Burkina Faso ligt in een gebied waar verschillende islamitische groeperingen meer invloed krijgen. De opkomst van jihadistische groeperingen heeft rampzalige gevolgen voor christenen. Honderden kerken zijn gedwongen te sluiten of worden verwoest. Gelovigen zijn het doelwit van geweld en moord.

De situatie voor christenen

Hoewel alle christenen vervolging door extremistische groeperingen ondervinden, lopen christenen met een islamitische achtergrond het meest risico. Zij worden door hun familieleden en dorpsgenoten onder druk gezet om hun geloof af te zweren. Veel gelovigen zijn zo angstig dat ze niet openlijk voor hun geloof uit durven komen.

Door de groeiende machtsbasis van jihadisten neemt de onrust in het land toe. De politieke situatie is instabiel en het gebed neemt toe. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen is een veelgebruikte manier om de christelijke gemeenschap te onderdrukken. Veel mensen vluchten naar andere regio’s of naar een van de buurlanden.

Ontmoet Salamata*

“Jullie gebeden en steun hebben veel dingen in mijn leven veranderd. In plaats van wrok, kreeg ik vreugde en vrede in mijn hart. Blijf alstublieft voor mij bidden. Het maakt verschil.”

Salamata

Salamata werd gesteund door lokale partners van Open Doors toen haar pastor werd vermoord tijdens een aanval van islamitische strijders.

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Burkina Faso door:

  • training in ‘hoe om te gaan met vervolging’
  • traumazorg en pastorale zorg
  • noodhulp
  • training in ‘hoe om te gaan met vervolging’
  • traumazorg en pastorale zorg
  • noodhulp

* Schuilnaam