Tien Europarlementariërs hebben de Europese Unie opgeroepen protest aan te tekenen tegen de verslechterende godsdienstvrijheid in Algerije. In de afgelopen zes jaar sloot meer dan 80 procent van de protestantse kerken in Algerije hun deuren.

Begin februari moest opnieuw een protestantse kerk in Taourirt Mokrane dicht op bevel van de overheid. Het is de 39e van de in totaal 47 kerken die zijn aangesloten bij de Eglise Protestante d’Algérie (EPA). De lokale kerkleiders en verhuurder zijn door de politie verhoord.

In Algerije leven naar schatting 139.000 christenen op een bevolking van 45 miljoen. Het Noord-Afrikaanse land staat op de 19e plaats van de Ranglijst Christenvervolging. De vrijheid van godsdienst verslechtert snel in Algerije: sinds 2017 is er een golf van sluitingsbevelen tegen kerken gaande.

Algerijnse christenen hebben Open Doors gevraagd te bidden voor kerkleiders in het dorp Ait Atteli, in de provincie Tizi Ouzou waar veel christenen wonen. De gouverneur wil hun kerk sluiten en diende op 2 februari een aanklacht in. De kerk telt circa 90 leden en bestaat al dertien jaar. Het is niet bekend wanneer de rechtszaak plaatsvindt.

Bezorgdheid groeit

Op initiatief van Peter van Dalen (ChristenUnie) hebben tien Europarlementariërs in een brief aan EU-buitenlandchef Josep Borrell hun bezorgdheid over Algerije geuit. Zij willen dat de EU Algerije aanspreekt op de bescherming van godsdienstvrijheid. Daarnaast roepen zij Borrell op de regering van Algerije aan te moedigen om godslastering en bekering in hun land te decriminaliseren.

Het afgelopen jaar zijn christenen vervolgd vanwege vaag geformuleerde beschuldigingen als ‘het vergiftigen van de geest van jongeren’. Van Dalen: “De EU moet zich daartegen krachtig uitspreken in haar dialoog met Algerije.” Hij noemt de situatie voor niet-moslims in Algerije ‘nijpend’.