Twee jaar cel voor christelijke vrouw in Iran

Laleh Saati is veroordeeld tot twee jaar cel

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld.

De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid in gevaar te hebben gebracht wegens contact met “zionistische” christelijke organisaties. Saati had zich laten dopen in een kerk in Maleisië, en beelden daarvan waren te zien op sociale media. De Iraanse politie pakte haar in februari op voor deze ‘misdaad’.

Saati was in 2017 uit het buitenland teruggekeerd naar Iran om voor haar bejaarde ouders te zorgen. Bij haar terugkomst werd zij ongeveer drie weken door de politie ondervraagd, waarbij het bewijs van haar christelijke activiteiten en doop in het buitenland werd gepresenteerd als belastend materiaal.

Risico’s

De rechter heeft haar nu veroordeeld tot twee jaar cel in de beruchte Evin-gevangenis en een reisverbod van twee jaar na vrijlating. De rechter zei tegen Saati’s advocaat dat zij bewust het risico had genomen voor de rechtbank zou komen door terug te keren naar Iran, “gezien het feit dat ze dergelijke dingen [christelijke activiteiten] buiten Iran heeft gedaan”. Het is niet bekend of Saati in hoger beroep gaat tegen het vonnis.

De zaak van Laleh Saati laat zien welke risico’s christenen lopen door hun activiteiten in het buitenland als zij terugkeren naar Iran. Voor Iraanse christenen is er bij de parlementsverkiezingen van 1 maart niets verbeterd. Het islamitische regime verstevigde zijn macht, ondanks grote onrust en protest onder de bevolking.

(foto: Facebook)

9

Iran

Iran staat op plek 9 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Zingende christenen in Manipur 8 mei 2024

Bij verkiezingen India neemt geweld tegen christenen toe

India kiest een nieuw parlement. De stembusstrijd gaat gepaard met geweld tegen minderheden, onder wie veel christenen.

Lees meer
Kerk verwoest Myanmar 2 mei 2024

Militairen vernielen christelijk dorp in Myanmar

Militairen van de junta in Myanmar hebben meer dan 400 huizen in brand gestoken, waaronder vijf kerken, in een dorp in de regio Sagaing.

Lees meer
Inwoners van Lambram nemen de schade op na de aanval van Boko Haram. 19 maart 2024

Boko Haram doodt vader van vijf kinderen in Kameroen

Aanslagen van Boko Haram jagen de bevolking in Noord-Kameroen schrik aan. Het bloedige geweld blijft echter vrijwel onopgemerkt door de wereldgemeenschap.

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven