Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bromfietsen op het Burkinese platteland

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen.

Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk islamitische militanten waren.

Tegelijk vielen in het oosten van Burkina Faso nog eens tientallen doden, ditmaal bij een aanslag op een moskee in het dorp Natiaboani. Gewapende lieden omsingelden de moskee tijdens het ochtendgebed, meldde het persagentschap AFP. Alle dodelijke slachtoffers waren moslim, onder wie een belangrijke imam, zeiden lokale bronnen. Een burgerwacht kon het bloedbad niet voorkomen.

Franse troepen

Het dorp Essakane ligt vlakbij de grens met Mali en Niger. “In de Sahel treft de jihadistische opstand vooral Mali, Burkina Faso en, in mindere mate, Niger. Het epicentrum van het conflict is het drielandenpunt tussen de drie landen, de regio Liptako-Gourma. Centraal-Mali en het noorden van Burkina Faso zien nu echter enkele van de ergste gewelddadigheden na het vertrek van Franse troepen uit beide landen”, luidde een analyse van DefenceWeb over de groeiende onrust in de Sahel.

Ten minste 2 miljoen Burkinezen zijn intern ontheemd als gevolg van de onveiligheid in het land. Zeker 800.000 mensen leven onder constante dreiging door militante islamitische groeperingen. Burkina Faso stond lang bekend om zijn religieuze verdraagzaamheid en sociale cohesie, maar de groeiende islamitische opstand tast dat aan, “, legt Jo Newhouse, woordvoerder van Open Doors in Sub-Sahara Afrika uit. “Christenen zijn onevenredig zwaar getroffen door de groeiende opstand in het noorden van het land, waarbij kerken en christelijke gemeenschappen worden uitgekozen bij aanslagen, terwijl moslims die niet de kant van de islamitische extremistische groeperingen kiezen, ook veel lijden.”

Hulp

Open Doors begon in 2019 te werken in Burkina Faso toen het jihadistische geweld explosief toenam. De organisatie stuurt Bijbels, maar bemoedigt ook de zwaarstgetroffen slachtoffers door middel van traumazorg, noodhulp en trainingen voor geestelijke weerbaarheid. Door het aanhoudende geweld is Burkina Faso de laatste jaren sterk gestegen op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. In het West-Afrikaanse land wonen ongeveer 23 miljoen mensen.

20

Burkina Faso

Burkina Faso staat op plek 20 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
De Heilige Maria-kerk in Istanbul was doelwit van een aanslag 30 januari 2024

Turkse kerkleiders vragen om gebed na aanslag 

Kerkleiders vragen om gebed na de moord op Tuncer Cihan door twee extremisten in de katholieke Heilige Maria-kerk in de Turkse metropool Istanbul.  Tuncer Cihan werd afgelopen zondag gedood door twee extremisten in de Heilige Maria-kerk in Istanbul. Twee gemaskerde schutters drongen tijdens de ochtendmis het gebouw binnen. Eerst vuurden de twee mannen schoten in de lucht en schoten vervolgens Tuncer neer, een regelmatige bezoeker van de kerk sinds december. […]

Lees meer
De kerk in Kasindi Lubiriha viert jaar na aanslag weer feest 18 januari 2024

Congolese kerk viert jaar na aanslag toch weer feest

Ondanks een bloedige bomaanslag en angst voor terreur groeit een kleine kerk in het onrustige oosten van de Democratische Republiek Congo. “We hebben vijftien nieuwe gelovigen gedoopt, kerkelijke ambtsdragers bevestigd en de eerste steen gelegd voor een martelarenmonument.” In het door groene heuvels omgeven Kasindi Lubiriha, niet ver van de grens met Oeganda, vierden zondag 15 januari honderden christenen feest. Op exact dezelfde plek waar vorig jaar vijftien christenen waren […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven