Jihadistisch geweld nam in de laatste jaren flink toe. Extremisten hebben gebruik gemaakt van het feit dat de overheid weinig te hulp schoot tijdens de coronapandemie. Hun invloed en macht is daardoor flink gegroeid. Met als direct gevolg dat honderden kerken zijn gesloten en heel veel christenen op de vlucht zijn geslagen.

De situatie voor christenen

Burkina Faso ligt in een gebied waar verschillende islamitische groeperingen steeds meer invloed hebben gekregen. Dat maakt de positie van christenen kwetsbaar. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen is een manier waarop de christelijke gemeenschap onderdrukt wordt.

Christenen in het noorden en oosten van het land ervaren de grootste druk en het meeste geweld. Hoewel alle christenen vervolging ervaren van extremistische groeperingen, lopen christenen met een islamitische achtergrond het meest risico. Zij worden door hun familieleden en dorpsgenoten onder druk gezet om hun geloof af te zweren.

Ontmoet Salamata

“Ze vertelden ons dat we het verdienden, omdat de extremisten ons hadden verteld dat we moesten stoppen met herrie maken.”

Salamata’s kerk werd in brand gestoken en vervolgens werden alle mannen vermoord.

Voorbeelden van vervolging

  • Een katholieke priester werd begin 2021 vermoord.
  • “In veel dorpen wonen geen christenen meer. Ze zijn allemaal gevlucht. Mensen moorden zonder aarzeling, ze slachten en onthoofden zonder een greintje menselijkheid. Zo stelen ze levens. Daarom zijn veel kerken in het noorden leeg. Want alle christenen zijn verdwenen.” Pastor Michel is dominee en woordvoerder van de Assemblies of God in Burkina Faso.

Wat doet Open Doors?

Samen met lokale partners steunt Open Doors christenen in Burkina Faso door:

  • het voorbereiden op en leren omgaan met vervolging
  • traumazorg
  • noodhulp aan christenen
  • het voorbereiden op en leren omgaan met vervolging
  • traumazorg
  • noodhulp aan christenen

Bekijk het land op de 31ste plaats: Centraal-Afrikaanse Republiek.

Ga verder naar het land op de 33ste plaats: Niger.