Ook afgelopen jaar leed de kerk in het noorden van Kameroen onder het geweld van Boko Haram. Hoewel er minder geweldsincidenten waren, blijft vervolging erg hoog. De toename van radicaalislamitisch geweld heeft grote gevolgen voor de kerk in Kameroen. Veel gelovigen zijn op de vlucht zijn geslagen en proberen op andere plekken in het land een nieuw leven op te bouwen.

De situatie voor christenen

De toename van radicaalislamitisch geweld heeft grote gevolgen voor de kerk in Kameroen. Veel gelovigen zijn gevlucht en proberen op andere plekken in het land een nieuw bestaan op te bouwen. Niet alleen Boko Haram en terreurgroepen hebben het op christenen gemunt, ook de regering. Christelijke leiders die kritiek uiten op de mensenrechtenschendingen of corruptie in het land, kunnen hiervoor worden opgepakt.

Christenen die de islam de rug hebben toegekeerd, mogen niet openlijk uitkomen voor hun geloof. Doen ze dit wel, dan krijgen ze te maken met bedreigingen vanuit hun familie en lokale gemeenschap. Het bezit van een Bijbel kan bij ontdekking ernstige gevolgen hebben. Rebellengroepen dwingen kerken te betalen voor ‘bescherming’.

Ontmoet Fadi

“We zijn gestopt met samenkomsten in de kerk. Boko Haram-terroristen maken ons het leven onmogelijk. Als ze komen, vermoorden ze mensen. Daarom hebben we besloten de kerkdiensten ergens anders te houden. Wil je bidden dat we weer terecht kunnen in onze eigen kerk? Bid alstublieft ook voor de mensen die deze regio ontvluchten.”

Fadi – Kerkpastor in Kameroen

  Voorbeelden van vervolging

  • Christelijke mannen en jongens in het noorden van het land, en vooral kerkelijk leiders, lopen grote kans op ontvoering, marteling en dwangarbeid.
  • Islamitische vrouwen en meisjes die zich bekeren tot het christendom, worden soms gedwongen te scheiden. Ze kunnen de voogdij over hun kinderen verliezen.
  • Boko Haramstrijders vielen het dorp Barawa aan. Ze staken kerken in brand en vermoorden mensen. Fadi sloeg maar liefst vier keer op de vlucht voor Boko Haram. “Er werden ontelbaar veel mensen gedood.”

  Wat doet Open Doors?

  In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Kameroen op een aantal manieren/onder andere met:

  • het bieden van noodhulp
  • het verlenen van traumazorg
  • het bieden van noodhulp
  • het verlenen van traumazorg