Dat de Chinese overheid alle religies wil ‘verchinezen’ (dat wil zeggen: aanpassen aan de communistische stijl van de regering) is al langer bekend. De regerende Communistische Partij wil koste wat het kost voorkomen dat haar macht minder wordt. Daarom propageert ze de Chinese cultuur en blijft er weinig ruimte over voor minderheden zoals moslims en christenen.

De situatie voor christenen

De nieuwe beperkingen op internet, sociale media, non-profit organisaties en religies worden strikt in acht genomen en beperken de vrijheid van Chinezen op ernstige manier. En waar voorheen alleen kerken in de gaten werden gehouden die te groot werden of buitenlandse gasten ontvingen, houdt de regering tegenwoordig veel meer kerken in de gaten. Regelmatig worden kerken zelfs gesloten.

Als een boeddhistische of islamitische familie ontdekt dat iemand zich heeft bekeerd tot het christendom, doet ze er alles aan om hem terug te doen keren tot zijn oude religie. Hier komen vaak bedreigingen en fysiek geweld aan te pas. Ook kan een echtgenoot dreigen om van zijn of haar partner te scheiden. In andere gevallen rapporteren de gemeenschap of buren christelijke activiteiten bij de autoriteiten, die vervolgens actie ondernemen die te stoppen.

Ontmoet Grace

”Niets wees erop dat ze zouden komen. Plotseling kwamen er mensen mijn huis in, ze gingen zitten en ondervroegen me een dag lang. Later ontdekte ik dat ze mijn collega’s ook ondervraagd hadden. Ze hadden hen onder druk gezet om informatie te delen over mijn “religieuze activiteiten”. Hierdoor leek ik wel een crimineel!”

Grace

Voorbeelden van vervolging

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale kerken ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in China onder meer door:

  • de Chinese kerk op te roepen om vervolgde christenen (vooral hen met een islamitische of Tibetaanse achtergrond) te helpen
  • Bijbel- en discipelschapstraining aan te bieden
  • studiemateriaal te verspreiden
  • de Chinese kerk op te roepen om vervolgde christenen (vooral hen met een islamitische of Tibetaanse achtergrond) te helpen
  • Bijbel- en discipelschapstraining aan te bieden
  • studiemateriaal te verspreiden