Christen in Burkina Faso

Burkina Faso ligt in een gebied waar verschillende islamitische groeperingen meer invloed krijgen. De opkomst van jihadistische groeperingen heeft rampzalige gevolgen voor christenen. Honderden kerken zijn gedwongen te sluiten of worden verwoest. Gelovigen zijn het doelwit van geweld en moord. 

Waarom worden christenen in Burkina Faso vervolgd?

Door de groeiende machtsbasis van jihadisten neemt de onrust in het land toe. De politieke situatie is instabiel en het gebed neemt toe. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen is een veelgebruikte manier om de christelijke gemeenschap te onderdrukken. Veel mensen vluchten naar andere regio’s of naar een van de buurlanden. 

Hoe is het leven voor christenen in Burkina Faso?

Hoewel alle christenen vervolging door extremistische groeperingen ondervinden, lopen christenen met een islamitische achtergrond het meest risico. Zij worden door hun familieleden en dorpsgenoten onder druk gezet om hun geloof af te zweren. Veel gelovigen zijn zo angstig dat ze niet openlijk voor hun geloof uit durven komen. 

Ontmoet Salamata*

“Jullie gebeden en steun hebben veel dingen in mijn leven veranderd. In plaats van wrok, kreeg ik vreugde en vrede in mijn hart. Blijf alstublieft voor mij bidden. Het maakt verschil.” 

Salamata

Salamata werd gesteund door lokale partners van Open Doors toen haar pastor werd vermoord tijdens een aanval van islamitische strijders. Salmata is niet haar echte naam.

Wat doet Open Doors in Burkina Faso?

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Burkina Faso door: 

  • training in ‘hoe om te gaan met vervolging’ 
  • traumazorg en pastorale zorg 
  • noodhulp
Kaart van Burkina Faso

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 93%
Persoonlijk leven 56%
Familieverband 58%
Gemeenschapsleven 75%
Publieke ruimte 57%
Kerkelijk leven 83%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking  
  • tribale vijandigheid  
  • georganiseerde misdaad en corruptie 

Over Burkina Faso

Regio
Afrika

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
5.166.000 (23,4%)

Regering
Presidentiële Republiek

Leider
President Ibrahim Traore

Kom in actie!

Hang de poster met de Ranglijst Christenvervolging op! Vraag hem aan voor thuis, op school of in je kerk.

Bid voor Burkina Faso

  • Bid dat God allen zal genezen en troosten die ernstig getraumatiseerd en getroffen zijn door de jihadistische aanvallen.  
  • Bid om wijsheid en voorziening voor de lokale partners van Open Doors die trainingen, noodhulp en traumazorg geven.  
  • Bid om kracht en standvastigheid voor alle christenen die te maken hebben met fysiek geweld.  

Nieuws uit Burkina Faso

9 oktober 2023

Jihadisten in Niger geselen christenen

Christenen in de grensregio tussen Niger en Burkina Faso hebben regelmatig te lijden onder geweld van jihadistische groeperingen. In Niger zijn sinds de zomer verschillende kerken gesloten en gelovigen op de vlucht geslagen. Vier gewapende jihadisten overvielen op 13 augustus een kerk in Panpangou tijdens een eredienst. Ze bedreigden de aanwezige kerkgangers met geweren, messen en een zweep. “Hebben jullie niet gehoord dat we christelijke diensten in dit gebied hebben …

Jihadisten in Niger geselen christenen Lees verder »

Lees meer
Coupleider Niger spreekt met geestelijk leiders 3 augustus 2023

Coupleider Niger spreekt met geestelijk leiders 

De nieuwe junta in Niger heeft ontmoetingen gehad met christelijke en islamitische leiders. Over de inhoud van het overleg is niets bekendgemaakt.   Een week na de coup in het West-Afrikaanse land sprak generaal Abdourahamane Tiani maandag met islamitische geestelijken en een dag later met christelijke kerkleiders. De delegaties werden aangevoerd door respectievelijk sjeik Djibril Hassan Karanta, de voorzitter van de Islamitische Associatie van Niger, en vicaris-generaal Antony.   Bijna alle inwoners …

Coupleider Niger spreekt met geestelijk leiders  Lees verder »

Lees meer
30 mei 2023

Voorganger gedood in Burkina Faso

Bij een aanval op een dorp in Burkina Faso zijn zeven mensen om het leven gebracht. De voorganger van de plaatselijke Apostolische Kerk, Jonas Yaro (39), was een van hen. Naast Yaro is van één slachtoffer bevestigd dat het om een christen gaat, de identiteit van de anderen is nog onbekend.  Op donderdag 25 mei vielen jihadisten het dorp Molokadou binnen. “De daders omsingelden het dorp en schoten in de …

Voorganger gedood in Burkina Faso Lees verder »

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven