Kerkleiders in Colombia ernstig gewond bij aanslag" />

Kerkleiders in Colombia ernstig gewond bij aanslag

Mensen op boot in Colombia

Twee kerkleiders in Colombia zijn ernstig gewond geraakt bij een schietpartij. De pastors waren het doelwit van een criminele groepering.

De twee katholieke voorgangers werden afgelopen maand onder vuur genomen, nadat ze een mis hadden opgedragen in het dorp Esmeralda. Het dorp ligt in het departement Cauca, een streek die als een van de meest gewelddadige in Colombia wordt beschouwd. Misdaadbendes hebben het voorzien op priesters, predikanten en etnische leiders die publiekelijk opkomen voor vrede en mensenrechten.

De auto werd in de stad Caldono bij zonsopgang hevig beschoten; naderhand is gebleken dat het voertuig zeker 36 keer is geraakt door kogels. De inzittenden, de diaken Fredy Muñoz en lekenpriester Eider Bototo, raakten ernstig gewond, zo meldden het Vaticaan en een lokale tv-zender. Muñoz zou deze maand als priester worden gewijd. Beide slachtoffers zijn inmiddels buiten levensgevaar.

VN-vredesmissie

Rossana Ramirez, onderzoeker bij Open Doors, is niet verbaasd over de aanslag. “Het is bekend dat criminele groeperingen in heel Colombia mensenrechtenactivisten aanvallen, onder wie kerkleiders als zij een boodschap van vrede en respect voor de mensenrechten propageren.” Ramirez wijst erop dat de VN-vredesmissie in Colombia het departement Cauca als een van de gewelddadigste landsdelen beschrijft.

“Criminele groeperingen hebben het gemunt op etnische leiders, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en anderen die betrokken zijn bij de reïntegratie van de [voormalige guerrillabeweging] FARC. De VN heeft deze aanval op christenen veroordeeld, en daarnaast nadruk gelegd op de bijzondere kwetsbaarheid van kerkleiders.” Het betekent, aldus Ramirez, “hopelijk een stap vooruit in de bescherming van godsdienstvrijheid” in Colombia.

Het hoofd van de VN-vredesmissie in Colombia, Carlos Ruiz Massieu, liet kort na de aanslag weten solidair te zijn met de kerk in Colombia. “De kerk is een onschatbare bondgenoot voor vredesopbouw en verzoening”, zei hij in een toespraak bij de Veiligheidsraad van de VN. Colombia staat op plaats 22 van de Ranglijst Christenvervolging.

34

Colom­bia

Colom­bia staat op plek 34 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Bromfietsen op het Burkinese platteland 26 februari 2024

Tientallen doden bij aanslagen op kerk en moskee in Burkina Faso

Bij terroristische aanvallen op een kerk en een moskee in het noorden en oosten van Burkina Faso zijn zondag tientallen doden gevallen. Bij de ochtendmis in een katholieke kerk in Essakane, een dorp in het noordoosten, vielen zeker vijftien doden. Het bisdom Dori liet in een verklaring weten dat twaalf kerkgangers op slag dood waren, terwijl drie anderen in het ziekenhuis stierven. Een kerkfunctionaris gaf aan dat de schutters vermoedelijk […]

Lees meer
Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
De Heilige Maria-kerk in Istanbul was doelwit van een aanslag 30 januari 2024

Turkse kerkleiders vragen om gebed na aanslag 

Kerkleiders vragen om gebed na de moord op Tuncer Cihan door twee extremisten in de katholieke Heilige Maria-kerk in de Turkse metropool Istanbul.  Tuncer Cihan werd afgelopen zondag gedood door twee extremisten in de Heilige Maria-kerk in Istanbul. Twee gemaskerde schutters drongen tijdens de ochtendmis het gebouw binnen. Eerst vuurden de twee mannen schoten in de lucht en schoten vervolgens Tuncer neer, een regelmatige bezoeker van de kerk sinds december. […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven