Christen in Kameroen

Hoewel de bevolking van Kameroen voor meer dan 60 procent uit christenen bestaat, gaan christenen gebukt onder vervolging. Geweld door radicaalislamitische groepen als Boko Haram neemt toe in de afgelopen jaren. In gebieden waar zij huishouden, lopen christenen grote risico’s. De Kameroense burgeroorlog heeft er bovendien voor gezorgd dat de kerk beperkt wordt in haar functioneren.

Kameroen is sinds 2017 verwikkeld in een burgeroorlog tussen de Franstalige regering en de Engelstalige separatistische provincie Ambazonië. Burgers zijn op grote schaal slachtoffer van mensenrechtenschendingen. 

Waarom worden christenen in Kameroen vervolgd?

Als christen loop je veel gevaar in Kameroen. In het noorden is Boko Haram actief: een terreurorganisatie die streeft naar een islamitische staat in West-Afrika. Christenen worden beroofd, ontvoerd, verkracht en vermoord. Veel gelovigen slaan op de vlucht. 

Daarnaast oefent de regering enorme druk uit op christenen die zich uitspreken tegen onrechtvaardigheid of het gebrek aan vrijheid van godsdienst in het land. Het regime van president Paul Biya wordt zelfs verantwoordelijk gehouden voor politieke arrestaties en moorden op christenen. Kameroen staat bekend als een van de meest corrupte landen ter wereld. Corrupte functionarissen kunnen worden omgekocht om christenen niet te beschermen als ze worden aangevallen door radicale islamitische groepen. 

Hoe is het leven voor christenen in Kameroen?

Met name bekeerlingen vanuit de islam hebben het moeilijk. Zij kunnen niet vrijuit over hun nieuwe geloof praten, zelfs niet met hun familieleden. Ook het bezit van een bijbel is gevaarlijk. Veel bekeerlingen houden hun geloof daarom geheim. Als het toch bekend wordt, worden vrouwelijke bekeerlingen vaak gedwongen om met een moslim te trouwen, te scheiden of ze verliezen de voogdij over hun kinderen.  

Andere christelijke vrouwen lopen het risico ontvoerd te worden door Boko Haram. Maar ook christelijke mannen en jongens in het noorden van het land, lopen grote kans op ontvoering, marteling en dwangarbeid. Vooral kerkleiders zijn slachtoffer. 

Ontmoet Fadi

“We zijn gestopt met samenkomsten in de kerk. Boko Haram-terroristen maken ons het leven onmogelijk. Als ze komen, vermoorden ze mensen. Daarom hebben we besloten de kerkdiensten ergens anders te houden. Wil je bidden dat we weer terecht kunnen in onze eigen kerk? Bid alstublieft ook voor de mensen die deze regio ontvluchten.” 

Fadi – dominee van een kerk in Kameroen 

Wat doet Open Doors?

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Kameroen op een aantal manieren. Onder andere met: 

  • het bieden van noodhulp aan slachtoffers van vervolging en fysiek geweld.
  • het verlenen van traumazorg.
  • het opzetten van sociaaleconomische projecten, zodat christenen hun eigen bestaan kunnen opbouwen. 
Kaart van Kameroen

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 95%
Persoonlijk leven 53%
Familieverband 46%
Gemeenschapsleven 75%
Publieke ruimte 48%
Kerkelijk leven 78%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking 
  • overheidswantrouwen 
  • georganiseerde misdaad 

Over Kameroen

Regio
Afrika

Hoofdreligie
Christendom

Christelijke bevolking
17.647.000 (61,7%)

Leider
President Paul Biya 

Biddend zingen

‘De Heer is mijn Herder’. Teksten uit de Bijbel hebben veel kracht. Zing jij dit lied biddend mee met je vervolgde broer en zussen in gedachten?  

Bid voor christenen in Kameroen

  • Bid dat de kerk in Kameroen een plaats van vrede en hoop zal zijn te midden van al het geweld.  
  • Vraag God om de slachtoffers van het geweld te helpen; dat zij genezing en herstel zullen vinden.  
  • Bid dat er een einde komt aan het geweld en dat islamitische strijders zich zullen bekeren van hun wegen, zodat ze zullen vechten voor vrede en niet uit haat. 

Nieuws uit Kameroen

Inwoners van Lambram nemen de schade op na de aanval van Boko Haram. 19 maart 2024

Boko Haram doodt vader van vijf kinderen in Kameroen

Aanslagen van Boko Haram jagen de bevolking in Noord-Kameroen schrik aan. Het bloedige geweld blijft echter vrijwel onopgemerkt door de wereldgemeenschap.

Lees meer
Vrouw uit Kameroen 30 maart 2023

Tientallen christenen vermoord en ontvoerd in Nigeria en Kameroen

Fulani-islamisten hebben 27 christenen vermoord bij twee aanslagen in Kaduna, een provincie in Nigeria. In buurland Kameroen zijn christenen ontvoerd. Dat hebben plaatselijke bronnen gemeld. Zeventien christenen werden op vrijdag 10 maart gedood in het dorp Ungwan Wakili. Vier dagen later werden nog eens tien christenen in Langson door Fulani-extremisten vermoord. In Kaduna vond eind december ook al een bloedige aanval op christenen plaats. In de dorpen Malagum, Kamuru-Ikulu en […]

Lees meer
Kameroen 14 april 2020

Aanslagen Boko Haram verergeren coronacrisis in Kameroen

De coronacrisis maakt christenen in Kameroen extra kwetsbaar voor aanslagen van Boko Haram. De radicaal-islamitische beweging uit Nigeria voert steeds vaker aanvallen uit in buurlanden. Kameroen is vooralsnog het zwaarst getroffen door het coronavirus ten opzichte van andere landen in de regio. Bijna 850 Kameroeners zijn besmet met het virus en zeker twaalf mensen zijn overleden. Lokale christenen vrezen dat de aanslagen van Boko Haram het risico op verspreiding van […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Urgent

Gebed

Bid mee voor christenen
in India

Scroll naar boven