omhoog in de moordende hitte van de steengroeve. Onder de verzengende zon in Zuid-Egypte zwoegt Baher*. Met een doek om zijn hoofd en mond geknoopt en een simpele zonnebril, bindt hij dagelijks de strijd aan met stof, lawaai en dorst. “God, allemaal Uw schuld!”, schreeuwt het in hem.   Vergeten is de blijdschap over de dag dat Baher eindelijk werk had gevonden, nu inmiddels twaalf jaar geleden. […]

Lees meer
Scroll naar boven