Christen in Colombia

Het geweld tegen christenen in Colombia is hevig. Guerrillastrijders en criminele groeperingen hebben het in veel regio’s voor het zeggen. Omdat christenen zich uitspreken tegen geweld, corruptie en pleiten voor vrede, worden zij aangevallen.

Christelijke kinderen lopen gevaar te worden ontvoerd en kerkleiders worden bedreigd, aangevallen en soms zelfs vermoord. De Colombiaanse regering treedt hier niet tegenop; sterker nog, de overheid wil het verstoren van kerkdiensten niet langer strafbaar stellen.

Waarom worden christenen in Colombia vervolgd?   

Colombia worstelt al jaren met corruptie en criminaliteit. Criminele organisaties, die worden gefinancierd door drugs-, wapen- en mensenhandel, hebben het er voor het zeggen. Zij zien de kerk als een bedreiging voor hun macht en stabiliteit, vooral wanneer kerkleiders publiekelijk opkomen voor vrede en mensenrechten. Dit brengt hun illegale activiteiten in gevaar.

Daarnaast kunnen christenen, onder wie bekeerlingen, door eigen gemeenschappen worden vervolgd. In Colombia zijn 115 inheemse groepen – met eigen tradities en gewoonten. Christenen die breken met deze rituelen, kunnen worden gearresteerd, mishandeld, bedreigd of worden verjaagd. 

Hoe is het leven voor christenen in Colombia?  

De intolerantie tegenover het christendom neemt toe. Christenen die in inheemse gemeenschappen openlijk spreken over hun geloof, kunnen worden beschuldigd van ‘discriminatie en haatzaaiende uitlatingen’. Om deze reden verzwijgen sommige christenen hun geloof.

Op het platteland gebruiken gewapende groepen seksueel geweld als oorlogs- en terreurwapen. Bendeleiders richten zich op de kinderen van christelijke gezinnen en proberen hen te rekruteren of te ontvoeren om de kerk te ondermijnen. Eenmaal gerekruteerd worden jongeren gedwongen deel te nemen aan drugshandel, misbruik en moord. Voor meisjes kan betrokkenheid bij gewapende groepen leiden tot verkrachting, mensenhandel of gedwongen prostitutie.

Ontmoet Valentina

“Toen ik twaalf jaar oud was, ging ik naar een opvanghuis. Het was thuis niet meer veilig. In het begin was ik verdrietig, omdat ik mijn familie miste. Nu maak ik me zorgen om mijn familieleden thuis, omdat ze bedreigingen krijgen vanwege hun geloof.” 

Valentina

Valentina verhuisde naar een opvanghuis dat steun krijgt van Open Doors.

Wat doet Open Doors?  

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Colombia door: 

 • scholingsprogramma’s voor kinderen. 
 • het verspreiden van Bijbels en christelijke (trainings)materialen. 
 • traumazorg. 
 • noodhulp.  
 • sociaaleconomische projecten.  
Kaart van Colombia

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 84%
Persoonlijk leven 66%
Familieverband 51%
Gemeenschapsleven 77%
Publieke ruimte 68%
Kerkelijk leven 62%

Soorten vervolging

 • tribale vijandigheid  
 • georganiseerde misdaad en corruptie 
 • seculiere intolerantie 

Over Colombia

Regio
Latijns-Amerika

Hoofdreligie
Christendom

Christelijke bevolking
49.079.000 (95,0%)

Leider
President Gustavo Petro 

Getuigenis

Zodra de Colombiaanse Reina* oud genoeg is om met geweer en rugzak dagenlang door de jungle te kunnen lopen, wordt ze gerekruteerd door guerrillastrijders. Totdat ze droomt over Jezus. 

Bid voor Colombia

Christenen in Colombia zijn op hun hoede. Ze kunnen worden aangevallen om hun geloof. Zelfs kinderen zijn hier bang voor. Bid je mee voor deze vervolgde broers en zussen? 

 • Bid dat God Colombia bevrijdt van al het geweld, bid om vrede.  
 • Kerkleiders die zich uitspreken tegen corruptie en misdaad worden bedreigd. Bid dat ze kracht putten uit Gods Woord en dat Hij hen beschermt. 
 • Bid je mee voor het werk van Open Doors? Een van de projecten is gericht op het beschermen van christelijke kinderen. Bid dat zij de liefde van God ervaren in hun leven. 

Nieuws uit Colombia

Mensen op boot in Colombia 9 augustus 2023

Kerkleiders in Colombia ernstig gewond bij aanslag

Twee kerkleiders in Colombia zijn ernstig gewond geraakt bij een schietpartij. De pastors waren het doelwit van een criminele groepering. De twee katholieke voorgangers werden afgelopen maand onder vuur genomen, nadat ze een mis hadden opgedragen in het dorp Esmeralda. Het dorp ligt in het departement Cauca, een streek die als een van de meest gewelddadige in Colombia wordt beschouwd. Misdaadbendes hebben het voorzien op priesters, predikanten en etnische leiders […]

Lees meer
Kerk Bogota 26 april 2023

Colombia wil af van straf op verstoring kerkdiensten

Christenen in Colombia zijn niet gerust over een plan van de regering om de druk op het gevangeniswezen te verlichten. Zo wil de Colombiaanse overheid onder meer het verstoren van kerkdiensten niet langer strafbaar stellen. Ook andere overtredingen die de vrijheid van godsdienst schenden, zouden uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt kunnen worden, zo staat in het wetsvoorstel. Er zouden weinig van dit soort overtredingen voorkomen, menen de opstellers. Met […]

Lees meer
Maarten Dees en Stephanie van der Horst 1 februari 2023

Family7 doneert ton aan kindercentrum

De decemberactie van Family7 voor een kindercentrum in Colombia heeft 102.647 euro opgebracht. Het bedrag is deze week symbolisch overhandigd aan Maarten Dees, directeur van Open Doors Nederland. Het centrum biedt een veilige schuilplaats aan kinderen van voorgangers die om hun geloof worden vervolgd en bedreigd. Open Doors steunt dit kindercentrum. Met de actie kan het kindercentrum de opvang en huisvesting uitbreiden.Family7-directeur Stephanie van der Horst, die de kinderen zelf […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Laura

‘Ik wilde graag ergens veilig wonen’

Als op een dag een guerrillastrijder hun huis binnenkomt, verstoppen Laura*, haar moeder en zusjes zich. Want ze weten dat hij niets goed in de zin heeft. Verstopt in een slaapkamer begint hun moeder te bidden. De man opent deur na deur. Maar de deur naar hun schuilplaats blijft gesloten. Een wonder! Laura (22) uit Colombia groeide op in een christelijk gezin. Met haar zes broers en zussen vormen ze […]

Lees het verhaal
Timoteo

‘Ik ben niet bang voor guerrillastrijders’

Op het moment dat de familie van de Colombiaanse Timóteo christen werd, nam de hele familie afscheid van een aantal animistische rituelen. Maar het nieuwe geloof en de daarbij horende nieuwe gewoontes vielen bij de rest van hun inheemse stam niet goed. De opa en vader van Timóteo weten allebei wat het is om een prijs te betalen voor je geloof. Ze werden vervolgd, bedreigd en zelfs vergiftigd. Toch gaven […]

Lees het verhaal
Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven