Vietnam verscherpt controle op religieuze activiteiten

Straatbeeld met communistische vlag in Vietnam

Vietnam neemt de rigide Chinese manier van overheidstoezicht op religieuze activiteiten over. Dat constateert Open Doors-onderzoeker Thomas Müller.

“Twee nieuwe verordeningen laten zonneklaar zien dat de communistische regering van Vietnam een voorbeeld neemt aan China, met dezelfde aanpak om de staatsveiligheid in beleidsdoelen voorop te zetten.” China dwingt kerken in de pas te lopen door strenge, nationalistische wetgeving en opdringerig cameratoezicht. Andere landen met een autoritair bestuur nemen dat voorbeeld over.

Besluitvorming

In Vietnam is op 30 maart het zogeheten Decreet 95 van kracht geworden. Dit decreet maakt het voor de regering eenvoudiger om religieuze organisaties en onderwijsinstellingen te sluiten. Met de maatregel vergroot Vietnam ook zijn greep op lokale en internationale fondsenwerving. Organisaties moeten elke wijziging in locatie en personeel onmiddellijk melden. “Hoe het praktisch uitpakt, staat nog te bezien, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de controle op religie is aangescherpt”, aldus Muller.

Richtlijn 24 gaat over het beschermen van Vietnams nationale veiligheid tegenover mensenrechtengroepen. De Vietnamese mensenrechtenorganisatie Project 88 constateerde dat religieuze minderheden, hoewel zij niet centraal staan in Richtlijn 24, toch door deze verordening worden getroffen. De overheid wil namelijk de activiteiten van het maatschappelijk middenveld en de implementatie van mensenrechten fors beperken.

Discriminatie

De mensenrechtengroepering verwacht dat de discriminatie van etnische en religieuze minderheden in Vietnam “blijft bestaan, zo niet toeneemt”. Zo zullen de autoriteiten optreden tegen de oprichting van vakbonden op basis van etnische afkomst of religie. Verder moet er een nationale cultuur komen die de culturele waarden van de Kinh-meerderheid verheft boven de culturen van etnische minderheden in het land. Negen op de tien Vietnamezen behoren tot de Kinh-stam.

Thomas Müller van Open Doors ziet de hardere lijn bevestigd. “Heel concreet heeft Vietnam twee in de Verenigde Staten gevestigde politieke organisaties van de Hmong (een etnische minderheid in Vietnam, red.) op de lijst van terroristische groeperingen gezet. De overwegend protestantse Hmong blijven dus volledig in het vizier van de autoriteiten. Het jaar 2023 liet zien dat activiteiten van de Hmong-kerken door de autoriteiten vaak worden opgevat als het nastreven van politieke doelen in plaats van dat de Hmong hun recht op vrijheid van godsdienst uitoefenen.”

35

Vietnam

Vietnam staat op plek 35 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Rivier Tumen 1 september 2023

China verscherpt bewaking langs grens Noord-Korea

China voert de bewaking van zijn grens met Noord-Korea fors op. Een complex netwerk van wachttorens, beveiligingscamera’s en andere apparatuur moet voorkomen dat Noord-Koreanen ongezien het land binnenkomen. Open Doors merkt de impact: “Vanuit Noord-Korea naar China reizen is zeer gevaarlijk en veel moeilijker geworden.” De verscherpte bewaking, die vooral zichtbaar is langs de oostgrens, maakt het voor Noord-Koreanen steeds moeilijker om hun autoritaire regime te ontvluchten. Ook humanitaire organisaties […]

Lees meer
Fietsende vrouw in China 12 juli 2023

Verplichte communistische leuzen bij religieuze gebouwen in Chinese provincie

Een contactpersoon van Open Doors in China meldde kortgeleden dat het Bureau voor Religieuze Zaken van de Chinese provincie Zhejiang heeft geëist dat alle religieuze organisaties bij de ingang van hun gebouwen borden plaatsen met de tekst “Houd van de communistische partij, houd van het land en houd van de religie” en “Streef naar de sinificering (verchinezing) van alle religies”. Zhejiang lijkt een soort pilot provincie te zijn voor dit […]

Lees meer
Kerkje in China 1 maart 2023

China voert digitale vervolging verder op

Met de lancering van een geavanceerd archiefsysteem legt China de godsdienstvrijheid verder aan banden. Open Doors spreekt van een onrustbarende ontwikkeling. Het informatiezoeksysteem was opgezet om boeddhistische en taoïstische geestelijken te ‘beschermen’ tegen fraude en nepnieuws. Binnenkort zullen echter ook katholieke, protestants/evangelische en islamitische geestelijken in het online archief te vinden zijn. De maatregel lijkt een uitvloeisel van de nieuwe godsdienstwet uit 2021, die internetgebruikers verplicht voortaan een vergunning aan […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven