Kameroen steeg flink op de Ranglijst Christenvervolging. Ruim de helft van de inwoners is christen, zij worden in toenemende mate vervolgd. De islamitische terreurbeweging Boko Haram is actief is in het noorden van het land, kerken worden aangevallen en christenen ontvoerd en gedood.

De situatie voor christenen

De invloed van Boko Haram groeit, vooral in plattelandsgebieden in Kameroen. De terreurgroep ontvoert vaak christelijke vrouwen en meisjes, zij verrichten dwangarbeid en worden gedwongen te trouwen met extremisten. Sommige christelijke ouders houden hun dochters uit angst thuis van school. Kerken hebben moeite om te blijven functioneren, omdat veel christenen de regio ontvluchten. De regering is niet in staat om vrede en religieuze vrijheid in de bezette gebieden te verdedigen.

Ook christenen die eerst moslim waren, hebben het zwaar. In de islamitische delen van het land is sprake van radicalisering. Als bekeerlingen worden ontdekt met Bijbels of andere christelijke materialen, dan worden ze bedreigd en onder druk gezet terug te keren tot de islam. Daarom beleven zij in het diepste geheim ze hun geloof.

Voorbeelden van vervolging

  • Samuel woont in het noorden van Kameroen. “De aanvallen van Boko Haram gaan onophoudelijk door. ’s Avonds trekken we de bergen in zodat we veilig kunnen slapen en de volgende ochtend keren we terug naar ons dorp om te werken. Soms zien we de Boko Haram-strijders in de verte naar ons kijken, mogelijk plannen ze hun volgende aanval. Veel christenen zijn het dorp ontvlucht.”
  • Bouba groeide op als moslim in een islamitische regio. Toen hij zich bekeerde tot het christendom, veranderde zijn leven voorgoed. Hij werd in de steek gelaten door zijn familie. “Ik kende geen andere christenen en voelde me vreselijk eenzaam. Maar nu ben ik niet meer alleen, ik heb andere christenen leren kennen. God heeft voor me gezorgd zoals Hij beloofde.”
  • Uit angst voor de radicaal-islamitische beweging Boko Haram sloegen veel mensen op de vlucht. Ze leven onder miserabele omstandigheden in de heuvels. Lokale christenen vrezen bovendien dat de aanslagen het risico op verspreiding van het coronavirus groter maakt.

Wat doet Open Doors?

Samen met lokale partners steunt Open Doors christenen in het Centraal-Afrika door:

  • het geven van trainingen, zodat gelovigen groeien in geloof
  • sociaaleconomische hulp
  • gebedsondersteuning voor de christenen die er wonen
  • het geven van trainingen, zodat gelovigen groeien in geloof
  • sociaaleconomische hulp
  • gebedsondersteuning voor de christenen die er wonen

Bekijk het land op de 41e plaats: Kazachstan.

Ga verder naar het land op de 43e plaats: Bhutan.