78 expats toegang tot Turkije ontzegd vanwege hun geloof" />

78 expats toegang tot Turkije ontzegd vanwege hun geloof

Biddende christenen in Turkije

In drie jaar tijd kregen 78 buitenlandse christenen een uitzettingsbevel of inreisverbod van Turkije. Dat blijkt uit het nieuwe rapport over mensenrechtenschendingen van de Vereniging van Protestantse Kerken in Turkije. Velen van hen zijn uitgezet op de verdenking een bedreiging te zijn voor de nationale veiligheid.

In totaal trof het beleid van de Turkse overheid bijna 200 mensen, omdat ook partners en kinderen geraakt werden. Het rapport stelt: “Als iemand onverwacht een inreisverbod krijgt, zorgt dit voor een chaotische situatie binnen een gezin. Het kan zelfs de eenheid van een gezin verbreken.” Vier van de gedupeerden stapten naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om hun zaak aan te kaarten.

Beperkingen

Veel kerken in Turkije worden geleid door lokale christenen. De kerk blijft echter afhankelijk van buitenlandse inbreng als het gaat om het opleiden van mensen en breder religieus onderwijs. Dat wordt de kerk echter onmogelijk gemaakt onder de huidige wetgeving.

Het VN- Mensenrechtencomité sprak zijn zorgen al uit over de situatie in Turkije in augustus 2021. Ook het gebrek aan plaatsen om als kerk samen te komen werd aangekaart. Het registratieproces wordt bemoeilijkt en de zoektocht naar geschikte gebouwen is erg lastig. Van de 186 kerken die aangesloten zijn bij de Verenging van Protestantse Kerken, komen er maar tien bijeen in een officieel kerkgebouw. De rest is aangewezen op het gebruik van andere gebouwen.

Vals beeld

De druk op de christelijke gemeenschap neemt geleidelijk toe in Turkije, blijkt uit onderzoek van Open Doors. “In Turkije wordt de islam verbonden aan sterk nationalistisch denken”, zegt Michael Bosch, die onderzoek doet voor de Ranglijst Christenvervolging. “Het wantrouwen tegen christenen is groot. Inlichtingendiensten rekruteren informanten binnen de protestantse gemeenschap.” Ook gebruikt de overheid digitale platformen om een vals beeld te schetsen van zogenaamde fundamentalistische christenen. Dit zorgt voor meer hatelijke uitlatingen, zowel in het openbaar als online.

Turkije staat op plaats 42 in de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Verwoesting in Aleppo na de aardbeving 5 februari 2024

‘Psychisch hebben we nog steeds littekens’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die precies een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. De hulp was een ‘blessing in disguise’, die van de ramp toch ook een zegen maakte. Maar niet voor iedereen.  Hoewel vrijwel alle herstelwerkzaamheden een groot succes waren voor veel christelijke gezinnen in […]

Lees meer
Na de aardbeving werden veel Syrische huizen weer hersteld 1 februari 2024

‘De kerk was Gods hand op aarde’ 

Na de rampzalige aardbeving van 6 februari 2023, die een jaar geleden Syrië en Turkije trof, heeft Open Doors duizenden christelijke gezinnen ondersteund. Via een lokale partner kregen deze families financiële steun, tijdelijke huisvesting en noodhulp. Het was een ‘blessing in disguise’ die van de ramp toch een zegen maakte. Het gezin van Riad ervoer dat de kerk “Gods hand op aarde” is.   In de donkere, smalle straten van Aleppo, […]

Lees meer
De Heilige Maria-kerk in Istanbul was doelwit van een aanslag 30 januari 2024

Turkse kerkleiders vragen om gebed na aanslag 

Kerkleiders vragen om gebed na de moord op Tuncer Cihan door twee extremisten in de katholieke Heilige Maria-kerk in de Turkse metropool Istanbul.  Tuncer Cihan werd afgelopen zondag gedood door twee extremisten in de Heilige Maria-kerk in Istanbul. Twee gemaskerde schutters drongen tijdens de ochtendmis het gebouw binnen. Eerst vuurden de twee mannen schoten in de lucht en schoten vervolgens Tuncer neer, een regelmatige bezoeker van de kerk sinds december. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven