Christen in Burkina Faso

Burkina Faso is gestegen van nummer 32 naar nummer 23 op de Ranglijst Christenvervolging. In het hele land neemt de invloed van jihadistische groeperingen toe. Dit heeft grote gevolgen voor de christenen. Kerken en christelijke scholen zijn gedwongen te sluiten. En christenen worden aangevallen en vermoord. Christenen met een moslimachtergrond worden daarnaast vervolgd door familie en de gemeenschap.

Waarom worden christenen in Burkina Faso vervolgd?

Door de groeiende invloed van jihadistische groeperingen neemt de onrust in het land toe. In een poging het land te islamiseren, voeren radicale islamitische groeperingen gewelddadige aanvallen uit. Kerken en christenen zijn doelwit. De regering doet nauwelijks iets om het geweld in te dammen. Op zoek naar een veilig bestaan, slaan veel mensen op de vlucht. Er zijn meer dan een miljoen binnenlandse ontheemden in het land – onder wie veel christenen.

Hoe is het leven voor christenen in Burkina Faso?

In de afgelopen twee jaar zijn veel christenen aangevallen of vermoord door jihadistische strijders. Christelijke meisjes en vrouwen lopen het risico te worden ontvoerd, verkracht of uitgehuwelijkt.  Seksueel geweld is een veelgebruikte manier om de christelijke gemeenschap te onderdrukken. Jongens uit een christelijk gezin lopen het risico te worden gerekruteerd om mee te vechten. Veel christenen zijn bang om kerkdiensten bij te wonen of hun kinderen naar school te sturen.

Alle christenen in Burkina Faso worden vervolgd door radicaalislamitische groeperingen. Christenen die eerst moslim waren, worden daarnaast onder druk gezet door familieleden en dorpsgenoten om hun geloof af te zweren. Veel christenen verzwijgen hun geloof voor de buitenwereld. 

Ontmoet Salamata*

“Jullie gebeden en steun hebben veel dingen in mijn leven veranderd. In plaats van wrok, kreeg ik vreugde en vrede in mijn hart. Blijf alstublieft voor mij bidden. Het maakt verschil.” 

Salamata

Salamata werd gesteund door lokale partners van Open Doors toen haar pastor werd vermoord tijdens een aanval van islamitische strijders. Salmata is niet haar echte naam.

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Burkina Faso door: 

  • training in ‘hoe om te gaan met vervolging’. Wat staat er in de Bijbel over vervolging, hoe kunnen ze hun belagers vergeven en hoe blijven ze staande?
  • traumazorg en pastorale zorg aan slachtoffers van vervolging en fysiek geweld. 
  • noodhulp, zoals kleding, voedsel en medicijnen.
Kaart van Burkina Faso

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 93%
Persoonlijk leven 70%
Familieverband 58%
Gemeenschapsleven 79%
Publieke ruimte 69%
Kerkelijk leven 83%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking  
  • tribale vijandigheid  
  • georganiseerde misdaad en corruptie 

Over Burkina Faso

Regio
Afrika

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
5.315.000 (23,4%)

Regering
Presidentiële Republiek

Leider
President Ibrahim Traore

Kom in actie!

Hang de poster met de Ranglijst Christenvervolging op! Vraag hem aan voor thuis, op school of in je kerk.

Bid voor Burkina Faso

Jouw vervolgde broers en zussen in Burkina Faso hebben je gebed hard nodig. Bid je mee?

  • Veel Burkinese christenen zijn slachtoffer van de gruwelijke daden door jihadisten. Bid dat God hen troost en hun trauma’s heelt. 
  • Dank God voor het getuigenis van Salamata. Jouw gebed brengt verandering. Blijf je bidden voor de vervolgde christenen in Burkina Faso?  
  • Bid dat jihadisten in aanraking komen met Gods liefde en tot inkeer komen.   

Nieuws uit Burkina Faso

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Christenen in Niger 9 oktober 2023

Jihadisten in Niger geselen christenen

Christenen in de grensregio tussen Niger en Burkina Faso hebben regelmatig te lijden onder geweld van jihadistische groeperingen. In Niger zijn sinds de zomer verschillende kerken gesloten en gelovigen op de vlucht geslagen. Vier gewapende jihadisten overvielen op 13 augustus een kerk in Panpangou tijdens een eredienst. Ze bedreigden de aanwezige kerkgangers met geweren, messen en een zweep. “Hebben jullie niet gehoord dat we christelijke diensten in dit gebied hebben […]

Lees meer
Coupleider Niger met geestelijk leiders 3 augustus 2023

Coupleider Niger spreekt met geestelijk leiders 

De nieuwe junta in Niger heeft ontmoetingen gehad met christelijke en islamitische leiders. Over de inhoud van het overleg is niets bekendgemaakt.   Een week na de coup in het West-Afrikaanse land sprak generaal Abdourahamane Tiani maandag met islamitische geestelijken en een dag later met christelijke kerkleiders. De delegaties werden aangevoerd door respectievelijk sjeik Djibril Hassan Karanta, de voorzitter van de Islamitische Associatie van Niger, en vicaris-generaal Antony.   Bijna alle inwoners […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven