Colombia wil af van straf op verstoring kerkdiensten" />

Colombia wil af van straf op verstoring kerkdiensten

Kerk Bogota

Christenen in Colombia zijn niet gerust over een plan van de regering om de druk op het gevangeniswezen te verlichten. Zo wil de Colombiaanse overheid onder meer het verstoren van kerkdiensten niet langer strafbaar stellen.

Ook andere overtredingen die de vrijheid van godsdienst schenden, zouden uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt kunnen worden, zo staat in het wetsvoorstel. Er zouden weinig van dit soort overtredingen voorkomen, menen de opstellers. Met het schrappen van deze bepalingen kan de druk op de overbevolkte gevangenissen verminderen en wordt mensonterende opsluiting bestreden.

Hoewel het doel geloofwaardig lijkt, geeft de manier om dit doel te bereiken aanleiding tot bezorgdheid onder christenen in Colombia. Zij vrezen dat het afschaffen van straf op schending van godsdienstvrijheid, op belemmering en verstoring van religieuze ceremonies (waaronder uitvaartdiensten) en op schade aan zaken voor aanbidding, bepaalde groepen christenen min of meer vogelvrij maakt.

Straffeloosheid neemt toe

Een Colombiaanse onderzoeker laat aan Open Doors weten dat het wetsvoorstel de straffeloosheid van criminelen zal vergroten. “Aangezien veel van deze misdaden niet kunnen worden aangegeven, zullen predikanten en leiders voortdurend het slachtoffer zijn van beledigingen, laster en druk zonder dat er voor hen gerechtigheid komt. Het is erg gevaarlijk om mensen de vrijheid te geven om het geloof van anderen fysiek, verbaal of emotioneel aan te vallen.”

Open Doors roept op tot gebed, omdat het wetsvoorstel nog verschillende malen herzien zal worden. “Dat is een reden om te bidden voor onze vervolgde broeders en zusters in Colombia.” In het katholieke Colombia hebben protestants-evangelische christenen het zwaar. Colombia staat op de 22e plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Zingende christenen in Manipur 8 mei 2024

Bij verkiezingen India neemt geweld tegen christenen toe

India kiest een nieuw parlement. De stembusstrijd gaat gepaard met geweld tegen minderheden, onder wie veel christenen.

Lees meer
Kerk verwoest Myanmar 2 mei 2024

Militairen vernielen christelijk dorp in Myanmar

Militairen van de junta in Myanmar hebben meer dan 400 huizen in brand gestoken, waaronder vijf kerken, in een dorp in de regio Sagaing.

Lees meer
Laleh Saati is veroordeeld tot twee jaar cel 25 april 2024

Twee jaar cel voor christelijke vrouw in Iran

Iran heeft een christelijke vrouw twee jaar celstraf opgelegd. Zij had beelden van haar doop op sociale media gedeeld.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Scroll naar boven