Christenen in het noorden van Syrië zijn ongerust over een dreigende Turkse inval. De Turkse president Erdogan heeft een militaire ‘zuiveringsoperatie’ aangekondigd tegen de Koerdische YPG in het gebied. Bijna dagelijks zijn er beschietingen, die ook christenen treffen.
De kerk Mar Sawa in het dorp Tal Tawil raakte zaterdag 28 mei zwaar beschadigd door een bombardement. Het overwegend christelijke dorp in het noorden van Syrië is bijna verlaten, maar met de kans op een (nieuwe) Turkse invasie zullen christenen waarschijnlijk niet snel naar huis terugkeren.
Op Facebook worden foto’s gedeeld van de beschadigde kerk in Tal Tawil. Volgens onze partnerorganisatie in Syrië zijn deze beelden echt. “In die regio hebben ze regelmatig aanvallen van de (bondgenoten van) de Turkse strijdkrachten. De kerk werd geraakt door mortiergranaten en een raket”, zegt een van de medewerkers. Volgens het Facebook-bericht is de kerk beschadigd door de ‘Turkse bezetter en zijn huurlingen’. Ook huizen zijn beschadigd.
‘Veilige’ zone
Het dorp ligt aan de vruchtbare rand van de Khabur-rivier. Veel van de dorpen in dat gebied zijn christelijke dorpen, traditioneel bewoond door Assyrische christenen. “Er zijn nu heel weinig christenen, velen zijn de afgelopen jaren vertrokken”, zegt de medewerker.
De meeste christenen zijn gevlucht naar Tel Tamr, tien kilometer naar het oosten, de centrale plaats in die regio. “Mensen in het gebied horen dagelijks over de dreiging van een Turkse invasie. Er is een reële angst dat als dit gebeurt. Het hele christelijke gebied zal zich in de zogenaamde ‘veilige’ zone van de Turkse strijdkrachten zal bevinden. Ze ervaren die aanwezigheid als een bedreiging.”
Syriërs vrezen dat het Turkse leger en zijn geallieerde milities inderdaad zullen proberen een ander deel van Noord-Syrië te bezetten, zoals president Erdogan van Turkije liet doorschemeren. In juni 2016 vielen Turkse troepen de Al-Bab-regio binnen, begin 2018 volgde de Afrin-regio in het noordwesten van Syrië en in oktober 2019 marcheerden Turkse eenheden richting Idlib.
Turkije ziet de Syrisch-Koerdische militie YPG als een terreurbeweging en wil die verdrijven uit het grensgebied. In een bufferzone van dertig kilometer op Syrisch grondgebied wil Ankara vervolgens een groot deel van de bijna vier miljoen Syrische vluchtelingen terugsturen. Dat zal grote gevolgen hebben voor de christelijke gemeenschap in de Khabur-regio.
Om voor te bidden:
- Bid voor de christenen in Noord-Syrië, die in angst zitten over een militair optreden van het Turkse leger.
- Bid of de Here God zorgt voor bewaring ondanks de dagelijkse beschietingen. Vraag of Hij weer vrede en rust brengt voor de bevolking.
- Bid voor de vele inwoners die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld en voor wie hun toekomst onzeker is.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.