Christen in Turkije

In Turkije, waar president Erdogan aan de macht is, zijn de nationalisme en islam sterk met elkaar verbonden. Iedereen die geen moslim is, wordt kritisch bekeken. Heb je je vanuit de islam bekeerd tot het christelijk geloof? Dan rijst de vraag al snel of je wel een loyale Turk bent. Ook buitenlandse christenen die in Turkije wonen, moeten tegenwoordig op hun hoede zijn. 

Waarom worden christenen in Turkije vervolgd?

Al sinds de eerste eeuw leven er christenen in de regio die we nu Turkije noemen. Honderd jaar geleden was zelfs een kwart van de inwoners christen. Maar dat aantal is fors gedaald: vandaag de dag vormen christenen een kleine minderheid in dit land.  

Officieel is Turkije een seculiere staat, maar de islamisering trekt ook in Turkije door. Die beweging kreeg een impuls na de mislukte staatsgreep van 2016. De Turkse grondwet beperkt de vrijheid van religie, bevordert het Turkse nationale karakter en plaatst de soennitische islam boven alle andere religieuze stromingen. 

Hoewel bekering tot het christendom juridisch niet verboden is, worden bekeerlingen door hun familie en de gemeenschap onder druk gezet om terug te keren naar de islam. Sommige christenen voelen zich daarom gedwongen een dubbelleven te leiden en hun bekering te verbergen. Als hun bekering wordt ontdekt, kan er worden gedreigd met echtscheiding en het verlies van erfrechten.  

De regering richt zich tegenwoordig ook op buitenlandse (westerse) christenen. Zo zijn er al tientallen buitenlandse christenen met een Turkse partner het land uitgezet. Ze worden ervan verdacht een bedreiging te zijn voor de nationale veiligheid. 

Hoe is het leven voor christenen in Turkije?

Wie openlijk zijn geloof belijdt, kan rekenen op maatschappelijk verzet. Dat geldt vooral in het binnenland van Turkije, waar de islamitische gemeenschap vaak conservatiever is. Werk vinden kan moeilijk zijn. Christelijke sollicitanten worden vaak afgewezen vanwege hun overtuiging.  

Bekeerlingen met een islamitische achtergrond vormen de meest kwetsbare groep. Door hun bekering is de familie-eer aangetast. Deze christenen worden, soms op geweldadige wijze, onder druk gezet om terug te keren tot de islam. Met name tegen vrouwen wordt (seksueel) geweld gebruikt.  
Ook worden er regelmatig kerken beschadigd, ontheiligd of omgebouwd tot moskeeën.  

Ontmoet Hans-Jurgen Louven

Hans-Jurgen Louven werd gedwongen Turkije te verlaten. “De enige reden die ik voor mijn gedwongen vertrek kan bedenken, is dat we christen zijn en dat we ons geloof soms hebben gedeeld met de lokale bevolking.” 

Hans-Jurgen Louven

Wat doet Open Doors in Turkije?

Open Doors ondersteunt Perzisch-sprekende vluchtelingen door de wereldwijde kerk op te roepen om te bidden.

Kaart van Turkije

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 34%
Persoonlijk leven 77%
Familieverband 69%
Gemeenschapsleven 71%
Publieke ruimte 78%
Kerkelijk leven 69%

Soorten vervolging

  • religieus nationalisme
  • islamitische onderdrukking
  • overheidswantrouwen 
  • etnische vijandigheid

Over Turkije

Regio
Azië

Hoofdreligie
Islam 

Christelijke bevolking
171.000 (0,2%)

Leider
President Recep Tayyip Erdogan 

Biddend zingen

‘De Heer is mijn Herder’. Teksten uit de Bijbel hebben veel kracht. Zing jij dit lied biddend mee met je vervolgde broer en zussen in gedachten?  

Bid voor christenen in Turkije

  • Bid om bescherming van bekeerlingen, dat ze niet vervolgd worden door hun familie en gemeenschap. 
  • Bid om een rechtvaardige behandeling van Turkse christenen door de regering. Bid dat de overheid zal inzien dat christenen gelijkwaardig zijn aan andere Turken. 
  • Dank God dat Hij niet loslaat wat Hij begint en dat hij ook de kerk in Turkije blijft bouwen. 

Nieuws uit Turkije

13 februari 2023

Zestien Syrische kerken helpen slachtoffers aardbeving

Open Doors breidt haar hulp aan kerken die overlevenden van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië helpen uit. Ten minste zestien kerken in Noord-Syrië vangen vele slachtoffers op, waarbij nauw wordt samengewerkt met andere hulporganisaties. De omvang van de ramp is immens. Er zijn meer dan 33.000 mensenlevens te betreuren en de hoop dat er nog overlevenden onder het puin gevonden worden is miniem. Daarnaast zijn er zeker 80.000 gewonden, …

Zestien Syrische kerken helpen slachtoffers aardbeving Lees verder »

Lees meer
9 februari 2023

Syrische kerken helpen 7.000 mensen

Kerken in Noord-Syrië bieden nachtelijk onderdak aan voor inmiddels 7.000 overlevenden van de aardbevingsramp die afgelopen maandag Turkije en Syrië trof. Het totale dodental is al opgelopen tot een schrikbarende 21.000, en niet uitgesloten is dat het aantal nog flink stijgt. In Aleppo en Latakia zoeken mensen naar een veilige plek om te overnachten. Kerken hebben hun deuren geopend, zodat ontheemde inwoners een slaapplek kunnen vinden. Er is nu plaats …

Syrische kerken helpen 7.000 mensen Lees verder »

Lees meer
7 februari 2023

‘In onze pyjama’s zijn we naar buiten gevlucht’

Open Doors komt in actie voor de slachtoffers van de aardbeving maandagochtend in Turkije en Syrië. Verschillende kerken in Syrië hebben hun deuren geopend als veilige overnachtingsplek voor getroffen burgers. Open Doors zorgt ervoor dat de kerken dekens en voedselpakketten krijgen.  In Aleppo en Latakia hebben meerdere kerken slaapplekken ingericht. In de eerste nacht na de ramp vonden daar al honderden mensen opvang en onderdak. Lokale partners van Open Doors, …

‘In onze pyjama’s zijn we naar buiten gevlucht’ Lees verder »

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven