Boko Haram doodt vader van vijf kinderen in Kameroen

Inwoners van Lambram nemen de schade op na de aanval van Boko Haram.

Bij een aanval van islamitische strijders van Boko Haram op een dorp in Kameroen is een christelijke vader van vijf kinderen vermoord. Het was de tweede aanval op het dorp dit jaar.

Bij de aanval vrijdagnacht zijn veel middelen van bestaan verwoest. Militanten vielen het grensdorp Lambram in het uiterste noorden van Kameroen aan. Mogozo Tehawa (45), een christelijke vader van vijf kinderen, werd in het hoofd geschoten. De militanten plunderden dieren, voedsel en zaailingen van de dorpelingen. De volledige omvang van de schade wordt nog in kaart gebracht, maar zeker is dat bijna alle middelen van bestaan zijn verwoest.

“We gaan meestal de berg op om de nacht door te brengen, omdat Boko Haram onze huizen vaak aanvalt”, legt dominee Paul van de lokale evangelische kerk uit. “Die nacht wachtte Mogozo te lang met zijn vertrek. Omdat hij niet goed kon horen, hoorde hij hun voetstappen niet. De strijders troffen hem alleen aan in zijn huis en doodden hem.”  

Weinig opties

De aanval duurde tot het ochtendgloren. Zaterdagochtend verzamelden christenen zich bij Mogozo’s huis om afscheid van hem te nemen. De angst blijft echter groot in het gebied; enkele christenen uit Lambram zijn verhuisd naar naburige gemeenschappen.

Sinds het begin van 2024 raakten ten minste 1.500 mensen, van wie ruim de helft christen is, dakloos in het uiterste noorden van het land, als gevolg van regelmatige overvallen. De meesten zijn naar de stad Mokolo (30.000 inwoners) uitgeweken. “De aanvallen worden te veel”, zegt pastor Paul. “Maar de mensen hebben niet veel opties. Hun boerderijen en levens kunnen niet verplaatst worden. Dus ze keren toch terug, in de hoop dat God hen beschermt.”

Onopgemerkt

Het dorp had in januari te maken gehad met een soortgelijke aanval, toen honderd Boko Haram-strijders een tiental christelijke huizen plunderden. Ngahadek Doula, een vrouw van bijna zeventig, stierf toen de militanten in het wilde weg op haar huis schoten. Lambram bestaat uit veertig woninkjes, waar voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen wonen. Vanwege de herhaalde aanvallen brengen de meeste mannen in Lambram en naburige gemeenschappen hun nachten door in de bergen of in andere, veiliger gebieden.

“De herhaalde aanvallen op christelijke gemeenschappen en dorpen in het hoge noorden van Kameroen door Boko Haram en ISWAP blijven grotendeels onopgemerkt door de internationale gemeenschap”, zegt Jo Newhouse, Open Doors-woordvoerder voor de regio. “We zijn geschokt door dit geweld en we roepen de internationale gemeenschap op om ervoor te zorgen dat de regering van Kameroen alle getroffen gemeenschappen beschermt en steun biedt aan de mannen, vrouwen en kinderen die ontheemd zijn.”

43

Kame­roen

Kame­roen staat op plek 43 van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors.

Inspiratiemail

Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors. 

Deel dit

Gerelateerd nieuws

Met een vredesmars protesteren Nigeriaanse christenen tegen reeks aanslagen in Plateau State. 9 januari 2024

Christenen Nigeria protesteren met vredesmars tegen terreur

Met een vredesmars protesteerden prominente kerkleiders en de koepelorganisatie Christian Association of Nigeria (CAN) maandag tegen de reeks bloedige aanslagen op christelijke gemeenschappen in de deelstaat Plateau. De Nigeriaanse kerk roept christenen wereldwijd op te bidden voor vrede en recht in hun land. Veel deelnemers voerden in de straten van regiohoofstad Jos spandoeken en protestborden mee met teksten als ‘we kunnen niet eens in vrede rouwen’ en ‘kom ons te […]

Lees meer
Vrouw uit Kameroen 30 maart 2023

Tientallen christenen vermoord en ontvoerd in Nigeria en Kameroen

Fulani-islamisten hebben 27 christenen vermoord bij twee aanslagen in Kaduna, een provincie in Nigeria. In buurland Kameroen zijn christenen ontvoerd. Dat hebben plaatselijke bronnen gemeld. Zeventien christenen werden op vrijdag 10 maart gedood in het dorp Ungwan Wakili. Vier dagen later werden nog eens tien christenen in Langson door Fulani-extremisten vermoord. In Kaduna vond eind december ook al een bloedige aanval op christenen plaats. In de dorpen Malagum, Kamuru-Ikulu en […]

Lees meer
Kameroen 14 april 2020

Aanslagen Boko Haram verergeren coronacrisis in Kameroen

De coronacrisis maakt christenen in Kameroen extra kwetsbaar voor aanslagen van Boko Haram. De radicaal-islamitische beweging uit Nigeria voert steeds vaker aanvallen uit in buurlanden. Kameroen is vooralsnog het zwaarst getroffen door het coronavirus ten opzichte van andere landen in de regio. Bijna 850 Kameroeners zijn besmet met het virus en zeker twaalf mensen zijn overleden. Lokale christenen vrezen dat de aanslagen van Boko Haram het risico op verspreiding van […]

Lees meer
Hand in hand

Schrijf je in voor de

Maande­lijkse inspiratie­mail

Bemoedigende getuigenissen

Laatste nieuws

Inspiratie voor jou

Aanmelden inspiratiemail

Aanhef

Open Doors-dag

zaterdag 19 oktober

Open Doors-dag 2024

Scroll naar boven