Christenen staan onder toenemende druk van de Chinese autoriteiten. De overheid wil dat alle religies zich aanpassen aan de communistische stijl van de regering. De regerende Communistische Partij wil koste wat het kost voorkomen dat haar macht minder wordt. Daarom propageert ze de Chinese cultuur en blijft er weinig ruimte over voor minderheden zoals moslims en christenen.

De situatie voor christenen

Inwoners in China worden op allerlei manieren in de gaten gehouden. Zo worden alle online uitingen gecontroleerd en van christenen het kerkbezoek geregistreerd. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan is het zelfs illegaal om naar de kerk te gaan. Regelmatig moeten kerken hun deuren sluiten. Vanwege de coronapandemie moesten vergaderlocaties worden gesloten, waaronder ook de kerken. Toen de beperkingen werden opgeheven, moesten sommige kerken dicht blijven.

Christelijke kerkleiders kunnen ervan uitgaan dat de overheid veel van hen weet: met wie ze contact onderhouden, wat ze prediken, hoe actief ze zijn, etc. Er zijn ook kerkleiders ontvoerd, die maanden later vrijkwamen en onder huisarrest kwamen te staan.

Christenen met een islamitische of boeddhistische achtergrond worden zowel door de autoriteiten als door naaste familie vervolgd. Zij worden vaak gedwongen terug te keren naar de oude religie, het uiten van bedreigingen en het toepassen geweld worden hierbij niet geschuwd. Als je bent getrouwd, kun je worden gedwongen te scheiden van je echtgenoot.

Ontmoet Herman*

“Heel veel boeddhistische monniken en vrome boeddhisten leren de Here Jezus kennen!”

Herman

Voorbeelden van vervolging

  • De steeds strengere overheidsregels leidden ertoe dat veel christelijke content en bijna alle online Bijbels zijn verdwenen.
  • President Xi Jinping doet er alles aan om christenen te muilkorven, hun symbolen uit het straatbeeld te verbannen en hun gedrag met digitale technologie te controleren en te sturen.
  • Marcus* zat zes jaar gevangen omdat hij het evangelie had gedeeld. Hij is eindelijk weer thuis bij zijn gezin en kon voor het eerst kennismaken met zijn zoontje.
  • Broeder Yusup* bezoekt regelmatig christenen in het noordoosten van China. Door de coronacrisis kon hij minder vaak langsgaan. In die tijd zijn veel christenen ondervraagd door lokale autoriteiten, sommigen vinden het nu lastig om te blijven geloven.

Wat doet Open Doors?

Open Doors ondersteunt Chinese christenen door:

  • discipelschapstraining en training in hoe om te gaan met vervolging
  • distributie van christelijke boeken
  • discipelschapstraining en training in hoe om te gaan met vervolging
  • distributie van christelijke boeken

* Schuilnaam

Bekijk het land op de 16de plaats: Malediven.

Ga verder naar het land op de 18de plaats: Qatar.