Christen in Vietnam

Vietnam is een van de vijf overgebleven landen die nog steeds door een communistische partij worden geregeerd. De regering houdt toezicht op christelijke activiteiten en oefent grote druk uit op alle christenen. 

Waarom worden christenen in Vietnam vervolgd?

Alle christenen in Vietnam worden onderdrukt, vooral vanwege de sterk communistische overtuiging van de overheid. Historische christelijke gemeenschappen (zoals rooms-katholieke kerken) genieten een zekere mate van vrijheid, tenzij ze politiek actief worden. Evangelische en protestantse christenen, waarvan de meeste samenkomen in huiskerken, worden nauwlettend in de gaten gehouden en hebben te maken met discriminatie op verschillende niveaus van de overheid en de samenleving. 

Het verlaten van een traditioneel geloof (zoals het boeddhisme) wordt gezien als verraad en afwijzing van de cultuur en de gemeenschap. Christenen binnen etnische minderheden hebben het extra zwaar en worden het zwaarst vervolgd, niet alleen door de autoriteiten, maar ook door hun familie, vrienden en buren. 

Hoe is het leven voor christenen in Vietnam?

Vooral christenen die in plattelandsgebieden wonen hebben het zwaar. Zij worden bedreigd, gediscrimineerd, uitgesloten of aangevallen vanwege hun geloof. Niet alleen door autoriteiten, maar ook door familieleden. Dat gaat van het uitsluiten van noodhulp tot het vernietigen van gewassen en bedreigingen krijgen van je eigen man. Het komt ook voor dat huizen van christenen worden verwoest of hun gewassen vernietigd. 

Christelijke mannen zijn het doelwit van arrestatie en ontvoering, waardoor velen hun dorpen ontvluchten. Christelijke gevangenen worden hard behandeld en lijden onder fysiek geweld, om hen te dwingen hun christelijk geloof af te zweren.  

Wat doet Open Doors?

Open Doors werkt via lokale partners in Vietnam om vervolgde christenen te ondersteunen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het bieden van noodhulp en praktische hulp, ondersteuning bij pleitbezorging, verspreiden van christelijke middelen, leiderschaps- en discipelschapstrainingen en sociaaleconomische ontwikkelingsprojecten.

Kaart van Vietnam

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 43%
Persoonlijk leven 68%
Familieverband 56%
Gemeenschapsleven 74%
Publieke ruimte 83%
Kerkelijk leven 85%

Soorten vervolging

  • communistische onderdrukking
  • tribale vijandigheid
  • georganiseerde misdaad
  • overheidswantrouwen

Over Vietnam

Regio
Azië

Hoofdreligie
Boeddhisme

Christelijke bevolking
9.635.000 (9,7%)

Regering
Communistische staat

Leider
President Võ Văn Thưởng

Bid voor Vietnam

Zonder gebed staan jouw Vietnamese broers en zussen alleen. Omring jij ze met een muur van gebed?

  • Dank God dat de kerk groeit onder minderheidsgroepen in Vietnam. Bid dat nieuwe gelovigen groeien in geloof en vrijmoedigheid.
  • Bid om bescherming voor vrouwen in noordelijke provincies die kwetsbaar zijn voor mensenhandel.
  • Bid dat leiderschaps- en discipelschapstrainingen de christenen versterken.

Nieuws uit Vietnam

Huis in Vietnam 15 juni 2023

Verstoring viering wijst op hardere houding Vietnam

Lokale politieagenten en autoriteiten hebben in maart een priester onder druk gezet om een katholieke mis in een dorp in de centrale hooglanden van Vietnam te stoppen. Beelden daarvan kwamen deze week via social media naar buiten.  Vietnam haalt tegenover kerken de teugels strakker aan. Zo heeft de Vietnamese regering een wet aangenomen die kerken verplicht activiteiten te laten registreren. Zonder vergunning zijn samenkomsten illegaal en kan de overheid ingrijpen. […]

Lees meer
Vietnamese weduwe 17 juni 2021

Vietnamese weduwe gemolesteerd na bekering

Foom (40)*, een christelijke weduwe in Vietnam, heeft rugletsel opgelopen toen ze werd aangereden door een brommer terwijl ze van de kerk naar huis liep. De dader was haar buurman en dezelfde persoon die haar in elkaar heeft geslagen na haar bekering in 2019. De predikant van Foom heeft het incident gerapporteerd bij de lokale autoriteiten en hen gevraagd actie te ondernemen. Hij vermoedt dat er opzet in het spel was […]

Lees meer
Vietnam verkeer 7 juni 2021

Kerk in Vietnam aangepakt om verspreiding coronavirus

Vietnam heeft te maken met een nieuwe uitbraak van Covid-19. Dagelijks registreert het land honderden nieuwe besmettingen. In enkele gevallen krijgen kerken daarvan de schuld. Ho Chi Minh City (het vroegere Saigon), de grootste stad van het land, is volledig in lockdown. Ook andere gebieden zijn volledig afgesloten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de tweede helft van mei gold er een verbod op bijeenkomsten van meer […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven