Bij verkiezingen India neemt geweld tegen christenen toe

Zingende christenen in Manipur

India is de laatste tijd getuige geweest van een aanzienlijke toename van christenvervolging. Fysieke aanvallen, arrestaties op basis van valse beschuldigingen en aanslagen op christelijke instellingen zijn toegenomen, vooral nu er parlementsverkiezingen gaande zijn.

“De verkiezingen zijn in volle gang met campagnes en bijeenkomsten in alle deelstaten”, vertelt Priya Sharma*, een lokale partner van Open Doors. “Politieke partijen en leiders houden hatelijke en provocerende toespraken tegen elkaar en tegen religieuze minderheden.”

In India vinden op dit moment de grootste democratische verkiezingen ooit plaats. Bijna een miljard kiezers kunnen hun stem uitbrengen tussen 19 april en 1 juni. De huidige premier Narendra Modi, leider van de hindoenationalistische partij BJP, is de gedoodverfde favoriet.

Zorgelijk

Voor de bijna 70 miljoen Indiase christenen is de situatie verontrustend. Extremisten grijpen hun kans om hen te belagen. In Centraal-India bijvoorbeeld werd pastor Ravi* vorige maand samen met een paar andere gelovigen op brute wijze aangevallen en onder druk gezet door religieuze extremisten, omdat zij andere Indiërs zouden willen bekeren. Uiteindelijk gaven ongeveer 150 christenen toe aan de druk om weer hindoe te worden. Toch hielden veel andere gelovigen vast aan hun geloof, maar vanwege de grimmige sfeer vertrokken diverse gezinnen naar veiliger dorpen.

“De gedwongen ‘terugkeer’ (Ghar wapsi) naar het hindoeïsme is hartverscheurend”, zegt Open Doors-partner Rahul Singh*. “In elk dorp worden extremisten geïndoctrineerd met de hindutva-ideologie en getraind om Ghar wapsi uit te voeren. We proberen de christelijke gemeenschap te bereiken met programma’s en weerbaarheidstrainingen bij vervolging. De kerk blijft ons gebed en onze steun nodig hebben om standvastig te blijven in moeilijke en uitdagende tijden.” 

Zwaarden en messen

In de deelstaat Punjab werden dominee Ramandeep* en zijn broer Amandeep* om hun geloofsovertuiging aangevallen door Sikh-extremisten. Ramandeep heeft de afgelopen dertien jaar in Punjab gediend. Zes maanden lang werd hij onafgebroken bedreigd door extremisten om zijn kerkelijke bediening stop te zetten. In april bereikte het geweld een climax, toen zo’n vijf extremisten Amandeep met zwaarden en messen te lijf gingen.

Ramandeep schoot zijn broer te hulp, maar beiden liepen ernstige verwondingen aan hun handen op.  Ze werden onmiddellijk naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling. Hoewel er aangifte bij de politie werd gedaan, is er geen actie ondernomen tegen de aanvallers. Christelijke leiders en predikanten zijn boos, omdat de aanvallen op de christelijke gemeenschap in Punjab blijven toenemen. 

Schoolkleding

In Zuid-India, Telangana, viel een grote menigte de christelijke St. Mother Teresa School aan, nadat een paar studenten bij de schooldirecteur waren geroepen. Hij vroeg hun waarom ze de lessen volgden in saffraankleding in plaats van het gebruikelijke schooluniform. De studenten zeiden dat die kledij hoorde bij een speciale religieuze viering van 21 dagen. De directeur zei dat ze vooraf toestemming hadden moeten krijgen van de schoolleiding.

Hij nodigde de ouders van de studenten uit voor een gesprek, maar op sociale media circuleerde inmiddels een video waarin een student het schoolhoofd ervan beschuldigde hindoeïstische studenten niet toe te staan hun religieuze kleding te dragen. Dat leidde ertoe dat een boze menigte van circa vijfhonderd mensen naar het schoolgebouw optrok. Vier uur lang hielden zij huis in en om de school. Ramen en bloempotten moesten eraan geloven, evenals een standbeeld van Moeder Teresa op het schoolplein. De schoolleiding diende een aanklacht in, maar de politie heeft tot nog toe geen aanhoudingen verricht.

Rahul Singh vertelt over de impact van de gebeurtenissen. “Dit voorval is zeer ontmoedigend en schokkend. Religieuze extremisten willen christelijke instellingen belasteren en een slechte naam bezorgen. Scholen zijn er om onderwijs en kennis over te brengen, niet om religieuze haat en discriminatie te verspreiden. Vreemd genoeg is er geen actie ondernomen tegen de aanvallers, in plaats daarvan wordt er een zaak aangespannen tegen de school.” 

Manipur

De deelstaat Manipur, in het noordoosten, blijft in de greep van hevige gevechten tussen stammen en de meerderheidsgemeenschap. Er vinden aanslagen plaats met bommen, en er wordt op burgers geschoten. Bij de etnische onrust sinds mei speelt ook religieuze onenigheid een rol, die vooral christenen treft.

“Elke dag worden er gevallen van vervolging gemeld”,  licht Priya Sharma* toe. “Christenen zijn doelwit in heel India. In geen enkele deelstaat is het veilig voor hen. Voorgangers en gelovigen worden belaagd, bedreigd en gearresteerd op basis van valse beschuldigingen. Kerken en christelijke instellingen worden aangevallen of gedwongen te sluiten. Er is een voortdurende haat en discriminatie tegen de christelijke gemeenschap.”

11

India

India staat op plek 11 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Kerk verwoest Myanmar 2 mei 2024

Militairen vernielen christelijk dorp in Myanmar

Militairen van de junta in Myanmar hebben meer dan 400 huizen in brand gestoken, waaronder vijf kerken, in een dorp in de regio Sagaing.

Lees meer
Laleh Saati is veroordeeld tot twee jaar cel 25 april 2024

Twee jaar cel voor christelijke vrouw in Iran

Iran heeft een christelijke vrouw twee jaar celstraf opgelegd. Zij had beelden van haar doop op sociale media gedeeld.

Lees meer
Inwoners van Lambram nemen de schade op na de aanval van Boko Haram. 19 maart 2024

Boko Haram doodt vader van vijf kinderen in Kameroen

Aanslagen van Boko Haram jagen de bevolking in Noord-Kameroen schrik aan. Het bloedige geweld blijft echter vrijwel onopgemerkt door de wereldgemeenschap.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven