Gered uit de steengroeve
Witte stofslierten dwarrelen omhoog in de moordende hitte van de steengroeve. Onder de verzengende zon in Zuid-Egypte zwoegt Baher*. Met een doek om zijn hoofd en mond geknoopt en een simpele zonnebril, bindt hij dagelijks de strijd aan met stof, lawaai en dorst. “God, allemaal Uw schuld!”, schreeuwt het in hem.
Vergeten is de blijdschap over de dag dat Baher eindelijk werk had gevonden, nu inmiddels twaalf jaar geleden. Samen met zijn oudere broer was hij kostwinner in hun arme christelijke gezin. Want er moest brood op de plank, ondanks een ongeneeslijk zieke vader, een moeder met diabetes en vier zussen zonder opleiding. De steengroeve was de laatste strohalm voor het gezin.
Maar amper een week nadat hij werk gevonden had, gebeurde het verschrikkelijke: Baher schampte met zijn arm en been langs een tollende elektrische steenzaag. “Ik hoorde het kraken van bot en zag een deel van mijn arm op de grond liggen. Ik viel flauw”, weet Baher nog. In allerijl werd hij naar een ziekenhuis gebracht, maar tevergeefs. Baher was een deel van zijn rechterarm kwijt en kreeg 65 hechtingen in zijn been. Van de ene op de andere dag was de jongen gehandicapt. Terwijl hij als christen al achtergesteld werd, was dit een nieuwe, zware tegenslag.
Enorme woede
De ernst van de situatie begon door te dringen toen Baher weer thuiskwam uit het ziekenhuis. Een enorme woede kwam in hem op. “Ik haatte mezelf en ik haatte God”, blikt de nu 25-jarige Baher terug. “Ik verweet Hem mijn ongeluk. Ik had niet alleen mijn onderarm verloren, maar uiteindelijk ook mijn bron van inkomsten. Telkens als ik naar mijn arm keek, raakte ik depressief.”
Zes jaar later volgde weer een tegenslag. Bahers broer kreeg in de steengroeve een zware stroomstoot, korte tijd later gevolgd door ernstige longklachten vanwege fijnstof. Hij overleed.
De dood van zijn broer wakkerde Bahers woede alleen maar aan. Hij keerde de kerk de rug toe. De tranen lopen Baher over de wangen, als hij die herinnering ophaalt. “De jongens in onze christelijke gemeenschap staan altijd onder intense druk. Omdat er geen ander werk is, zijn we genoodzaakt om in de steengroeve te werken. Levensgevaarlijk en eng werk. Elk jaar vallen er doden en gewonden door slecht onderhouden boor- en steenhouwmachines en door elektrocutie.”
Ezelskar
Baher moest blijven werken om het levensonderhoud van zijn ouders, schoonzus en haar gezin te kunnen opbrengen. Hij besloot het roer om te gooien en kocht een ezelskar om goederen in zijn dorp te vervoeren. “Ik zag dat arbeiders huishoudelijk afval ophaalden, dus ik sloot een deal met bewoners om hun vuilnis in te zamelen.” De onderneming werd geen succes; het was voor de ezelskar te ver om het afval naar de vuilnisbelt te brengen. En niemand wilde hem aannemen om grind en zand te transporteren.
Toen alle hoop voor Baher en zijn familie vervlogen leek, was er verandering op komst. Fady, een lokale partner van Open Doors ontmoette de verbitterde Baher. Fady weet het nog haarscherp: “Het huisje van Baher was benauwd en donker, met nauwelijks meubilair. Baher zat daar, ellendig en angstig, een hart was vol wrok en bitterheid jegens God.”
Eerst wilde Baher niet praten, tot hij ineens ontplofte van woede. Fady: “Alle verdriet en boosheid brak los. Hij bestookte me met felle vragen: ‘Bestaat God wel? Waar is Hij in mijn leven? Als God de touwtjes in handen heeft en, zoals je zegt alles laat meewerken ten goede, waarom liet Hij mij dan in de steek? Waarom koos Hij mij uit om zoveel pijn te lijden en invalide te worden?’” Fady reageerde begripvol, maar vroeg Baher dringend niet de hoop te verliezen. “God is niet ver weg van onze problemen, Hij laat ons niet aan ons lot over.”
“Zo toonden we op heel praktische manier hoe de liefde van de hemelse Vader werkt.”
Discipelschap
Na dat bezoek kreeg Baher ondersteuning van onze partnerorganisatie. “Eerst hielpen we hem met het opzetten van een project om schapen te fokken, zodat Baher een vaste bron van inkomsten had voor zijn gezin”, vertelt Fady. “Zo toonden we op heel praktische manier hoe de liefde van de hemelse Vader werkt.”
Bahers vertrouwen keerde langzaam terug. Hij nam de stap om een discipelschapstraining te volgen. Tegen Fady zei hij: “Hoewel ik niet kan lezen, leerde ik luisteren naar Gods woord in de discipelschapsgroep. De audiobijbel helpt mij om dagelijks naar het Woord van God te luisteren. Ik kreeg het gevoel Hem te leren kennen.”
Bij hun laatste ontmoeting, dit voorjaar, vertelde Baher aan Fady hoe dankbaar hij is. “Als jij en de kerk me niet hadden gesteund, was ik niet veranderd. Mijn familie en ik gaven God de schuld van alle trauma’s, maar na jullie hulp veranderde onze blik: in plaats van God de schuld te geven, willen we Hem nu prijzen. We gaan regelmatig naar de kerk. Het microkrediet was een zegen. Het sloeg aan, en ik kan voor mijn gezin zorgen. Dat alles maakt me diep dankbaar!”
*Schuilnaam
Kerk bloeit ondanks Arabische lente
“De nieuwe generatie jongeren in Irak”, zegt bisschop Daniel met overtuiging, “maakt me blij en trots. Alles aan vernieuwing van onze samenleving komt van hen.” De Iraakse bisschop ziet het als zijn christenplicht om Gods licht te weerspiegelen in het onrustige Midden-Oosten. Al twaalf jaar lang worstelen landen als Syrië en Irak, en in mindere mate ook Egypte, met de nasleep van de Arabische Lente en het geweld van IS. […]
De wederopbouw van Syrië na de aardbeving
In de vroege ochtend van 6 februari 2023 om 04.17 uur trof een zware aardbeving met een kracht van 7,8 Turkije en Syrië. In Syrië kregen Aleppo, Afrin, Idleb, Hama en Latakia de volle laag. Veertien dagen later deed een nieuwe aardbeving de grond trillen. De gevolgen waren groot: zo’n 5.100 mensen kwamen om, meer dan 15.000 mensen raakten gewond. Hoe is het nu in deze gebieden? Leyla Samar*, een […]
Gratis Open Doors Magazine
Wil je meer weten over de vervolgde kerk? Vraag dan hieronder het gratis Open Doors Magazine aan. Je ontvangt het magazine zes keer per jaar per post, inclusief gebedskalender. Bestel nu! Het Open Doors Magazine Breek de stilte. Dat is het thema van het nieuwste Open Doors magazine dat rond 10 september verschijnt. 16.2 miljoen christenen zijn op de vlucht in Sub-Sahara Afrika. Maar, niemand praat erover. De wereld, de […]