Fulani-islamisten hebben 27 christenen vermoord bij twee aanslagen in Kaduna, een provincie in Nigeria. In buurland Kameroen zijn christenen ontvoerd. Dat hebben plaatselijke bronnen gemeld.
Zeventien christenen werden op vrijdag 10 maart gedood in het dorp Ungwan Wakili. Vier dagen later werden nog eens tien christenen in Langson door Fulani-extremisten vermoord. In Kaduna vond eind december ook al een bloedige aanval op christenen plaats. In de dorpen Malagum, Kamuru-Ikulu en Abun werden 38 christenen vermoord, meldde de Nigeriaanse krant Morning Star News.
Vorige week donderdag brachten Fulani een baptistenpredikant om het leven. Twee weken eerder hadden zij zijn zoon al vermoord. De vrouw van de predikant is ontvoerd, berichtte Morning Star News. De predikant, die Musa Mairimi heet, werd in zijn huis vermoord. De koepel van Nigeriaanse kerken CAN stelt dat in de afgelopen maanden meer dan honderd christenen zijn ontvoerd in Kaduna.
Laksheid
Woordvoerders van de in Europa gevestigde Southern Kaduna People in Diaspora (Sokapda) hekelden de lakse houding van de autoriteiten. “De regering van Nigeria en de autoriteiten van Kaduna betonen weinig steun aan de slachtoffers en volstonden met het afgeven van een simpele verklaring waarin ze de moorden veroordelen.”
Overlevenden zeiden tegen de Nigeriaanse krant dat de daders terroristen en islamitische Fulani-herders waren. “Zij hebben in het verleden opzettelijk onze boerderijen en gewassen vernietigd”, vertelde Barnabas Tonak uit Ungwan Wakili. Hij verloor vijf familieleden bij de aanslag van drie weken geleden. Dorpsgenoot Joshua Solomon verloor zijn hele gezin. ‘Mijn huis is afgebrand en er is niemand meer in leven, al mijn familieleden zijn vermoord.”
Predikantsechtpaar
In het noorden van Kameroen, vlak bij de grens met Nigeria, wordt een predikantsechtpaar vermist. Paul Moussa en zijn vrouw Ines verdwenen spoorloos op 15 maart uit hun huis in Fotokol. Het stel reisde vaak naar Nigeria, waardoor hun vermissing eerst niet opviel. Gevreesd wordt dat zij ontvoerd zijn.
Hun dochter was op de ochtend van hun verdwijning gewoon naar school gegaan, in de veronderstelling dat haar ouders niet zo vroeg thuis zouden zijn. Pas toen ze die middag terugkwam van school en haar ouders er nog steeds niet waren, sloeg ze alarm. Haar broer kwam en ontdekte documenten verspreid over de vloer in de woning.
De telefoon van dominee Moussa staat uit en tot op heden heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist. Ook is er geen eis om losgeld ontvangen. “Als de daders om losgeld vragen, weten alleen de autoriteiten het”, vertelde een dorpsbewoner aan een lokale partner van Open Doors. Volgens inwoners vinden er steeds vaker ontvoeringen plaats in het gebied rond Fotokol. Meestal wordt er dan losgeld geëist. “Sinds februari zijn hier bijna vijftig mensen ontvoerd”, vertelde een inwoner. Een andere inwoner voegde eraan toe dat vorig jaar vijf medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AzG) zijn ontvoerd in Fotokol.
De Christian Association of Nigeria (CAN) heeft de kerken in Nigeria opgeroepen te bidden voor dominee Moussa en zijn vrouw. Nigeria is berucht vanwege het vele dodelijke geweld tegen christenen. Het land staat op de zesde plaats van de Ranglijst Christenvervolging.
Inspiratiemail
Wil je ook graag via de e-mail op de hoogte gehouden worden van komende Open Doors-evenementen en nieuws uit de vervolgde kerk? Schrijf je in en ontvang elke maand de inspiratiemail van Open Doors.