Christen in Algerije

De godsdienstvrijheid in Algerije is in het geding. Radicaalislamitische leraren en overheidsfunctionarissen oefenen in toenemende mate druk uit op christenen. Christenen worden aangemoedigd hun geloof af te zweren.

Ook zijn er wetten over niet-islamitische erediensten, om zo de invloed van het christendom te beperken. Denk bijvoorbeeld aan een verbod op ‘alles wat het geloof van een moslim kan doen wankelen’. Deze wetten zijn vaag genoeg om christenen er effectief mee te kunnen beschuldigen; meerdere christenen worden dan ook veroordeeld op dergelijke gronden.

Waarom worden christenen in Algerije vervolgd?

Naar schatting is 98,2 procent van de Algerijnse bevolking moslim. Wie zich bekeert tot het christendom, wordt gezien als verrader. De overheid houdt haar bevolking in de gaten, zo worden sociale mediakanalen streng gecontroleerd. Christenen die hun geloof online delen, kunnen hierom te maken krijgen met onderdrukking. Verschillende christenen zitten momenteel in de gevangenis op beschuldiging van godslastering en bekering.

Sinds de invoering van de wetten over niet-islamitische erediensten zijn er geen nieuwe kerken meer geregistreerd. Veel christenen ontmoeten elkaar noodgedwongen in huizen of bedrijfspanden. Dit is illegaal, ze riskeren hiermee een forse boete en een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. Door de verordening blijven kerksluitingen in Algerije doorgaan – de afgelopen jaren gingen minstens zeventien protestantse kerken dicht. Dit blijft niet onopgemerkt: tien Europarlementariërs hebben de Europese Unie opgeroepen protest aan te tekenen tegen de verslechterende godsdienstvrijheid in Algerije. 

Hoe is het leven voor christenen in Algerije?

Christenen in Algerije worden gediscrimineerd en geïntimideerd – vooral in de gebieden waar de conservatieve islam domineert. Zo is het moeilijk voor een Algerijnse christen om werk te vinden. Ook verbiedt de grondwet niet-moslims om hoge overheidsfuncties te bekleden. De afgelopen jaren moesten kerken hun activiteiten staken, christenen werden gearresteerd en kregen te maken met mishandeling door familieleden en de overheid. Verschillende christenen verhuisden vanwege de druk.

 De meeste christenen in Algerije hebben een islamitische achtergrond. Als hun geloof wordt ontdekt, lopen ze risico op mishandeling, pesterijen, bedreigingen en huisarrest. Sommigen worden gedwongen te trouwen met een moslim of, wanneer ze getrouwd zijn, verplicht te scheiden. Mannen kunnen hun baan kwijtraken en worden gedwongen zich te bekeren tot de islam. Ook kunnen ze uit hun huizen worden verdreven. Vrouwen kunnen te maken krijgen met huiselijk geweld. 

Wat doet Open Doors?

Open Doors ondersteunt vervolgde christenen in Noord-Afrika in samenwerking met lokale partners en kerken. Een voorbeeld van de activiteiten:

 • het geven van leiderschapstrainingen.
 • discipelschap door christenen persoonlijk te bezoeken, trainingen over vervolging te geven en initiatieven van de lokake kerken te stimuleren.
 • de verspreiding van Bijbels en christelijke materialen.
 • traumazorg en noodhulp (medicijnen, kleding, voedsel) aan slachtoffers van gewelddadige vervolging.
 • conferenties over relatie- en huwelijksvorming.
 • het verstrekken van microkredieten en cursussen, zodat christenen een bedrijfje kunnen starten en in hun eigen inkomen kunnen voorzien.
Kaart van Algerije

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 59%
Persoonlijk leven 86%
Familieverband 84%
Gemeenschapsleven 69%
Publieke ruimte 84%
Kerkelijk leven 93%

Soorten vervolging

 • islamitische onderdrukking 
 • overheidswantrouwen
 • tribale vijandigheid

Over Algerije

Regio
Noord-Afrika

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
144.000 (0,3%)

Regering
Presidentiële Republiek

Leider
President Abdelmadjid Tebboune

Kom in actie!

Hang de poster met de Ranglijst Christenvervolging op! Vraag hem aan voor thuis, op school of in je kerk.

Bid voor Algerije

Christenen in Algerije vragen om gebed. Bid je mee?   

 • Bid om vrijlating van christenen die vastzitten en voor hun families die zich zorgen maken.    
 • Veel kerken moesten gedwongen sluiten. Bid voor de christenen die nu niet meer kunnen samenkomen. Bid dat ze manieren vinden om elkaar toch te ontmoeten.  
 • Bid voor de afschaffing van oneerlijke wetten die de christelijke eredienst in de weg staan. 

Nieuws uit Algerije

Dorp in Algerije 16 februari 2023

‘EU mag niet wegkijken van kerksluitingen in Algerije’

Tien Europarlementariërs hebben de Europese Unie opgeroepen protest aan te tekenen tegen de verslechterende godsdienstvrijheid in Algerije. In de afgelopen zes jaar sloot meer dan 80 procent van de protestantse kerken in Algerije hun deuren. Begin februari moest opnieuw een protestantse kerk in Taourirt Mokrane dicht op bevel van de overheid. Het is de 39e van de in totaal 47 kerken die zijn aangesloten bij de Eglise Protestante d’Algérie (EPA). […]

Lees meer
Bord moskee in Algerije 22 april 2022

Kerksluitingen in Algerije blijven doorgaan

De Algerijnse autoriteiten hebben een protestantse kerk de opdracht gegeven haar deuren te sluiten. Tegen een andere kerk loopt een gerechtelijke procedure die mogelijk ook tot sluiting zal leiden. Eerder deze maand kreeg de kerk van ‘Aouchiche’ in de noordelijke stad Bejaia te horen dat de gouverneur had bevolen dat zij haar activiteiten met onmiddellijke ingang moest staken. De kerk telt ongeveer 300 leden. ‘Aouchiche’ is lid van het netwerk […]

Lees meer
Algarije 10 juni 2021

Algerije veroordeelt predikant en sluit drie kerken

Dominee Rachid Seighir uit Algerije en zijn christelijke boekenwinkel-collega Nouh Hiamimi, hebben in hoger beroep een jaar gevangenisstraf vermindering en een geldboete gekregen. Ze worden beschuldigd van evangelisatie. Daarnaast worden drie kerken in het gebied  op last van de rechtbank gesloten. Daarmee komt het aantal verzegelde kerken in Algerije op zestien te staan. Christenen in Algerije vragen gebed voor beide mannen. Ze moeten een geldbedrag van ruim 1200 euro boete […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven