Turkse kerkleiders vragen om gebed na aanslag " />

Turkse kerkleiders vragen om gebed na aanslag 

De Heilige Maria-kerk in Istanbul was doelwit van een aanslag

Kerkleiders vragen om gebed na de moord op Tuncer Cihan door twee extremisten in de katholieke Heilige Maria-kerk in de Turkse metropool Istanbul. 

Tuncer Cihan werd afgelopen zondag gedood door twee extremisten in de Heilige Maria-kerk in Istanbul. Twee gemaskerde schutters drongen tijdens de ochtendmis het gebouw binnen. Eerst vuurden de twee mannen schoten in de lucht en schoten vervolgens Tuncer neer, een regelmatige bezoeker van de kerk sinds december. Ook vielen er gewonden. 

De Turkse autoriteiten reageerden snel en arresteerden zondagavond laat twee verdachten, terwijl bij alle kerken in de stad de politie voor bescherming kwam. Volgens een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de aangehouden personen een Rus en een Tadzjiek, gelieerd aan de Islamitische Staat (IS).  

Vaker doelwit 

De nieuwsdienst Amaq, spreekbuis van IS, verklaarde dat de aanval was uitgevoerd als reactie op een oproep van IS-leiders om Joden en christenen aan te vallen. De katholieke kerk, gebouwd in 1698, is al vaker aangevallen. In 2006 stonden de kreet ‘Katholieken wegwezen’ op de muur gekalkt en in 2015 werd er een molotovcocktail in de tuin van de kerk gegooid. 

Veel Turkse functionarissen hebben hun medeleven betuigd, onder wie president Erdoğan. De Turkse president belde persoonlijk naar de dienstdoende priester van Santa Maria, pater Anton Bulai. Leiders in de katholieke gemeenschap van Istanbul zijn dankbaar dat de autoriteiten snel hebben gereageerd en hun medeleven hebben betuigd. 

Michael Bosch, onderzoeker bij Open Doors, zei dat de aanval de christelijke gemeenschap heeft geschokt, “zowel de historische christelijke gemeenschappen als de protestantse kerken. Veel christenen maken zich zorgen over hun eigen veiligheid. In december vorig jaar arresteerden de autoriteiten 32 mensen die tot IS zouden behoren. Deze aanval, opgeëist door IS, laat zien dat het geen loos dreigement was.”

Om voor te bidden:  

  • Bid dat er geen angst zal heersen onder de congregatie en dat de christelijke gemeenschap in Turkije eensgezind zal reageren. 
  • Bid dat Gods vrede in plaats van haat de harten van Tuncers familie en vrienden zal vullen. 
  • Vraag God om Turkije te bewaren voor nog meer aanslagen op kerken. 
50

Turkije

Turkije staat op plek 50 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
De kerk in Kasindi Lubiriha viert jaar na aanslag weer feest 18 januari 2024

Congolese kerk viert jaar na aanslag toch weer feest

Ondanks een bloedige bomaanslag en angst voor terreur groeit een kleine kerk in het onrustige oosten van de Democratische Republiek Congo. “We hebben vijftien nieuwe gelovigen gedoopt, kerkelijke ambtsdragers bevestigd en de eerste steen gelegd voor een martelarenmonument.” In het door groene heuvels omgeven Kasindi Lubiriha, niet ver van de grens met Oeganda, vierden zondag 15 januari honderden christenen feest. Op exact dezelfde plek waar vorig jaar vijftien christenen waren […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven