Colombia wil af van straf op verstoring kerkdiensten

Kerk Bogota

Christenen in Colombia zijn niet gerust over een plan van de regering om de druk op het gevangeniswezen te verlichten. Zo wil de Colombiaanse overheid onder meer het verstoren van kerkdiensten niet langer strafbaar stellen.

Ook andere overtredingen die de vrijheid van godsdienst schenden, zouden uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt kunnen worden, zo staat in het wetsvoorstel. Er zouden weinig van dit soort overtredingen voorkomen, menen de opstellers. Met het schrappen van deze bepalingen kan de druk op de overbevolkte gevangenissen verminderen en wordt mensonterende opsluiting bestreden.

Hoewel het doel geloofwaardig lijkt, geeft de manier om dit doel te bereiken aanleiding tot bezorgdheid onder christenen in Colombia. Zij vrezen dat het afschaffen van straf op schending van godsdienstvrijheid, op belemmering en verstoring van religieuze ceremonies (waaronder uitvaartdiensten) en op schade aan zaken voor aanbidding, bepaalde groepen christenen min of meer vogelvrij maakt.

Straffeloosheid neemt toe

Een Colombiaanse onderzoeker laat aan Open Doors weten dat het wetsvoorstel de straffeloosheid van criminelen zal vergroten. “Aangezien veel van deze misdaden niet kunnen worden aangegeven, zullen predikanten en leiders voortdurend het slachtoffer zijn van beledigingen, laster en druk zonder dat er voor hen gerechtigheid komt. Het is erg gevaarlijk om mensen de vrijheid te geven om het geloof van anderen fysiek, verbaal of emotioneel aan te vallen.”

Open Doors roept op tot gebed, omdat het wetsvoorstel nog verschillende malen herzien zal worden. “Dat is een reden om te bidden voor onze vervolgde broeders en zusters in Colombia.” In het katholieke Colombia hebben protestants-evangelische christenen het zwaar. Colombia staat op de 22e plaats van de Ranglijst Christenvervolging.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Plattelandsdorp in het noorden van Mozambique 22 februari 2024

Vluchtelingen in Mozambique eten slakken

De situatie in het noorden van Mozambique blijft zorgelijk vanwege jihadistische aanvallen op de bevolking, het leger en op kerken. In tegenstelling tot sussende geluiden over de onrust in de provincie Cabo Delgado, neemt het geweld toe. Dat melden de katholieke organisatie Kerk in Nood en lokale partners van Open Doors. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn bijna 670.000 Mozambikanen ontheemd door aanslagen van radicaalislamitische groepen. Militair optreden mocht tot op […]

Lees meer
Leah Sharibu werd in 2018 van school ontvoerd 19 februari 2024

Ontvoerde Leah inspireert nog steeds

Zes jaar geleden werd Leah Sharibu, een 14-jarig plattelandsmeisje in Nigeria, ontvoerd van school. Omdat ze haar christelijke geloof niet opgaf, kwam ze nooit vrij. Vriendinnen vertellen hoe Leah’s standvastigheid hen bemoedigd heeft. En hoe ze hopen dat ze haar op een dag zullen weerzien. Leah was een van de meer dan honderd meisjes die op 19 februari 2018 van hun school werden ontvoerd door de terreurbeweging Boko Haram. Tragisch […]

Lees meer
St. George's Episcopal Church in Asmara, Eritrea 25 januari 2024

Eritrese christenen opgepakt na verjaardag baby

Het verjaardagsfeestje van een christelijk baby’tje is de Eritrese autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. Dertig volwassenen en een onbekend aantal kinderen zijn gearresteerd, omdat ze de eerste verjaardag van een eerstgeborene in een christelijk gezin vierden. Het ingrijpen vond afgelopen zaterdag plaats in de Eritrese hoofdstad Asmara, meldden bronnen aan Open Doors. “Ongelovigen werden door de politie naar huis gestuurd”, zei een van hen. De christelijke aanwezigen bij de […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Scroll naar boven