Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe.

Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op heden weinig baten.

De geestelijke en emotionele impact van het geweld is voor de kerk verlammend, waarschuwen geestelijke leiders. Predikanten klagen al langer bij partners van Open Doors dat ze nauwelijks in staat zijn om de ontheemde kerk te dienen, omdat ook zij worstelen met de gevolgen van de aanvallen.

Hoewel er verschillende aanvallen op militaire posten zijn geweest, zijn ook kerken en christenen doelwit in de noordelijke provincies van Mozambique. Op 12 februari werden een kerk en kerkelijke bijgebouwen in de havenstad Mazeze in brand gestoken na een terreuraanslag. Ook een ziekenhuis en een markt werden verwoest.

Prooi

Volgens Kerk in Nood vielen terroristen die loyaal zijn aan Daesh (IS) op 9 februari drie gemeenschappen in Cabo Delgado aan. Een onbekend aantal mensen werd gedood of ontvoerd, en honderden inwoners sloegen op de vlucht. Pastor Mario* vertelde aan lokale partners van Open Doors dat veel christenen in Mozambique zich een prooi voelen van vervolgers. Veel gelovigen worden verkracht of vermoord, en tal van kerken en huizen zijn verwoest.

Islamitische terroristen waarschuwden kort geleden de christelijke bevolking om zich tot de islam  te bekeren. Vijf christenen in het dorp Chai werden op 31 januari aangevallen. Een jongeman werd gevangengenomen toen hij vergeefs zijn vader probeerde te beschermen tegen onthoofding. Drie andere jongeren wisten te vluchten en waarschuwden de politie. Die ontdekte na een zoektocht het onthoofde lichaam van de vader, maar de zoon is nog steeds vermist.

Enkele dagen eerder had een groep jihadisten drie ontheemde christenen in het dorp Pulo belaagd. “We werden in een hinderlaag gelokt door zeven terroristen, die ons vroegen of we politieagenten of militairen hadden gezien. Daarop eiste een andere terrorist dat we moesten zeggen welke religie we aanhangen. Toen ze ontdekten dat we christenen zijn, sloegen we op de vlucht”, zei een van de slachtoffers.

Overleven

Volgens lokale partners dwingen de herhaalde aanvallen de bevolking uit te wijken naar opvangkampen. Veel vluchtelingen houden zich onledig met klusjes en moeten zich in leven houden door slakken te eten en ntete, een lokale groente als alternatief voor gekruid eten. Ntete is echter schadelijk voor de gezondheid; veldpartners geven aan dat veel van de ontheemden te kampen hebben met problemen met betrekking tot hun bloed.

Open Doors helpt sinds vier jaar met ondersteuning aan de kerk in Mozambique door noodhulp te geven, traumazorg en weerbaarheidstrainingen.

Om voor te bidden:

  • Bid voor de rouwende en gevluchte christelijke families in Noord-Mozambique. Moge Gods Geest hun trooster zijn.
  • Bid voor kerkleiders en christenen in het noorden van Mozambique om sterk te blijven.
  • Bid dat politie en leger de vrede herstellen en alle burgers beschermen. Bid ook dat er voldoende voedsel en werk komt voor de ontheemden.
  • Bid dat de Here Jezus de harten van de islamitische militanten zal verzachten en dat ze op wonderbaarlijke wijze Zijn liefde zullen vinden en berouw tonen.
39

Mozam­bi­que

Mozam­bi­que staat op plek 39 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
De Heilige Maria-kerk in Istanbul was doelwit van een aanslag 30 januari 2024

Turkse kerkleiders vragen om gebed na aanslag 

Kerkleiders vragen om gebed na de moord op Tuncer Cihan door twee extremisten in de katholieke Heilige Maria-kerk in de Turkse metropool Istanbul.  Tuncer Cihan werd afgelopen zondag gedood door twee extremisten in de Heilige Maria-kerk in Istanbul. Twee gemaskerde schutters drongen tijdens de ochtendmis het gebouw binnen. Eerst vuurden de twee mannen schoten in de lucht en schoten vervolgens Tuncer neer, een regelmatige bezoeker van de kerk sinds december. […]

Lees meer
De kerk in Kasindi Lubiriha viert jaar na aanslag weer feest 18 januari 2024

Congolese kerk viert jaar na aanslag toch weer feest

Ondanks een bloedige bomaanslag en angst voor terreur groeit een kleine kerk in het onrustige oosten van de Democratische Republiek Congo. “We hebben vijftien nieuwe gelovigen gedoopt, kerkelijke ambtsdragers bevestigd en de eerste steen gelegd voor een martelarenmonument.” In het door groene heuvels omgeven Kasindi Lubiriha, niet ver van de grens met Oeganda, vierden zondag 15 januari honderden christenen feest. Op exact dezelfde plek waar vorig jaar vijftien christenen waren […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven