Laura

‘Ik wilde ergens wonen waar ik me veilig voelde’

Als op een dag een guerrillastrijder hun huis binnenkomt, verstoppen Laura*, haar moeder en zusjes zich. Want ze weten dat hij niets goed in de zin heeft. Verstopt in een slaapkamer begint hun moeder te bidden. De man opent deur na deur. Maar de deur naar hun schuilplaats blijft gesloten. Een wonder!

Laura (22) uit Colombia groeide op in een christelijk gezin. Met haar zes broers en zussen vormen ze een hecht gezin. Haar vader is voorganger. In de regio waar Laura woonde, maken guerrillastrijders de dienst uit.

De onvrede over en haat tegen voorgangers en christelijke leiders was (en is) groot.

“Ik was nog klein, maar herinner me dat onze kerk dicht moest. En ook alle andere kerken.” De aanwezigheid van gewapende strijders en het gevaar voor bommen, maakte het dagelijks leven onveilig. Haar vader werd regelmatig afgeperst en bedreigd. De onvrede over en haat tegen voorgangers en christelijke leiders was (en is) groot.

De houding van haar vader inspireerde Laura om te blijven geloven in de Here Jezus. “Mijn vader was niet bang. Hij ging door met zijn werk. Dat te zien, zijn onverschrokkenheid en de blijdschap, gaf mijn geloof een boost”, vertelt Laura als ze terugdenkt aan de moeilijke momenten.

Niet bang

In haar tienerjaren werd Laura gepest op school. Haar schoolspullen werden verstopt en ze kreeg de schuld van dingen die verkeerd gingen. “Het was een seculiere school en als ik niet mee wilde doen met bepaalde activiteiten, dan werd ik gepest.” Het waren zware en eenzame jaren voor Laura. Het jaar voordat haar ouders haar naar het opvanghuis stuurden, bad Laura om een veilige plek. Een plek waar ze mocht zijn wie ze is. “Dat mijn ouders mij, voor mijn veiligheid, naar het opvanghuis stuurden, deed wel pijn, maar ik wilde ook graag ergens wonen waar ik me veilig voelde. Waar ik niet meer gepest werd,” vertelt Laura.

“Wat mij bijblijft van mijn jaren in het opvanghuis is de liefde en warmte van de docenten, tutoren en ook onderling. Toen ik er net was, zei ik weinig. Ik hield me gedeisd, omdat ik bang was dat ik ook hier gepest zou worden.” Maar de onderlinge verbondenheid, de rust om de Bijbel te leren kennen en het familiegevoel, maakten al snel dat Laura zich thuis begon te voelen. In 2017 haalde ze haar schooldiploma.

Weten wat lijden is

Na haar eindexamen bleef Laura in het opvanghuis wonen. Ze begon met haar studie Social Work en werkt ondertussen op het veldkantoor van Open Doors in Colombia. “In mijn werk ontmoet ik andere christenen die vervolging ondergaan. Ik herinner me dan weer wat ik zelf heb doorgemaakt. Ik kan hen troosten, hen aanmoedigen. Want ik weet dat wat de omstandigheden ook zijn, dat Hij altijd een uitkomst biedt.”

*Schuilnaam

Timoteo

‘Ik ben niet bang voor guerrillastrijders’

Op het moment dat de familie van de Colombiaanse Timóteo christen werd, nam de hele familie afscheid van een aantal animistische rituelen. Maar het nieuwe geloof en de daarbij horende nieuwe gewoontes vielen bij de rest van hun inheemse stam niet goed. De opa en vader van Timóteo weten allebei wat het is om een prijs te betalen voor je geloof. Ze werden vervolgd, bedreigd en zelfs vergiftigd. Toch gaven […]

Lees het verhaal
Mensen uit Colombia met elkaar in gesprek

Als je al je goden inruilt voor God

In het Bijbelboek Exodus lezen we hoe Mozes en Aäron aan het hof van farao een staf op de grond gooien. Op het moment dat de staf de grond raakt, wordt het een slang. Maar de farao draagt geleerden en tovenaars op hetzelfde kunstje te doen. En het lukt! Maar de slang van Mozes en Aäron eet de andere slangen op. Animisme en de vervolgde kerk Animisme is het aanbidden […]

Lees het verhaal
Open Doors Magazine 2024

Gratis Open Doors Magazine

Wil je meer weten over de vervolgde kerk? Vraag dan hieronder het gratis Open Doors Magazine aan. Je ontvangt het magazine zes keer per jaar per post, inclusief gebedskalender.  Bestel nu! Het Open Doors Magazine Het nieuwste nummer van het Open Doors magazine, dat rond 7 mei op je deurmat valt, staat in het teken van het explosieve geweld waar vervolgde broers en zussen in India onder lijden. In dit […]

Vraag ‘m nu aan!
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven