Christen in Colombia

Colombia is acht plekken gestegen op de ranglijst ten opzichte van 2022. Dit komt vooral omdat het geweld tegen christenen hevig is toegenomen. Guerrillagroepen en criminele bendes hebben het in veel regio’s van het land voor het zeggen. Met name kerkleiders en kinderen uit christelijke gezinnen op het Colombiaanse platteland zijn het doelwit van geweld, afpersing en ontvoering. Zij worden vervolgd door hun eigen gemeenschappen.

Zo worden er regelmatig kerkleiders aangevallen en kerkdiensten verstoord. De regering doet er niks aan. Sterker nog, de Colombiaanse overheid wil onder meer het verstoren van kerkdiensten niet langer strafbaar stellen

Waarom worden christenen in Colombia vervolgd?   

Criminele organisaties zien de kerk als een bedreiging voor hun macht en stabiliteit, vooral wanneer kerkleiders zich uitspreken tegen geweld en corruptie en pleiten voor vrede. Dit leidt ertoe dat kerkleiders worden bedreigd, lastiggevallen en zelfs vermoord. 

Hoe is het leven voor christenen in Colombia?  

Op het platteland gebruiken gewapende groepen seksueel geweld als oorlogs- en terreurwapen. Bendeleiders richten zich op de kinderen van christelijke gezinnen en proberen hen te rekruteren of te ontvoeren om de kerk te ondermijnen. Eenmaal gerekruteerd, worden jongeren gedwongen deel te nemen aan drugshandel, misbruik en moord. Voor meisjes kan betrokkenheid bij gewapende groepen leiden tot verkrachting, mensenhandel of gedwongen prostitutie. 

Ontmoet Valentina

“Toen ik twaalf jaar oud was, ging ik naar een opvanghuis. Het was thuis niet meer veilig. In het begin was ik verdrietig, omdat ik mijn familie miste. Nu maak ik me zorgen om mijn familieleden thuis, omdat ze bedreigingen krijgen vanwege hun geloof.” 

Valentina

Valentina verhuisde naar een opvanghuis dat steun krijgt van Open Doors.

Wat doet Open Doors in Colombia?  

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Colombia door: 

 • scholingsprogramma’s voor kinderen 
 • het verspreiden van Bijbels en christelijke (trainings)materialen 
 • traumazorg 
 • noodhulp  
 • sociaaleconomische projecten  
Kaart van Colombia

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 92%
Persoonlijk leven 71%
Familieverband 53%
Gemeenschapsleven 78%
Publieke ruimte 68%
Kerkelijk leven 62%

Soorten vervolging

 • tribale vijandigheid  
 • georganiseerde misdaad en corruptie 
 • seculiere intolerantie 

Over Colombia

Regio
Latijns-Amerika

Hoofdreligie
Christendom

Christelijke bevolking
49.002.000 (95,1%)

Leider
President Gustavo Petro 

Getuigenis

Zodra de Colombiaanse Reina* oud genoeg is om met geweer en rugzak dagenlang door de jungle te kunnen lopen, wordt ze gerekruteerd door guerrillastrijders. Totdat ze droomt over Jezus. 

Bid voor Colombia

Christenen in Colombia zijn op hun hoede. Ze kunnen worden aangevallen om hun geloof. Zelfs kinderen zijn hier bang voor. Bid je mee voor deze vervolgde broers en zussen? 

Lieve Vader, we bidden voor Uw vrede en gerechtigheid in Colombia, in plaats van geweld en misdaad. Dank U voor de moed van Uw volgelingen, die zich uitspreken tegen het geweld van de criminele bendes om hen heen. Dank U ook voor hen die U trouw blijven ondanks de afwijzing van hun eigen gemeenschappen. We bidden voor kracht, moed en vreugde voor elk van hen. Amen. 

 • Bid om Gods kracht voor pastors die voortdurend bedreigingen krijgen van criminele bendes. Bid om vrede en rust als er zelfs gedreigd wordt met aanvallen op hun vrouw en kinderen. 
 • Bid voor lokale partners van Open Doors als ze christenen toerusten en ondersteunen.  
 • Bid dat nieuwe gelovigen uit inheemse stammen of criminele bendes tot licht zijn voor anderen uit hun omgeving, zodat er als het ware ‘stromen van levend water’ uit hen vloeien.  

Nieuws uit Colombia

9 augustus 2023

Kerkleiders in Colombia ernstig gewond bij aanslag

Twee kerkleiders in Colombia zijn ernstig gewond geraakt bij een schietpartij. De pastors waren het doelwit van een criminele groepering. De twee katholieke voorgangers werden afgelopen maand onder vuur genomen, nadat ze een mis hadden opgedragen in het dorp Esmeralda. Het dorp ligt in het departement Cauca, een streek die als een van de meest gewelddadige in Colombia wordt beschouwd. Misdaadbendes hebben het voorzien op priesters, predikanten en etnische leiders …

Kerkleiders in Colombia ernstig gewond bij aanslag Lees verder »

Lees meer
26 april 2023

Colombia wil af van straf op verstoring kerkdiensten

Christenen in Colombia zijn niet gerust over een plan van de regering om de druk op het gevangeniswezen te verlichten. Zo wil de Colombiaanse overheid onder meer het verstoren van kerkdiensten niet langer strafbaar stellen. Ook andere overtredingen die de vrijheid van godsdienst schenden, zouden uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt kunnen worden, zo staat in het wetsvoorstel. Er zouden weinig van dit soort overtredingen voorkomen, menen de opstellers. Met …

Colombia wil af van straf op verstoring kerkdiensten Lees verder »

Lees meer
1 februari 2023

Family7 doneert ton aan kindercentrum

De decemberactie van Family7 voor een kindercentrum in Colombia heeft 102.647 euro opgebracht. Het bedrag is deze week symbolisch overhandigd aan Maarten Dees, directeur van Open Doors Nederland. Het centrum biedt een veilige schuilplaats aan kinderen van voorgangers die om hun geloof worden vervolgd en bedreigd. Open Doors steunt dit kindercentrum. Met de actie kan het kindercentrum de opvang en huisvesting uitbreiden.Family7-directeur Stephanie van der Horst, die de kinderen zelf …

Family7 doneert ton aan kindercentrum Lees verder »

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Laura

‘Ik wilde graag ergens veilig wonen’

Als op een dag een guerrillastrijder hun huis binnenkomt, verstoppen Laura*, haar moeder en zusjes zich. Want ze weten dat hij niets goed in de zin heeft. Verstopt in een slaapkamer begint hun moeder te bidden. De man opent deur na deur. Maar de deur naar hun schuilplaats blijft gesloten. Een wonder! Laura (22) uit Colombia groeide op in een christelijk gezin. Met haar zes broers en zussen vormen ze …

‘Ik wilde ergens wonen waar ik me veilig voelde’ Lees verder »

Lees het verhaal
Timoteo

‘Ik ben niet bang voor guerrillastrijders’

Op het moment dat de familie van de Colombiaanse Timóteo christen werd, nam de hele familie afscheid van een aantal animistische rituelen. Maar het nieuwe geloof en de daarbij horende nieuwe gewoontes vielen bij de rest van hun inheemse stam niet goed. De opa en vader van Timóteo weten allebei wat het is om een prijs te betalen voor je geloof. Ze werden vervolgd, bedreigd en zelfs vergiftigd. Toch gaven …

‘Ik ben niet bang voor guerrillastrijders’ Lees verder »

Lees het verhaal
Scroll naar boven