China wil religie nog verder van het internet verdrijven. Veel Chinese christenen geven aan dat ze steeds creatiever moeten worden om nog online te kunnen samenkomen. De nieuwe wetgeving verbiedt religieuze content – dus ook boeddhistische of islamitische uitlatingen – als er geen vergunning is afgegeven. De strafmaat verschilt per regio.
De nieuwe regelgeving die inging in maart van dit jaar verplicht mensen een vergunning aan te vragen als ze online religieuze uitingen willen delen. In de praktijk is een dergelijke vergunning alleen beschikbaar voor ‘legale’ kerken als de Patriottische Drie-Zelf Beweging.
Creatiever communiceren
Nog voordat de wet in werking was getreden ontvingen partnerorganisaties van Open Doors al het verzoek eerdere uitlatingen terug te trekken en online berichtgeving te verwijderen. Dit terwijl ook in China de kerk meer en meer online samenkomt sinds de coronacrisis. De vrees dat christenen in China geen online bronnen meer mogen raadplegen, is werkelijkheid geworden. Chinese christenen geven aan dat ze steeds creatiever moeten communiceren. Ze gebruiken codetaal of werken om gevoelige trefwoorden heen om blokkering of verbanning van bekende platformen als WeChat te voorkomen.
“In verband met de censuur letten we scherper op woordkeuze in tekst en gesprekken”, zegt een plaatselijke contactpersoon van Open Doors. “We hebben de artikelen die we plaatsen meerdere keren moeten redigeren voordat ze online konden. Accounts die waren geblokkeerd na censuur hebben we geprobeerd opnieuw op te zetten, maar de nieuw aangemaakte accounts werden ook heel snel weer verbannen [door het sociale platform].”
In sommige provincies werden online kerkdiensten afgebroken, vermoedelijk nadat er bepaalde trefwoorden waren genoemd. “De maatregel is verontrustend. De gevolgen zijn nog onduidelijk, al zien we nu dat de toegang tot online religieuze content steeds meer afneemt. Toch blijven we zoeken naar manieren om online verbonden te blijven”, zegt een andere lokale bron van Open Doors.
Bijbel-app
Eind 2021 verdween onder druk van de Chinese overheid de Bijbel-app al uit de Apple-store. De tech-gigant gaf toen aan te willen voldoen aan de Chinese wetgeving. Tegelijkertijd zijn er signalen dat ook de geprinte Bijbels niet langer beschikbaar zijn voor de verkoop in China.
China staat op plek 17 van de Ranglijst Christenvervolging.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.