De wederopbouw van Syrië na de aardbeving
In de vroege ochtend van 6 februari 2023 om 04.17 uur trof een zware aardbeving met een kracht van 7,8 Turkije en Syrië. In Syrië kregen Aleppo, Afrin, Idleb, Hama en Latakia de volle laag. Veertien dagen later deed een nieuwe aardbeving de grond trillen. De gevolgen waren groot: zo’n 5.100 mensen kwamen om, meer dan 15.000 mensen raakten gewond. Hoe is het nu in deze gebieden? Leyla Samar*, een lokale partner van Open Doors, vertelt in een interview over impact van de noodhulpactie voor Syrië.
Direct na de eerste aardbeving op 6 februari ging Leyla naar het zwaar getroffen Aleppo, een van de getroffen steden. Te midden van de brokstukken en de geruïneerde gebouwen zag ze christenen die kampten met de zoveelste crisis na jaren van islamitisch extremisme en oorlog. Maar ze was ook getuige van de veerkracht van de gelovigen in Syrië en zag met eigen ogen hoe God Zijn kinderen versterkte.
Hoe ziet het leven er nu uit, zoveel maanden na de aardbevingen?
“In sommige opzichten lijkt het alsof het leven geleidelijkaan weer normaal wordt, althans van buitenaf”, vertelt Leyla. “Maar de bittere realiteit is dat mensen terug keren naar hun huizen, terwijl ze weten dat het er voor hen niet veilig is. Wat door de jarenlange oorlog nog niet was verwoest, is nu wel vernield door de aardbeving. Iemand zei tegen mij: ‘het is alsof de ellende van de afgelopen tien jaar zich weer herhaalde, alleen dan in tien seconden.’ Het vraagt veel veerkracht van mensen om weer op te staan, hun stad op te bouwen en hun leven weer op te pakken.”
Probeer jezelf maar eens te verplaatsen in een Syrische christen. Je huis is verwoest, het is vrijwel onmogelijk een nieuw huis te huren want door de economische crisis is werkgelegenheid schaars. Er zijn geen goede voorzieningen en daarbij komt ook nog dat je als christen een tweederangsburger bent.
“We blijven hier om te versterken wat overblijft.”
Priester Dimitri uit Syrië
Leyla: “Als ik de verwoesting zie, zinkt de moed me nog wel eens in de schoenen. Maar dan denk ik terug aan een kerkleider uit Hama, priester Dimitri. Toen ik hem na de aardbeving opzocht, zei hij tegen mij: “Het wordt steeds moeilijker als ik mensen uit mijn omgeving zie vertrekken. Maar voor mij is elke christen in Syrië een reden om in het land te blijven. Ik ben niet bang dat we uitsterven. Nee, we zullen niet wanhopen. We zijn en blijven hier om te versterken wat overblijft.’”
Wat is de rol van de Centra van Hoop in Syrië?
Al vele jaren ondersteunt Open Doors christelijke gemeenschappen in Syrië door samenwerking met lokale kerken, inmiddels zo’n 280 in totaal. Vele daarvan zijn afgelopen jaren getransformeerd tot een ‘centrum van hoop’. Deze centra bieden geestelijke ondersteuning op lange termijn, maar ook bijstand geven in noodsituaties.
De centra voor Hoop in Syrië spelen een cruciale rol in de wederopbouw en hulp aan mensen die getroffen zijn door de aardbeving. “Onze aanwezigheid schept vertrouwen; we waren aanwezig in de moeilijke tijden in het verleden en we zijn er nu nog steeds“, vertelt Leyla. “Dankzij ons jarenlange bestaan en het netwerk dat is opgebouwd, konden we onmiddellijk na de aardbeving in actie komen en noodhulp bieden. Maar we zouden niet in staat geweest zijn om dit te doen zonder het gebed en de steun van christenen over de hele wereld. Daar zijn we nog steeds door overweldigd.”
Hoe ziet de wederopbouw van Syrië er op de lange termijn uit?
De noodhulp via lokale kerken direct na de aardbeving bestond uit het geven van voedsel, kleding, onderdak en medische hulp. Maar het werk van lokale partners is niet beperkt tot praktische hulp direct na de aardbeving, maar is ook gericht op de toekomst en de wederopbouw van Syrische gemeenschappen. Leyla: “Traumazorg en psychologische hulp vormen al jaren een centraal onderdeel van het werk in het Midden-Oosten en dit wordt nu nog breder aangepakt na de aardbeving. Daarom zijn we nu bezig met het opzetten van een retraiteprogramma voor kinderen, jongeren en volwassenen, waarin ook traumazorg is opgenomen. Daarnaast zetten we ons in voor de renovatie van zo’n 2.600 huizen en helpen we de meest kwetsbare christelijke gezinnen met financiële steun.
“Ik ben dankbaar voor en onder de indruk van de hulp die we nu kunnen bieden dankzij de betrokkenheid van christenen over de hele wereld.”
Leyla, lokale partner van Open Doors in Syrië
Het heeft tijd nodig, maar de hulp die we dankzij de betrokkenheid van de wereldwijde kerk kunnen geven, is erg belangrijk. De mensen die we hulp bieden zijn buitengewoon dankbaar. De wederopbouw gaat namelijk niet alleen over het repareren van huizen, maar over het geven van hoop voor de toekomst. Door de steun van Open Doors brengen lokale kerken het licht van Christus in de donkerste tijden.”
*Schuilnaam
Dank- en gebedspunten
Bidden is het krachtigste wat je kunt doen om de kerk in Syrië te steunen.
- Dank voor de grote betrokkenheid van christenen over de hele wereld. De kerk in Syrië kan juist in deze moeilijke tijd iets uitstralen van Gods liefde en zo het licht van Christus verspreiden onder christenen én moslims.
- Bid om kracht, vrede en energie voor alle kerkleiders, (trauma)hulpverleners, ingenieurs en andere lokale partners.
- Bid om innerlijk herstel en hoop voor kwetsbare christelijke gezinnen die getraumatiseerd zijn en van wie hun huis in puin ligt.
Gered uit de steengroeve
Witte stofslierten dwarrelen omhoog in de moordende hitte van de steengroeve. Onder de verzengende zon in Zuid-Egypte zwoegt Baher*. Met een doek om zijn hoofd en mond geknoopt en een simpele zonnebril, bindt hij dagelijks de strijd aan met stof, lawaai en dorst. “God, allemaal Uw schuld!”, schreeuwt het in hem. Vergeten is de blijdschap over de dag dat Baher eindelijk werk had gevonden, nu inmiddels twaalf jaar geleden. […]
Kerk bloeit ondanks Arabische lente
“De nieuwe generatie jongeren in Irak”, zegt bisschop Daniel met overtuiging, “maakt me blij en trots. Alles aan vernieuwing van onze samenleving komt van hen.” De Iraakse bisschop ziet het als zijn christenplicht om Gods licht te weerspiegelen in het onrustige Midden-Oosten. Al twaalf jaar lang worstelen landen als Syrië en Irak, en in mindere mate ook Egypte, met de nasleep van de Arabische Lente en het geweld van IS. […]
Gratis Open Doors Magazine
Wil je meer weten over de vervolgde kerk? Vraag dan hieronder het gratis Open Doors Magazine aan. Je ontvangt het magazine zes keer per jaar per post, inclusief gebedskalender. Bestel nu! Het Open Doors Magazine Breek de stilte. Dat is het thema van het nieuwste Open Doors magazine dat rond 10 september verschijnt. 16.2 miljoen christenen zijn op de vlucht in Sub-Sahara Afrika. Maar, niemand praat erover. De wereld, de […]
Schrijf je in voor de
Maandelijkse inspiratiemail
Bemoedigende getuigenissen
Laatste nieuws
Inspiratie voor jou