‘EU mag niet wegkijken van kerksluitingen in Algerije’" />

‘EU mag niet wegkijken van kerksluitingen in Algerije’

Dorp in Algerije

Tien Europarlementariërs hebben de Europese Unie opgeroepen protest aan te tekenen tegen de verslechterende godsdienstvrijheid in Algerije. In de afgelopen zes jaar sloot meer dan 80 procent van de protestantse kerken in Algerije hun deuren.

Begin februari moest opnieuw een protestantse kerk in Taourirt Mokrane dicht op bevel van de overheid. Het is de 39e van de in totaal 47 kerken die zijn aangesloten bij de Eglise Protestante d’Algérie (EPA). De lokale kerkleiders en verhuurder zijn door de politie verhoord.

In Algerije leven naar schatting 139.000 christenen op een bevolking van 45 miljoen. Het Noord-Afrikaanse land staat op de 19e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. De vrijheid van godsdienst verslechtert snel in Algerije: sinds 2017 is er een golf van sluitingsbevelen tegen kerken gaande.

Algerijnse christenen hebben Open Doors gevraagd te bidden voor kerkleiders in het dorp Ait Atteli, in de provincie Tizi Ouzou waar veel christenen wonen. De gouverneur wil hun kerk sluiten en diende op 2 februari een aanklacht in. De kerk telt circa 90 leden en bestaat al dertien jaar. Het is niet bekend wanneer de rechtszaak plaatsvindt.

Bezorgdheid groeit

Op initiatief van Peter van Dalen (ChristenUnie) hebben tien Europarlementariërs in een brief aan EU-buitenlandchef Josep Borrell hun bezorgdheid over Algerije geuit. Zij willen dat de EU Algerije aanspreekt op de bescherming van godsdienstvrijheid. Daarnaast roepen zij Borrell op de regering van Algerije aan te moedigen om godslastering en bekering in hun land te decriminaliseren.

Het afgelopen jaar zijn christenen vervolgd vanwege vaag geformuleerde beschuldigingen als ‘het vergiftigen van de geest van jongeren’. Van Dalen: “De EU moet zich daartegen krachtig uitspreken in haar dialoog met Algerije.” Hij noemt de situatie voor niet-moslims in Algerije ‘nijpend’.

15

Algerije

Algerije staat op plek 15 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bord moskee in Algerije 22 april 2022

Kerksluitingen in Algerije blijven doorgaan

De Algerijnse autoriteiten hebben een protestantse kerk de opdracht gegeven haar deuren te sluiten. Tegen een andere kerk loopt een gerechtelijke procedure die mogelijk ook tot sluiting zal leiden. Eerder deze maand kreeg de kerk van ‘Aouchiche’ in de noordelijke stad Bejaia te horen dat de gouverneur had bevolen dat zij haar activiteiten met onmiddellijke ingang moest staken. De kerk telt ongeveer 300 leden. ‘Aouchiche’ is lid van het netwerk […]

Lees meer
Algarije 10 juni 2021

Algerije veroordeelt predikant en sluit drie kerken

Dominee Rachid Seighir uit Algerije en zijn christelijke boekenwinkel-collega Nouh Hiamimi, hebben in hoger beroep een jaar gevangenisstraf vermindering en een geldboete gekregen. Ze worden beschuldigd van evangelisatie. Daarnaast worden drie kerken in het gebied  op last van de rechtbank gesloten. Daarmee komt het aantal verzegelde kerken in Algerije op zestien te staan. Christenen in Algerije vragen gebed voor beide mannen. Ze moeten een geldbedrag van ruim 1200 euro boete […]

Lees meer
Jongeren luisteren 15 januari 2020

Christenen in Afrika steeds vaker vogelvrij

Christenen in Afrika krijgen steeds vaker te maken met zware tot extreme geloofsvervolging. Dat meldt Open Doors, een organisatie die wereldwijd vervolgde christenen steunt, op basis van de nieuwe Ranglijst Christenvervolging die vandaag verschijnt. Burkina Faso is de meest opvallende en hoogste nieuwe binnenkomer op 28. In Nigeria werd het hoogste aantal christenen gedood. Eén op de vijf christenen in Afrika heeft te maken met zware, zeer zware of extreme […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven