Christen in China

Wat inwoners in China doen, waar ze online geld aan uitgeven, met wie ze contact hebben en waarin ze geïnteresseerd zijn… de Chinese overheid houd haar burgers goed in de gaten. Hiervoor worden onder andere bewakingscamera’s met gezichtsherkenning ingezet, kunstmatige intelligentie en machine learning. Door de toenemende controle en beperkingen worden veel huiskerken gedwongen te stoppen met grote samenkomsten. Er zijn ook kerken die hun deuren noodgedwongen moeten sluiten.

Waarom worden christenen in China vervolgd?

Volgens de grondwet is China atheïstisch. De Communistische Partij ziet het christelijk geloof als westers en een bedreiging voor haar macht. De overheid wil burgers in het gareel houden, daarom wordt de greep op de samenleving, inclusief alle religieuze activiteiten, verstevigd. Communistische waarden worden via de media, het hoger onderwijs en zelfs in het buitenland aan de burgers gepropageerd. De overheid waarschuwt inwoners voor religieuze groeperingen en stimuleert hen om illegale religieuze activiteiten te rapporteren.  

Hoe is het leven voor christenen in China?

De Chinese kerk heeft het moeilijk. In veel regio’s in China worden christelijke activiteiten belemmerd. Vrijwel alle Chinese kerken staan onder druk om de communistische ideologie te onderwijzen. In sommige Chinese provincies is het zelfs zo dat kerkgebouwen verplicht communistische leuzen bij de ingang moeten presenteren. Er zijn invallen en sluitingen van kerken geweest, arrestaties van kerkleiders en christelijke materialen werden in beslag genomen. Daarbij kunnen christenen een politieke carrière wel vergeten.

Iedereen die een kerk bezoekt, wordt geregistreerd. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan mag je niet naar een kerk. Dat maakt het voor de jongste generatie erg moeilijk om meer over God te leren. Om niet op te vallen, komen steeds meer gelovigen in kleine groepen bijeen, anderen online. Dit laatste is echter moeilijk nu de Chinese autoriteiten scherper letten op online activiteiten.  

Christenen met een moslim-of boeddhistische achtergrond worden het zwaarst vervolgd. Zij riskeren bedreiging, fysieke mishandeling en kunnen worden gedwongen om terug te keren naar het oude geloof. 

Digitale christenvervolging

De digitale vervolging in China neemt toe. De Chinese bevolking staat onder toezicht, vooral burgers of groepen die een ‘potentiële bedreiging’ vormen. Hierdoor zijn Chinese christenen terughoudend. Met de lancering van een informatiezoeksysteem wordt de grip op geestelijk leiders, kerken en moskeeën versterkt. Een Chinese christen: “We letten op onze woordkeuze in tekst en gesprekken. We moeten artikelen meerdere keren redigeren voordat ze online kunnen. Accounts die zijn geblokkeerd na censuur, proberen we opnieuw op te zetten. Online kerkdiensten worden soms voortijdig afgebroken.” 

Het digitale controlemodel van China is aantrekkelijk voor andere autoritaire leiders in de wereld. Zo lijkt het Chinese model geëxporteerd te worden naar andere autoritair bestuurde landen als Turkije, Myanmar, Rusland en Azerbeidzjan.

Ontmoet Qi Ming*

“Mijn kerk is een van de meest invloedrijke kerken van het land. We komen samen, we bidden en verkondigen het evangelie. Door deze openlijke bediening voelde de overheid zich bedreigd. Ze moesten dit de kop indrukken, want anders zouden ze de controle kwijt zijn. Bij een inval door de Chinese overheid werden meer dan honderd mensen gearresteerd. Samen met mijn gezin vluchtte ik het land uit.” 

Qi Ming* (vanwege veiligheidsredenen niet zijn echt naam)

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in China door:  

  • verspreiding van christelijke materialen voor hindoe- en moslimbekeerlingen.  
  • discipelschaps- en leiderschapstrainingen  
  • trainingen om christenen te leren omgaan met vervolging 
Kaart van China

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 66%
Persoonlijk leven 78%
Familieverband 60%
Gemeenschapsleven 77%
Publieke ruimte 87%
Kerkelijk leven 96%

Soorten vervolging

  • communistische onderdrukking 
  • overheidswantrouwen 

Over China

Regio
Azië

Hoofdreligie
Atheïsme

Christelijke bevolking
96.700.000 (6,6%)

Regering
Door communistische partij geleide staat

Leider
President Xi Jinping

Kindervideo

Hoe vertel je kinderen op hun eigen niveau over christenvervolging? In deze kindervideo gaan ze samen met Levi en Hanna op pad in China. Zo leren ze al jong bidden! 

We dreigen generatie jongeren kwijt te raken

De Chinese overheid verbiedt jongeren onder de 18 jaar om naar de kerk te gaan. Tal van kerkgebouwen werden gesloopt. Toch gloort een signaal van verandering.

Bid voor China

Bid je mee voor christenen in China?  

  • Christenen in China hebben het moeilijk met de toezicht en strenge regelgeving vanuit de overheid. Wil je bidden dat ze ondanks deze beperkingen blijven vertrouwen op de Here God?  
  • Bid voor de jonge Chinese christenen. Bid dat er mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten en samen te groeien in het geloof.  
  • Dank voor de moed van Chinese gelovigen. Bid dat de kerk in China groeit, ondanks de toenemende vervolging. 

Nieuws uit China

Rivier Tumen 1 september 2023

China verscherpt bewaking langs grens Noord-Korea

China voert de bewaking van zijn grens met Noord-Korea fors op. Een complex netwerk van wachttorens, beveiligingscamera’s en andere apparatuur moet voorkomen dat Noord-Koreanen ongezien het land binnenkomen. Open Doors merkt de impact: “Vanuit Noord-Korea naar China reizen is zeer gevaarlijk en veel moeilijker geworden.” De verscherpte bewaking, die vooral zichtbaar is langs de oostgrens, maakt het voor Noord-Koreanen steeds moeilijker om hun autoritaire regime te ontvluchten. Ook humanitaire organisaties […]

Lees meer
Fietsende vrouw in China 12 juli 2023

Verplichte communistische leuzen bij religieuze gebouwen in Chinese provincie

Een contactpersoon van Open Doors in China meldde kortgeleden dat het Bureau voor Religieuze Zaken van de Chinese provincie Zhejiang heeft geëist dat alle religieuze organisaties bij de ingang van hun gebouwen borden plaatsen met de tekst “Houd van de communistische partij, houd van het land en houd van de religie” en “Streef naar de sinificering (verchinezing) van alle religies”. Zhejiang lijkt een soort pilot provincie te zijn voor dit […]

Lees meer
Kerkje in China 1 maart 2023

China voert digitale vervolging verder op

Met de lancering van een geavanceerd archiefsysteem legt China de godsdienstvrijheid verder aan banden. Open Doors spreekt van een onrustbarende ontwikkeling. Het informatiezoeksysteem was opgezet om boeddhistische en taoïstische geestelijken te ‘beschermen’ tegen fraude en nepnieuws. Binnenkort zullen echter ook katholieke, protestants/evangelische en islamitische geestelijken in het online archief te vinden zijn. De maatregel lijkt een uitvloeisel van de nieuwe godsdienstwet uit 2021, die internetgebruikers verplicht voortaan een vergunning aan […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven