Twee kerkleiders in Colombia zijn ernstig gewond geraakt bij een schietpartij. De pastors waren het doelwit van een criminele groepering.
De twee katholieke voorgangers werden afgelopen maand onder vuur genomen, nadat ze een mis hadden opgedragen in het dorp Esmeralda. Het dorp ligt in het departement Cauca, een streek die als een van de meest gewelddadige in Colombia wordt beschouwd. Misdaadbendes hebben het voorzien op priesters, predikanten en etnische leiders die publiekelijk opkomen voor vrede en mensenrechten.
De auto werd in de stad Caldono bij zonsopgang hevig beschoten; naderhand is gebleken dat het voertuig zeker 36 keer is geraakt door kogels. De inzittenden, de diaken Fredy Muñoz en lekenpriester Eider Bototo, raakten ernstig gewond, zo meldden het Vaticaan en een lokale tv-zender. Muñoz zou deze maand als priester worden gewijd. Beide slachtoffers zijn inmiddels buiten levensgevaar.
VN-vredesmissie
Rossana Ramirez, onderzoeker bij Open Doors, is niet verbaasd over de aanslag. “Het is bekend dat criminele groeperingen in heel Colombia mensenrechtenactivisten aanvallen, onder wie kerkleiders als zij een boodschap van vrede en respect voor de mensenrechten propageren.” Ramirez wijst erop dat de VN-vredesmissie in Colombia het departement Cauca als een van de gewelddadigste landsdelen beschrijft.
“Criminele groeperingen hebben het gemunt op etnische leiders, vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en anderen die betrokken zijn bij de reïntegratie van de [voormalige guerrillabeweging] FARC. De VN heeft deze aanval op christenen veroordeeld, en daarnaast nadruk gelegd op de bijzondere kwetsbaarheid van kerkleiders.” Het betekent, aldus Ramirez, “hopelijk een stap vooruit in de bescherming van godsdienstvrijheid” in Colombia.
Het hoofd van de VN-vredesmissie in Colombia, Carlos Ruiz Massieu, liet kort na de aanslag weten solidair te zijn met de kerk in Colombia. “De kerk is een onschatbare bondgenoot voor vredesopbouw en verzoening”, zei hij in een toespraak bij de Veiligheidsraad van de VN. Colombia staat op plaats 22 van de Ranglijst Christenvervolging.
Colombia
Colombia staat op plek 34 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.